Patriarker får kamp til stregen i Marokko og Tunesien

Nordafrikanske lande har en lang tradition for feministiske bevægelser. Mød tre ledende aktivister fra Marokko og Tunesien og hør om sejrene samt de risici, de løber med deres arbejde.

Mouna Echemmakh er en feministisk aktivist fra Marokko. Hun er chef for Kvindekrisecentret Tilila. Mød hende og to andre ledende aktiviste på Talk Town under Women Deliver. Foto: Kvinderådet
Mouna Echemmakh er en feministisk aktivist fra Marokko. Mød hende og to andre ledende nordafrikanske aktivister på Talk Town under Women Deliver. Foto: Kvinderådet

Feministiske aktivister spiller en vigtig rolle i de nordafrikanske civilsamfund. F.eks i kampen for politiske og juridiske reformer i Marokko. Og de var centrale aktører i de arabiske opstande, der begyndte i Tunesien i 2010.

Men de løber en stor risiko ved at være aktivister, og står over for trusler fra konservative kræfter såvel som fra regeringer.

I Danmark kan vi blive inspireret og lære af de nordafrikanske erfaringer; deres bestræbelser på politiske ændringer, at deres kamp for at forsvare og forbedre deres rettigheder samt deres motivation holde på at kæmpe på trods af stærk modstand fra mange sider.

Kvinderådet, Danner, LOKK har under Det Arabiske Initiativ inviteret tre aktivister fra Marokko og Tunesien til at dele deres erfaringer om feministisk aktivisme og tale om deres arbejde i deres hjemlande.

Arrangementet er offentligt og gratis og sker som del af  Talk Town under Women Deliver.

Se arrangementet på Facebook

Om talerne:

Mouna Echemmakh er en feministisk aktivist fra Marokko. Hun er chef for Kvindekrisecentret Tilila udenfor Casablanca og er medlem af NGO FLDF, (La Fédération de la Ligue des Droits des Femmes). Hun har arbejdet med bekæmpelse af vold mod kvinder og børn i Marokko siden 2006.

Nabila Jalal er advokat og feministisk aktivist fra Marokko. Hun er medlem af NGO FLDF og har været fortaler for ligestilling i Marokko i mange år, især ift. bekæmpelsen af ​​kønsbestemt vold.

Ala Oueslati er en ung feminist aktivist fra Tunesien. Han er freelance journalist, blogger, og en del af Women Deliver Young Leaders Program og Yala Young Leaders fredsbevægelse. Han studerer Internationale Studier og ønsker at dedikere sit liv til at ændre situationen for kvinder i MENA-regionen og bidrage til ligestilling mellem kønnene.