Historisk anti-tortur konference i Jordan

Dansk initiativ samler 16 arabiske lande til historisk konference i Jordan.

Reducer brugen af varetægtsfængsling, og begræns dermed tortur i Mellemøsten og Nordafrika. Det er overskriften på en historisk konference, som DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur har taget initiativ til.

For første gang samles anklagere og dommere fra 16 lande i Mellemøsten og Nordafrika for at drøfte, hvordan man kan begrænse brugen af tortur.  konferencen bliver afholdt i den jordanske by Sweimeh ved det Døde Hav. Konferencen, der er lavet i samarbejde med det jordanske justitsministerium, åbner 26. juni på FNs internationale dag til fordel for torturofre og løber over to dage.

Karin Verland, direktør i DIGNITY, udtaler:

“Danmark har en unik viden om, hvordan man bekæmper tortur og sikrer en værdig behandling af alle, der tilbageholdes af myndighederne. Konferencen giver mulighed for at sætte denne viden i spil i forhold til en række lande, hvor tortur er udbredt. Vi er rigtig glade for og stolte af, at det er lykkedes os at samle dommere og anklagere fra så mange af landene i regionen.”

“Det er et faktum, at borgerne i samtlige lande i regionen risikerer tortur eller anden mishandling i forbindelse med arrestation og varetægtsfængsling. Netop derfor synes jeg, det er meget opmuntrende, at så mange af landene har besluttet sig for at deltage i konferencen,” fortsætter Karin Verland.

Ud over oplægsholdere fra en række arabiske lande deltager eksperter fra Danmark, Storbritannien og Frankrig. De vil fremlægge deres hjemlandes erfaringer med at skabe effektive retsgarantier og begrænse brugen af varetægtsfængsling, hvor risikoen for tortur og anden mishandling er særlig høj. Fra dansk side deltager blandt andre tidligere chefanklager fra Nordsjællands Politi Arne Stevns, der skal tale om alternativer til varetægtsfængsling.

Konferencen finder sted under kongelig protektion. Den åbnes af formanden for Jordans High Judicial Council – en embedsmandspost, der hierarkisk rangerer på linje med premierministeren. Der findes ikke en tilsvarende stilling i DK. High Judicial Council er den øverste myndighed for alle domstolsanliggender.

Konferencen, der er finansieret af midler fra Det Arabiske Initiativ, er en foreløbig kulmination på et flerårigt samarbejde mellem DIGNITY og det jordanske justitsministerium om at forebygge tortur i Jordan.

Inviterede lande: Palæstina, Irak, Kuwait, Qatar, Bahrain, Forenede Arabiske Emirater, Saudi Arabien, Yemen, Oman, Egypten, Sudan, Algeriet, Marokko, Tunesien, Libyen.