CPH:DOX 2017 – Vi anbefaler

Når årets CPH:DOX filmfestival skydes i gang den 16. marts bliver det med visningen af den dansk-syriske dokumenter Last Men in Aleppo. Åbningsfilmen, som vandt Grand Jury Prize ved Sundance Film Festival tidligere på året, er også nomineret til Docs:Award. Filmen er blevet til gennem et samarbejde mellem dansk International Media Support og syrisk Aleppo Media Center med støtte fra Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. DAPP- redaktionen giver dig her et overblik over MENA-relaterede film og arrangementer.

LAST MEN IN ALEPPO

Feras Fayyad, co-instrueret af Steen Johannessen / Danmark, Syrien, Tyskland / 2017 / 105 min

 

Åbningsfilmen på dette års CPH:DOX har allerede bevist sit værd og sin vigtighed ved at tage Grand Jury Prize med hjem fra den amerikanske Sundance Festival i januar. Og den danskproducerede dokumentarfilm kommer da også helt usædvanligt tæt på de mennesker, der ikke løber bort, men til, når bomberne sprænger i Syriens sønderbombede Aleppo. Lægerne fra den syriske hjælpeorganisation, De Hvide Hjelme, arbejder sig dedikeret gennem sammenstyrtede skoler og hjem for at tage sig af både de overlevende og de døde. Filmen er et uforglemmeligt portræt af de tre modvillige helte, Khaled, Mahmoud og Subhi, der trods ubegribelig modstand insisterer på at bringe de mennesker i sikkerhed, der endnu står til at redde – og at holde fast i menneskeligheden i form af improviserede fodboldkampe og fisketure, midt i krigens rædsler. ‘De sidste mænd i Aleppo’ er trods sin barske og ubarmhjertige ramme først og fremmest en hyldest til menneskeligt mod og medfølelse.

Se visninger

 

Radio Kobanï

Instruktør: Reber Dosky. Spilletid: 72 min.

‘Radio Kobanî’ er en ekstraordinær historie om en ung kvindes kamp for sin lokale radiostation i den krigshærgede kurdiske by Kobanî i Syrien. Filmen følger den 21-årige radioreporter Dilovan, mens hun i kølvandet på Islamisk Stats blodige kampe i byen, prøver at genskabe indbyggernes livsgnist gennem daglige radioreportager. For skønt de lokale tropper i Kobani vinder slaget mod ISIS, har brutale henrettelser, utallige døde og rådnende lig sat sine uudslettelige spor i byens indbyggere. Som Dilovan selv siger: “Krig har ingen vindere”. ‘Radio Kobani’ er en nær personlig fortælling om tab og uudgrundelig sorg – men også en sjælden inspirerende historie om heling, mod, håb og kærlighed. Og om hvordan en enkelt kvinde kan opstøve de små glæder, selv under resterne af en sønderbombet og sønderrevet by.

Se visninger

69 Minutes of 86 Days

Instruktør: Esgil Håskjold Larsen. Spilletid: 71 min.

I løbet af 69 minutter bliver vi i ’69 minutes of 86 days’ taget med på en europæisk flygtningerute, hvor alt og alle er i konstant bevægelse. Det rolige, glidende kamera gør seeren til en del af menneskeflokken, og det guider os gennem rejsen fra Mellemøsten mod Sverige, mens det observerer de rejsende og deres omgivelser. Denne poetiske og smukke dokumentar portrætterer en lang og emotionel rejse. På denne rejse bliver vi introduceret til filmens 3 år gamle hovedperson, Lean. Fra hendes perspektiv observerer vi Europa, som hun ser det, og rejsen bliver hendes rejse i dette filmiske mesterværk.

Se visninger 

 

Nowhere to Hide

Instruktør: Zaradasht Ahmed


Da amerikanerne forlod Irak i 2011, gav holdet bag denne dokumentarfilm et kamera til den mandlige sygeplejerske, Nori Sharif, og spurgte, om ikke han kunne dække sit lands tilstand. På den baggrund har Nori givet et helt unikt indblik i en af verdens farligste og mest utilgængelige områder – dødens trekant i det centrale Irak. I løbet af fem år afdækker Nori livet for ofrene fra krigen gennem sit tilknytning til det lokale hospital i Jalawla. Som dagene skrider frem, bliver konflikterne flere, og nye liv bliver hver dag ødelagt af angrebene på civilbefolkningen. Trusselsniveauet stiger, og da militante grupper i 2013 lykkes med at presse den irakiske hær tilbage, flygter befolkningen og størstedelen af de ansatte på hospitalet. Nori Sharif er en af de eneste, der bliver tilbage. Da IS endelig overtager Jalawla i 2014, bliver Nori ved med at filme – også selvom han til sidst selv er nødsaget til at flygte for at beskytte sig selv og sin familie. ‘Nowhere to Hide’ er et hjerteskærende og indblik i en krig, vi ellers kun hører om udefra, fortalt af en mand, der om nogen er påvirket af krigen, privat såvel som professionelt.

Se visninger

Starless Dreams

Instruktør: Mehrdad Oskouei

Det er både stofmisbrugere, voldsforbrydere og koldblodige mordere, der sidder bag tremmer i ungdomsfængslet i den iranske hovedstad, Teheran. Og så er de alle sammen unge teenagepiger. Instruktør Mehrdad Oskouei, der selv har en niece blandt de unge indsatte i fængslet, har fået enestående adgang til en af de iranske institutioner, der ellers ligger fuldstændig uden for offentlighedens synsfelt. Her møder vi unge mødre med skæbner, der er svære at forstå – og forene. Mens pigerne sidder bag lås og slå for deres grumme forbrydelser (ofte begået i selvforsvar mod overfald og voldtægter), tegner de smukke, farverige tegninger og leger med dukker, som de unge børn, de stadig er. Oskoueis blik er afventende og tålmodigt med plads til pigernes vidt forskellige historier, tanker, drømme om fremtiden og mareridt fra fortiden. Et hårdt, men nødvendigt virkelighedsbillede fra en anden verden, hvor det for mange unge piger kan være nærmest umuligt at undgå den skæbne vi møder ‘Starless Dreams’.

Se visninger