DAPP på CPH:DOX

Når CPH:DOX slår dørene op sidst i marts, så er det med en perlerække af film fra Mellemøsten og Nordafrika. Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram giver dig her en oversigt over film og arrangementer om og fra MENA-regionen.

I flere år har International Media Support (IMS) med støtte fra DAPP hentet interessante film til CPH:DOX fra Mellemøsten og Nordafrika. I år viser CPH:DOX blandt andet historien om, hvordan et egyptisk band kom til verden efter revolutionen i 2011, den unge syrer Marwas opvækst i en flygtningelejr i Jordan, eller udfordringerne i dagens Libyen set igennem fodboldspilleren Fadwa og hendes holdkammeraters øjne og deres ukuelige kamp, både på og udenfor banen i det post-revolutionære Libyen. Få inspiration til planlægningen af dit CPH:DOX-program her.

Tiny Souls

Instr. Dina Naser, 2019. Land: Jordan, Qatar, Frankrig.

Da Marwa var 9 år gammel, flygtede hun med sin familie fra Syrien og strandede i Jordan. De forestillede sig at være i flygtningelejren et par måneder, men årene gik. Den livlige Marwa er med sit åbne sind og egne ord en fri fugl, hævet over mure og pigtråd. Den palæstinensiske filmskaber Dina Naser har fulgt hende i hele fire år, og man ser bogstaveligt talt Marwa vokse op fra barn til ung pige. Men da et ondsindet rygte om hendes bror sætter familiens fremtid i lejren på spil, tager situationen en uventet drejning. ‘Tiny Souls’ er skabt i øjenhøjde med sin helt fantastiske hovedperson og er lige så levende og nysgerrig.

Visninger

Dato                   Tid                 Sted

Tor. 28/03         19:30                Empire

Lør. 30/03         14:15                 Dagmar

Læs mere om filmen her.

 

The Invisible Hands (Filmvisning + koncert) 

Instr. Marina Gioti, 2017. Land: Egypten, Grækenland.

Den prisvindende dokumentarfilm ‘The Invisible Hands’ er historien om bandet, der voksede ud af den libanesisk-amerikanske musiker og etnolog Alan Bishops møde med tre unge egyptiske musikere i Cairo kort efter oprøret i 2011. Over fem år fanger filmen udfordringerne i at være kunstner i en ustabil arabisk metropol med alt fra oversættelse af bandeord og politiske demonstrationer til frustrerende forsøg på at få 30 år gamle sangtekster til at passe ind i et moderne Egypten. I samarbejde med DEDI – Danish-Egyptian Dialogue Institute – og CPH:DOX præsenterer spillestedet ALICE en helt særlig aften med filmvisning og koncert.

Visninger

Dato                     Tid                Sted

Man. 25/03         20:00            ALICE

Læs mere om filmen og eventet.

 

Freedom Fields 

Instr. Naziha Arebi, 2018. Land: Libyen, Storbritannien, Holland, USA, Qatar, Libanon, Canada.

‘Vi har oplevet mange nye begyndelser,’ bemærker den unge fodboldspiller, Fadwa. Hun refererer til sit hjemland, Libyen, i kølvandet på revolutionen i 2011, Muammar Gaddafis fald og protesterne under det arabiske forår. Men hun taler også om sin drøm: at spille fodbold for sit land på internationalt plan. Kvinderne på Fadwas hold kæmper for både ressourcer, respekt og endda retten til overhovedet at spille. Instruktør Nazia Arebi følger Fadwa og hendes holdkammerater over fire år i det post-revolutionære Libyen, hvor deres ukuelige kampe både på og uden for plænen afspejler udfordringerne i Libyen i dag.

Visninger

Dato                   Tid                   Sted

Ons. 27/03         17:00                Empire

Lør. 30/03          14:00               Charlottenborg

Læs mere om filmen her.

 

We Could Be Heroes 

Instr. Hind Bensari, 2018. Land: Danmark, Marokko, Tunesien. 

Da den fysisk handicappede Azzedine Nouiri kommer hjem til Marokko fra De Paralympiske Lege i London med en guldmedalje og en ny verdensrekord, regner han med, at hans liv vil ændre sig. I stedet er han glemt af sit forbund og regeringen, der nægter ham ret til løn, pleje og ret til at træne. Men samtidig bliver han et symbol på succes for Youssef – en mentalt handicappet, ung fyr, der drømmer om at se verden og blive set. Azzedine sætter sig det mål, at de begge skal kvalificere sig til PL i Rio, og at den umage duo får en plads i et samfund, der ikke er interesseret i at kæmpe for dem, der skiller sig ud.

