Kan en regional aftale hjælpe til at afslutte krigen i Syrien?

Hør den danske udenrigsminister Martin Lidegaard og ledende repræsentanter fra Iran, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Qatar diskutere, hvordan man kan afslutte krigen i Syrien med en regional aftale.

DIIS konference om situationen i Syrien. Foto: DIIS
Foto: DIIS
Den syriske konflikt er på vej ind i sit fjerde år med katastrofale humanitære og politiske konsekvenser til følge. Mere end 150.000 er blevet dræbt og over 9 millioner har behov for humanitær bistand. De regionale konsekvenser af konflikten er også alvorlige; de skrøbelige politiske balancer i nabostaterne er under pres, gamle territoriale grænser bliver udfordret, og sekterisme og identitetspolitik er stigende.

Konflikten har udviklet sig til en vigtig slagmark for regional rivalisering og nul-sums konkurrencer. De vigtigste magter i regionen kæmper for regional indflydelse og fortsætter med at bruge identitetspolitik til at samle regional støtte og forpurre national utilfredshed. Mens megen opmærksomhed har været rettet mod den måde som regionale aktører giver næring til den syriske konflikt, sigter denne konference på at diskutere, hvordan de regionale aktører kan blive trukket ind i en diplomatisk proces og i sidste ende få en aktiepost i en politisk løsning.

Førende eksperter og politiske beslutningstagere fra regionen opfordres derfor til at drøfte centrale spørgsmål såsom: Hvad er de vigtigste sikkerhedsmæssige bekymringer og motivationer, der driver regionale magters involvering i Syrien? Hvilken slags national magtdeling overvejes og støttes af regionale magter? Og hvad kan de regionale aktører konkret levere i form af voldsnedtrappende politik?

Se programmet og listen over talere og moderatorer og tilmeld dig det gratis arrangement på DIIS hjemmeside.