CPH:DOX 2015 – DAI anbefaler

Filmfestivallen CPH:DOX fylder igen i år Københavns biografer med over 200 film fra hele verden. Se hvad DAI-redaktionen anbefaler af MENA-relaterede film og arrangementer.

Fra filmen Speed Sisters. Foto: Amber Fares
Fra filmen Speed Sisters. Foto: Amber Fares

Yallah! Underground / Farid Eslam

I kølvandet på det arabiske forår brød en helt ny generation af unge kunstnere igennem. Drevet af et fælles ønske om en fri og fredelig fremtid – og af udsigten til langt om længe at kunne udtrykke sig frit. Rappere, graffitikunstnere, poeter og filmskabere tog del i protesterne og frihedsrusen. Fire år efter den første, folkelige opstand har de unge kunstnere dog stadig en lang og sej kamp foran sig. Men det har ikke taget modet fra dem – tværtimod! ‘Yallah! Underground’ er et urbant og stilbevidst besøg i den subkulturelle undergrund i et moderne Mellemøsten i kolossal forandring.

Se visninger

Se trailer

Speed Sisters / Amber Fares

Med vinder-attitude, benzin i blodet og lakerede negle tiltrækker det første kvindelige race-team i Mellemøsten sig opmærksomhed og overskrifter. De seje ‘Speed Sisters’ forsøger at finde deres plads i en mandsdomineret sport og i det konservative samfund på den israelsk besatte Vestbred, hvor politisk, social og økonomisk ustabilitet er hverdag – og hvor valget kan stå imellem om familien skal have et nyt hus, eller om datteren skal have en racerbil. ’Speed Sisters’ skildrer med både varme og alvor hvordan et team af cool kvinder trodser alle odds i kampen for frihed – og for at nå først over målstregen.

Se visninger

Se trailer

The Amina Profile / Sophie Deraspe

Hvad der starter som en hed onlinechat imellem to kvinder, syriske Amina Arraf og Sandra i Montreal, tager nogle uforudsete twists i en film, der er halvt psykologisk thriller, halvt kærlighedshistorie – og hundrede procent relevant for alle, der gerne vil blive klogere på de blinde vinkler i den globale medievirkelighed, vi lever midt i. Da Sandra under det arabiske forår falder over den syriske blog ‘A Gay Girl in Damascus’ er hun øjeblikkeligt tændt. Og hun er ikke den eneste, der bliver forført. De vestlige medier hungrer efter sexede, politiske historier fra Mellemøsten. Men hvem er Amina egentlig?

Se visninger

Se trailer

A Sinner in Mecca / Parvez Sharma
Nygift og udstyret med en iPhone, to små kameraer og et enormt mod rejser den åbent homoseksuelle filminstruktør Parvez Sharma til Saudi Arabien, hvor homoseksualitet er en forbrydelse, der udløser dødsstraf. Resultatet er en dybt personlig pilgrimsrejse, skildret råt og ufiltereret fra Mekkas gader og fra den hellige Ka’ba, som er forbudt område for ikke-muslimer. Parvez søger at forlige sig med sin elskede religion, som han igen og igen oplever fortolket som fjendsk mod mennesker, der er som ham selv. Parvez nægter at give op – men kampen imod fundamentalismen er hård, og hans troskrise ulmer.

Se visninger

Se trailer

C:NTACT presents: STORIES UNTOLD – Arab Women Uncensored

STORIES UNTOLD byder på en god håndfuld kortfilm produceret på kameratelefoner af og med ekstraordinære kvinder fra den arabiske verden. Mød en fodboldpige fra Palæstina, der har måttet tvinge sin mandlige træner til at tage sig alvorligt og oplev, hvordan det tager sig ud, når en kvinde fra Libanon får en lang række mænd til at fortolke et brev, hun har skrevet til sig selv fra den far, der forlod hende og en bondekvinde fra Tunesien, der nægter at opgive sin passion for at drive landbrug. PÅ CPH:DOX kan du også møde et par af kvinderne bag filmene og høre mere om arbejdet. Arrangementet er gratis og man sikrer sig plads efter først-til-mølle-princippet.

Se visninger

F:ACT CONFERENCE

Gennem festivalens elleve dage præsenterer CPH:DOX også koncerter, kunstudstillinger, workshops og konferencer. I år har festivalen i samarbejde med International Media Support og Føljeton udviklet en dags-konference, der samler kreative aktører og nye medieplatforme på tværs af discipliner som film, online medier, journalistik og teknologi for at undersøge de udfordringer og potentialer, der findes i at dokumentere og transformere verden i dagens digitale medielandskab.

Konferencen undersøger det tværdisciplinære felt mellem journalistik og dokumentarfilm som en selvstændig og ny disciplin, hvor de involverede aktører udfordres til at fortsætte udviklingen indenfor rammerne af et forandret og ikke mindst digitaliseret medieforbrug. Konferencen er særligt dedikeret til de aktører, der ikke blot søger at dokumentere verden, men som også aktivt tager del i at forme og forandre den.

International Media Support præsenterer segmentet EXPANDING HORIZONS: LOOKING TO THE MIDDLE EAST, som gennem to artist talks ser på, hvordan uafhængige journalister og filmskabere er med til at styrke den demokratiske deltagelse.

Det drejer sig om:

  • STORIES FROM ALEPPO – artist talk med instruktøren Yasmin Fedda, som har trænet filmfolk fra Aleppo i Gaziantep i Tyrkiet, og som vil vise deres arbejde med nye klip indefra Aleppo.
  • FEMALE VOICES FROM CAIRO – artist talk med Nora Younis & Hala Galal. Nora var en af de første til at bruge sociale medier til at beskrive/dokumentere det arabiske forår. Siden har de begge taget skridtet endnu længere, og til konferencen vil de vise klip af en hjemmefødsel i Egypten.

Det sker 13. november fra kl. 09:00 til 15:00

Læs mere om konferencen på CPH:DOX hjemmeside

Turning Tables: If No One Speaks, No One Is Heard

Turning Tables er en global organisation, der arbejder for at give stemme til unge flygtninge, aktivister og fattige i verdens brændpunkter. Kenyanske Michael Munyore, Khin Thethtar Latt fra Myanmar og danske Thomas Papapetros og Martin Fernando guider dig denne aften gennem palæstinensiske flygtningelejre over fejlslagne arabiske revolutioner til sydøstasiatisk aktivisme – alt sammen via film, musik og røverhistorier.

Det sker 07/11 kl. 20:45 &  09/11 kl. 12:00.

Læs mere på CPH:DOCS hjemmeside