Visninger

Dato                    Tid                   Sted

Fre. 22/03          19:00                 Gloria

Man. 25/03       19:00                 Palads

Tor. 28/03         12:00                  Dagmar

Læs mere om filmen her.

 

Advocate 

Instr. Rachel Leah Jones, Philippe Bellaïche, 2019. Land: Israel, Canada, Schweiz.

Den israelske advokat Lea Tsemel har i flere årtier forsvaret palæstinensere, der har været anklaget for terrorisme og andre grove forbrydelser i det israelske retssystem. En kontroversiel offentlig figur, men samtidig én, som de færreste ville have karisma og intellekt til at stille sig op imod. I ‘Advocate’ er vi med hende på arbejde. Når hun forventer at tabe hver gang hun træder ind i en retssal, fortæller det os mere om hvilke konservative kræfter hun er oppe imod. En sag mod en 13-årig dreng, anklaget for et knivangreb, bliver en større historie om godt og ondt.

Visninger

Dato                    Tid                   Sted

Søn. 24/03          16:30                 Dagmar

Tir. 26/03           19:00                 Dagmar

Lør. 30/03          14:15                   Cinemateket

Læs mere om filmen her.

 

Western Arabs

Instr. Omar Shargawi, 2019. Land: Danmark.

Den dansk-palæstinensiske filminstruktør Omar Shargawi vender i ‘Western Arabs’ kameraet mod sig selv og sin familie – optaget over 12 år med intim adgang til både kærligheden og konflikterne i den dansk-arabiske familie. For arabisk til at være dansk, og for dansk til at være araber. ‘Western Arabs’ er en personlig fortælling, men det er én man kan spejle sig i uanset, hvem man er og hvor man føler, man er fra. Skudt med stil i det helt store Sergio Leone-format i en blanding af analog smalfilm og knivskarp HD.

Visninger

Dato                Tid                 Sted

Søn. 31/03      17:15                Empire

Læs mere om filmen her.

 

The Apollo of Gaza

Instr. Nicolas Wadimoff, 2018. Land: Schweiz, Canada.

I 2013 blev en 2000 år gammel statue af guden Apollo fundet nær Gaza. Statuen forsvandt næsten lige så pludseligt igen, og efterlod et røgslør af spekulationer og halvbagte røverhistorier. Hvad skete der? Nicolas Wadimoff undersøger sagen og taler med nogle af de mange mennesker, der nåede at være i berøring med Apollos jordiske krop; eksperter, fiskere, museumsfolk og arkæologer. Meget passende for guden for både skønhed og fornuft bliver det en historie om historieskrivningen selv med Mellemøsten som sit subjekt – men den er fortalt med plads til både sandheder, særheder og synsbedrag.

Visninger

Dato                   Tid             Sted

Fre. 22/03           17:00          Vester Vov Vov

Lør. 30/03           16:30          Dagmar

Læs mere om filmen her.

 

Khartoum Offside

Instr. Marwa Zein, 2019. Land: Denmark, Norge, Sudan. 

Under den nuværende lovgivning i Sudan må kvinder ikke spille fodbold, og de må heller ikke instruere film. Derfor burde Khartoum Offside, instrueret af den lokale kvindelige filmskaber Marwa Zein, slet ikke kunne eksistere. Alligevel følger Zein en gruppe kvinder i Sudans hovedstad, Khartoum, over flere år, mens de kæmper for retten til at spille fodbold og drømmer om internationale ligaer og en plads på et endnu ikke etableret sudansk landshold. Men der er lang vej til toppen, når forbundet ikke en gang vil tillade shorts på banen, og når landets islamistiske militærregering – og mange af mændene omkring dem – nægter kvinderne retten til at spille fodbold. Men antændt af den ukuelige Sarah, der ved, at hun har de internationale rettigheder på sin side, holder kvinderne sammen og fortsætter kampen for retten til at trække i træningstøjet og spille fodbold.

Visninger

Dato                 Tid           Sted

Lør. 23/03       14:30         Dagmar

Ons. 27/03       19:30        Empire

Læs mere om filmen her.

 

Ibrahim

Instr. Lina Alabed, 2019. Land: Libanon.

