Mellemøsten på CPH:DOX

Når CPH:DOX slår dørene op sidst i marts, så er det med en perlerække af film fra Mellemøsten og Nordafrika. Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram giver dig her en oversigt over film og arrangementer om og fra MENA-regionen.

I flere år har International Media Support (IMS) med støtte fra DAPP hentet interessante film til CPH:DOX fra Mellemøsten og Nordafrika. I år viser CPH:DOX flere gode film fra MENA-regionen. Her får du inspiration til planlægningen af dit CPH:DOX-program her.

 

Ayouni

Instr. Yasmin Fedda, 2020. Land: Storbritannien, Qatar. 

Siden borgerkrigen i Syrien brød ud i marts 2011, er mere end 100.000 mennesker forsvundet – størstedelen af dem som ofre for regimets systematiske kidnapninger. Med ‘Ayouni’ forsøger den BAFTA-nominerede instruktør Yasmin Fedda at sætte ansigter på den svimlende statistik. Igennem intime og poetiske beretninger fra de pårørende gengives to af de bortkomne skæbner. Den katolske præst og menneskeretsforkæmper Paolo Dall’Oglio samt internetaktivisten Bassel Safadi, hvis kritiske røster begge er gjort tavse. Tilbage sidder de efterladte uden vished om de savnedes fremtid eller garantier for at se dem igen. Over seks år har Fedda fulgt de berørte familier, mens de stædigt kæmper for at få svar om deres elskede. Og for at gøre omverden bevidst om et undertrykkende og voldeligt diktatur, hvor selv fredelige civile trues til at tie stille. ‘Ayouni’ er et uafrysteligt bevis for det syriske regimes forbrydelser, der samtidig giver de forsvundne en højlydt og tiltrængt stemme.

Læs mere om filmen her.

 

Love Child

Instr. Eva Mulvad, 2019. Land: Danmark.

Leila og Sahand er lykkelige sammen, har en lille søn og er klar til en ny start på livet. Men der er et stort problem. De er begge stadig gift med andre mennesker, og det har så alvorlige konsekvenser for deres sikkerhed i hjemlandet Iran, at de må flygte. Eva Mulvads ‘Love Child’ følger familien på flugt til Tyrkiet og over de næste seks år, mens de forsøger at slippe gennem asylprocessen og blive anerkendt som familie. Mulvads blik viger ikke fra Leila og Sahand, hverken i de forelskede øjeblikke eller i de pinefulde processer, de må igennem for at kunne leve i sikkerhed som den lille familie, de allerede er.

 

Læs mere om filmen her.

 

Mayor

Instr. David Osit, 2020. Land: Palæstina & USA.

Det er et hårdt stykke arbejde, men nogen skal jo gøre det. For Ramallahs borgmester, den kristne Musa Hadid, handler hans job om at skabe stabilitet og sørge for at samfundets helt basale institutioner fungerer – og kun i anden række om politik. Og han har allerede hænderne fulde, for i palæstinensernes hovedstad er der sjældent to dage, der er ens. Den evige konflikt og de lige så evige fredsforhandlinger fylder meget, men det gør drømmen om øget turisme og fortove uden huller også. ‘Mayor’ giver os fuld adgang til den sympatiske og reflekterede Hadid under hans anden periode på posten, og til hans overvejelser om sit lands nutid og mulige fremtid. For enden af dagens mange gøremål i sin by har Hadid dog stadig en ultimativ mission: at gøre en ende på besættelsen af sit land. David Osit har med ‘Mayor’ skabt en flot og virkelighedsnær film, der giver os et nyt syn på både Palæstina og på det at drive et samfund.

Læs mere om filmen her.

 

Sunless Shadows

Instr. Mehrdad Oskouei, 2019. Land: Norge, Iran.

I et iransk ungdomsfængsel aftjener en gruppe teenagepiger lange straffe for mordet på en voldelig far, ægtemand eller et andet mandligt familiemedlem. Filmskaberen Mehrdad Oskouei har opbygget et usædvanligt forhold til de unge fanger, og han lytter til deres ærlige samtaler, legende interaktioner og deres personlige beretninger. Ind imellem overlader han endda kameraet til de unge kvinder selv. Resultaterne er både uventede, gribende og chokerende ærlige. Hvorfor handlede de, som de gjorde? ‘Sunless Shadows’ handler nemlig lige så meget om kvindernes position i samfundet udenfor, som om livet bag murene.

Læs mere om filmen her.

 

143 Sahara Street

Instr. Hassen Ferhani, 2019. Land: Algeriet, Frankrig.

Sahara-ørkenen kaldes også ‘Det store Intet’. Og midt ude i ørkenens intethed driver den karismatiske Malika en café, hvor trætte rejsende kan få sig en kop te, en omelet eller en sludder. Ugift og alene med sin kat Mimi – og dog. For der er masser af gæster i Malikas hus. Ensomme lastbilchauffører, motorcyklister og hele grupper af unge mænd, der byder op til både sang og dans. Der er faktisk liv i ørkenen, og det liv fanger Ferhan Hasseni med humor og med en kunstners blik for detaljen. Men når mørket falder på, og den arabiske electro banker i natten, blæser både vanviddets og forandringens vinde. Hassen Ferhanis multi-prisvindende festivalhit er produceret af CPH:DOX-vinderen Narimane Mari (‘Bloody Beans’, 2013).

Læs mere om filmen her.

Reunited

Instr. Mira Jargil, 2020. Land: Danmark, Sverige

Da ægteparret Rana og Muhkles tvinges på flugt fra borgerkrigen i Syrien, strander den lille familie i hver deres hjørne af kloden. Hun ender i Assens og han i Canada. Imens sidder deres to unge sønner stadig fast i Tyrkiet. Alene kæmper Rana nu for at blive sammenført med sine børn i Danmark, men udsigterne virker håbløse i et rigidt og uigennemsigtigt system, hvor man må slås for bare at blive hørt. Vil det lykkes dem at blive genforenet? Igennem små hverdagsøjeblikke, Skype-opkald og hjemmevideoer skildrer instruktør Mira Jargil en familie splittet af krig – og deres insisteren på retten til at være sammen. For selvom månederne går, og genforeningen trækker ud, lever drømmen om en fælles tilværelse for familien videre. ‘Reunited’ er en dybfølt og empatisk beretning om de flygtninge, som i bogstaveligste forstand er fanget mellem to verdener. Og samtidig et skræmmende indblik i et nærmest kafkask bureaukrati, hvor selv de bedste intentioner fortaber sig i sagsakter og telefonkøer.

 

Læs mere om filmen her.