MENA-film på CPH:DOX 2022: fra dueflyvning over Beiruts tage til all-female metalbrøl

Så er det igen blevet tid til CPH:DOX og DAPPKOM kommer vanen tro med anbefalinger af de film om MENA-regionen, som i år vil være at finde på festivalen.

For første gang siden Corona-pandemiens begyndelse er årets CPH:DOX en fysisk festival. Hovedfokus er, som vanligt, på biografer i hovedstaden, men der er også samarbejder med biografer rundt om i landet – og så har CPH:DOX-folkene valgt at videreføre en online-udgave af festivalen, så alle danskere har mulighed for at se med.

Den fysiske CPH:DOX løber i år fra 23. marts til 3. april, mens online-portalen er åben mellem 1.-10. april.

Også i år er der en række spændende – og vidt forskellige – dokumentarer om Mellemøsten og Nordafrika på programmet; ligesom der bliver afholdt forskellige events, hvor du blandt andet får mulighed for at møde filmskaberne.

Desuden vil der i år være den største egyptiske deltagelse i filmfestivalen nogensinde, da Dansk-Egyptisk Dialoginstitut (DEDI) i Kairo har inviteret en delegation af egyptiske instruktører og andre fra branchen til København. Derudover har DEDI givet støtte til, at fire andre egyptere fra filmindustrien også kan lægge vejen forbi.

Du kan læse mere om DEDIs delegation på festivalen her

På CPH:DOX i år kan man desuden være heldig at støde på filminstruktøren Mayye Zayed. Hun er lige nu er aktuel på Netflix med filmen “Lift Like a Girl” om piger i Alexandria, der dyrker vægtløftning på topniveau og er støttet DEDI og International Media Support. Du kan læse mere om ”Lift Like a Girl” her.

Sirens (Libanon)

Mød ”Slave To Sirens”, det eneste all-female metalband i MENA, i denne dokumentarfilm.

Sortklædte og med maskingeværsagtige salver på forvrængede guitarer, en stortromme, der tordner derudaf og en grum brølende growl-sang fortæller det libanesiske band, Slave to Sirens, om menneskehedens skyggesider. Midt i en kaotisk tid i landets historie kæmper bandet, igennem deres instrumenter og deres passion for metalmusik, for kvindelig empowerment og mod alle de ting, de mener, der er galt i Libanon.

Efter visningen af filmen I Empire den 26. marts, kl. 16.45, kan du møde filmholdet til en Q&A.

Slave To Sirens kommer til København og spiller en koncert på spillestedet Stairway den 27. marts. Først vil der være fællesspisning og filmvisning, derefter koncert med Slave To Sirens koncert. Koncerten er arrangeret af ungdomsredaktionen på CPH:DOX. Læs mere om arrangementet her.

Den 29. marts afholder Cinemateket Libanesisk aften, hvor de viser både ”Sirens” og ”Kash Kash – Without Feathers We Can’t Live”. Mellem filmvisningerne vil der være libanesisk mad fra SULT. Læs om eventet her.

Instruktør: Rita Baghdadi
Spilletid: 78 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her

Light Upon Light (Egypten)

Træt af altid at fokusere på konflikt og spændinger i Mellemøsten får den danske antropolog Christian Suhr en dag et råd af sin egyptiske ven, ”Stop med at fokusere på alt verdens mørke. Se på lyset”. Med dette råd i bagagen tager han på en felttur til Egypten for at studere politiske og religiøse betydninger af lys. Her kommer Christian Suhr tæt på mystiske muslimske sufi-ritualer og stiller skarpt på den rolle, som lys spiller for de egyptere, han møder undervejs.

Du kan læse mere om filmen i denne artikel skrevet af det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut.

Instruktør: Christian Suhr
Spilletid: 78 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her

Kash Kash – Without Feathers We Can’t Live ( Libanon)


Korruption, eksplosion, inflation, corona-krise og en økonomi i frit fald. Det er ikke nemt at være libaneser for tiden, men for dem, der dyrker duesporten Kash Hamam udgør sporten et frirum, hvor de kan komme på afstand af Libanons mange kriser. Få et unikt indblik i Libanons aktuelle situation igennem dette portræt af Kash Hamam og de libanesere, der dyrker duesporten over Beiruts gader.

Mød filmens instruktør Lea Najjar den 29. marts i forbindelse visningen af filmen i Cinemateket kl. 19:30.

Instruktør: Lea Najjar
Spilletid: 90 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her
Nomineret til NEXT:WAVE award

The Devil’s Drivers (Palæstina)

Hamouda ræser gennem ørkenen i en slidt og støvet sedan. ”Hærens jeep er tæt på os!” udbryder en af hans medhjælpere, da han kører forbi. Hamouda er leder af en gruppe chauffører, der er specialiseret i at smugle arbejdsløse palæstinensere ind i Israel. Der ønsker de at slippe væk fra en tilværelse i næsten permanent arbejdsløshed, men det viser sig at være et farligt job at lege kispus med de israelske myndigheder, der konstant er på udkig efter de palæstinensiske chauffører. I filmen får du også et indblik i det farlige jobs personlige omkostninger for chaufførerne og deres familier. Se denne actionspækkede dokumentar, hvis du ønsker at blive klogere på den barske virkelighed i Palæstina samtidig med, at du får pulsen op i biografsædet.

Efter visningen af filmen den 30. marts i Empire vil foredragsholder Bilal Al-Issa og Jan Matthiesen fra 3F’s Palæstinanetværk fortælle om arbejdsforhold i Palæstina med journalist Johan Wogensen Bach (IMS) som moderator. Efter visningen serverer Palæstina Folkekøkken mad i Folkets Hus. Dette arrangement er lavet i samarbejde med International Media Support.

Instruktør: Daniel Carsenty og Mohammed Abugeth
Spilletid: 93 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her.

 

Mariner of the Mountains (Brasilien / Algeriet)

For at udforske sin fars ophav i de algierske Atlasbjerge tager den brasilianske filminstruktør Karim Aïnouz til Algieret. Aïnouz mødte aldrig sin far, der tog til Algieriet før filminstruktøren blev født for at deltage i selvstændighedskrigen i kampen mod Frankrig. På trods af at Karim Aïnouz aldrig havde sat sine ben på algerisk jord, følte han straks en forbindelse til landet, hvor han for første gang i sit liv oplever, at han ikke behøver at stave sit navn i mødet med officielle myndigheder. Tag med på Aïnouz’ meget personlige rejse, når han forsøger at blive klogere på sin fars historie og sit eget ophav.

Instruktør: Karim Aïnouz
Spilletid: 98 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her.

See You Friday, Robinson (Iran / Frankrig)

Det 91-årige franske filmikon Jean-Luc Godard og den 99-årige iranske forfatter Ebrahim Golestan indleder en otte måneder lang korrespondance, hvor de hver fredag udveksler mails. Igennem korrespondancen udforsker de to aldrende kunstnere poetens rolle i vor tid.

Instruktør: Mitra Farahani
Spilletid: 97 minutter
Køb billet og læs hvor og hvornår du kan se filmen her.

 

DAPP’s partner International Media Support (IMS) har støttet flere af filmene på årets festival gennem deres vigtige arbejde med at støtte ytringsfrihed og frie medier globalt. I forbindelse med årets CPH:DOX har vi på DAPPKOM taget en snak med Rasmus Steen, der er Leder af Dokumentarfilm hos IMS. I artiklen kan du læse mere om de spændende udviklinger som arabisk dokumentarfilm er midt i, samt nogle af de trends, Rasmus Steen ser for de film fra MENA, som er med på CPH:DOX i år. Læs artiklen her.