I 1987, da Lina Alabed var seks år gammel, tog hendes palæstinensiske far Ibrahim afsted på en kort mission. Han kom aldrig tilbage. Han var medlem af Abu-Nidal-gruppen, også kendt som ‘Det revolutionære råd’, og faderens fortid spøger stadig i familien. Hans forsvinden var ikke noget, der blev talt om – før nu. Lina Alabeds film er i høj grad et brev til en far, hun aldrig rigtigt har kendt, men den er også en varm og personlig familiefortælling med temperament og karakter. For med kameraet i hånden får Lina brudt murene ned mellem sig selv, sin egyptiske mor og resten af sin talrige familie. ‘Ibrahim’ en historie, der også rummer plads til latter og til et befriende blik for de individuelle forskelle, der gør en familie til en familie. Det store spørgsmål er imidlertid stadig, hvordan farens valg har påvirket den voksne Linas egne livsvalg.

Visninger

Dato               Tid              Sted

Lør. 23/03      19:15             Dagmar

Man. 25/03    17:00           Gloria

Tor. 28/03      17:00           Vester Vov Vov

Læs mere om filmen her.

 

A Moon for My Father

Instr. Mania Akbari, Douglas White, 2019. Land: Iran. 

Mania Akbaris egen krop er det primære medium og materiale i hendes og Douglas Whites rå og modige filmværk, som med en performativ og skulpturel materialitet dokumenterer – og reflekterer over – Akbaris oplevelse med brystkræft og siden med graviditet. Akbari forbinder sin egen krop til Irans politiske historie og undersøger begges traumer, mens hun gennemlever sit sygdomsforløb. Ånden og modet fejler dog intet, og det gør viljen til at give det ubeskrivelige en meningsfuld form heller ikke. Liv, død, sprog, censur, oprør og den kunstneriske proces – det abstrakte bliver pludselig konkret over for livets mulige ophør, og et nyt livs begyndelse. Arbejdet med ‘A Moon for My Father’ blev påbegyndt få uger efter, at Akbari og White først mødte hinanden, og vi er vidner til hvordan et både kunstnerisk og nært personligt forhold udvikler sig mellem dem undervejs.

Visninger

Dato                Tid             Sted

Man. 25/03     19:00           Cinemateket

Tor. 28/03       17:00           Cinemateket

Læs mere om filmen her.

 

The Day I Lost My Shadow

Instr. Soudade Kaadan, 2018. Land: Libanon, Frankrig, Qatar, Syrien. 

Med slående hyperrealisme og en gribende ligefremhed tager Soudade Kaadan springet fra dokumentarfilm til fiktion med fortællingen om den unge farmaceut Sana, der bogstaveligt oplever sin verden falde sammen, da krigen i 2012 bryder ud i Syrien. I forsøget på at skaffe gas, så hun kan lave mad til sin søn, kører hun med et par venner ud af byen, men begivenhederne eskalerer og Sana farer vild mellem venner og fjender i en verden, der ikke længere ligner sig selv. Hvor folk pludselig kan miste alt, selv deres egen skygge. Kaadan har flere dokumentarfilm om syriske flygtninge og krigens sår bag sig. En unik film fra og om Syrien, som vandt prisen for bedste debutfilm på filmfestivalen i Venedig.

Visninger

Dato                Tid            Sted

Søn. 24/03     16:30           Cinemateket

Fre. 29/03      19:00           Gloria

Læs mere om filmen her.

 

Instr. Yolande Zauberman, 2018. Land: Frankrig.

Den 35-årige israeler M vender tilbage til det ultraortodokse miljø, der har udstødt ham, for at konfontere sin fortid som barnestjerne, sine forældre og dem, der begik seksuelle overgreb på ham som barn. En lukket og labyrintisk verden, som han (og filmen) får særlig adgang til. Den intense og karismatiske M har et konfrontatorisk temperament, og det samme har Yolande Zaubermans mørke film, der udelukkende er optaget om natten, og som citerer Kafka både symbolsk og bogstaveligt. Mødet med andre ofre vidner om systematiske overgreb. Terapi og konflikt er to sider af samme sag i en film, der vil stoppe dem.

Visninger

Dato                Tid              Sted

Tor. 21/03      17:15               Cinemateket

Søn. 24/03     17:00            Vester Vov Vov

Fre. 29/03      19:15              Cinemateket

Læs mere om filmen her.