”I am Nojoom, Age 10 and Divorced” – mød hende på Salaam Festivallen

Se filmen "I am Nojoom" på Salaam Festivallen i Cinemateket og mød filmens instruktør Khadija Al-Salami, som selv blev bortgiftet som 11-årig.

Foto fra filmen: I am Nojoom aged 10 and divorced
Foto fra filmen: I am Nojoom aged 10 and divorced

I år har Salaam Filmfestival fire film på programmet i Cinemateket i perioden 15.-18. september med fokus på kvinde- og pigeliv. I tilknytning til hver filmforestilling er der introduktion og instruktørbesøg. Fra Yemen kan man møde besøg af Khadija al-Salami. Hun er Yemens første kvindelige filminstruktør, og vi viser hendes debutspillefilm ’I am Nojoom, Age 10 and Divorced’. Khadija al-Salami blev selv bortgiftet som 11-årig, men filmen er ikke selvbiografisk. Den er baseret på en anden kvindes erindringer om som 10-årig at blive tvangsgift med en meget ældre mand.

’I am Nojoom, Age 10 and Divorced’
Nojoom er 10. I sin fars øjne er hun gammel nok til at blive gift, så familien kan sikre sig brudeprisen og på den måde betale for det lille rum, de bor i. Den meget ældre ægtemand tager Nojoom med til sin landsby, hvor ægteskabet bliver et mareridt af tæsk og voldtægt. Men det lykkes Nojoom at flygte og nå frem til retten i Yemens hovedstad Sana, hvor hun beder en dommer om skilsmisse. Dermed bliver hele historien rullet frem i retten. En historie om fattigdom, overgreb, magtmisbrug og kulturelle vrangforestillinger.

ARRANGEMENT: Filmens instruktør Khadija Al-Salami, som er til stede under visningen, blev selv bortgiftet som 11-årig, og filmen er baseret på en virkelig historie om en anden barnebrud.
Medvirkende: Reham Mohammed
Originaltitel: Ana Nojoom bent alasherah wamotalagah
Yemen, Folkerepublikken, 2014
96 min. + 30 min. Intro.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år