Arabiske nætter i Cinemateket

Med filmfestivalen Arabian Nights hylder Cinemateket i samarbejde med NASIM og IMS de gode fortællinger og overraskende kulturudtryk i en række stærke film fra den arabiske verden.

Foto: Queens of Syria
Foto: Queens of Syria

På Cinematekets filmfestival kan du høre suppe-steg-og-is-musik fra Tunesien, se jøder og arabere danse standarddans (sammen), høre feminist-prædikanter i Marokko og opleve trolddomskunst mod barnløshed i Egypten. 

Arabian Nights er arrangeret i samarbejde med NASIM – Netværk af Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten – og støttet af International Media Support med midler fra Det Arabiske Initiativ. Læs mere om programmet og køb billetter på Cinematekets hjemmeside 
Med initiativet Arabian Nights hylder Cinemateket en samlingskultur i al dens forskellighed og præsentere en række film, der tager udgangspunkt i de gode fortællinger, interessante personer eller har filmkunstneriske overraskelser i ærmet.

ARRANGEMENTER

ONS 19/08 19:15: Åbningsfilm: ‘Queens of Syria’ + Q&A med instruktør Yasmin Fedda (interviewet foregår på engelsk)

ONS 19/08 21.00-23.00: Åbningsfest i Asta Bar med DJ Alexander Nitze, palæstinensisk øl og mellemøstlige snacks. Fri entré.

SØN 23/08 18.30: Talk og debat: Hvor er Algeriet på vej hen? Afholdes (på dansk) i Asta Bar som optakt til visningen af ‘The Man from Oran’. Fri entré til Talk og debat.

SØN 23/08 19:15: ‘The Man from Oran’ + Q&A med instruktøren (interviewet foregår på engelsk)

ONS 26/08 19:00 ‘The Ottoman Empire’ – enestående filmkoncert og historisk foredrag – med efterfølgende reception.

LØR 29/08 14:00: Workshops og debat om sameksistens mellem israelere og palæstinensere. Afholdes i Asta Bar efter visningen af ‘Dancing in Jaffa’. Afholdes på dansk og engelsk. Fri entré til debatten.

LØR 29/08 16:00: ‘Debat: Det Arabiske Forår og den aktuelle situation i Egypten’ (afholdes på dansk inden ‘The Square’). Fri entré til debatten.

LØR 29/08 18:30: ‘Debat: Den aktuelle situation i Syrien” (afholdes på dansk inden ‘Queens of Syria’). Fri entré til debatten.

 

Anbefalet film: Queens of Syria 

Foto fra filmen Queens of Syria
Foto fra filmen Queens of Syria

”Jeg har nået mine sorgers yderste grænse”. 60 kvinder har meldt sig til casting på en teateropsætning af ‘Kvinderne fra Troja’ i Amman, Jordan. Det giver prøverne en ekstra dimension, at de 60 er syriske flygtninge med en personlig erfaring, der ikke står tilbage for de krigstraumatiserede og landflygtige kvinder i Euripides’ klassiske tragedie: “Jeg har et skrig, jeg vil have hele verden til at høre,” som en af de uprøvede skuespillere siger. Castingen bliver højdramatisk – nogle kvinder knækker, andre får vinger, og den kvindelige dokumentarist Yasmin Fedda fletter elegant drama-replikker sammen med backstage-samtaler og billeder af den omgivende storby. Yasmin Fedda modtog prisen som bedste dokumentarinstruktør fra den arabiske verden på den internationale filmfestival i Abu Dhabi for ‘Queens of Syria’.

Filmen kan ses:

– 19. august. Efter filmen er der Q&A med instruktør Yasmin Fedda. Yasmin Fedda er en prisvindende dokumentarist, som modtog prisen som bedste dokumentarinstruktør fra den arabiske verden på den internationale filmfestival i Abu Dhabi for ‘Queens of Syria’. Yasmin har en ph.d. i tværfaglig dokumentarfilm og er medstifter af organisationen Highlight Arts, der arbejder med kunstnere som lever i konfliktområder. Yasmin.

– 29. august. Før filmen er fra kl. 18.30-19.45 debat om situationen i Syrien med indbudte gæster i Asta Bar – bl.a. læge Haifaa Awad og journalisterne Kotada Younes og Nagieb Khaja.