Tag til Tunesien i oktober i Cinemateket

Kvindelige instruktører og stærke kvindelige hovedroller står centralt i tunesisk film både før og nu. Oplev også kortfilm om dagens Tunesien lavet af dokumentarister fra Den Danske Filmskole.

Tunesisk filmfestival. Foto: DFI
Tunesisk filmfestival. Foto: DFI

Tunesisk film har særstatus på det afrikanske kontinent. Ligesom andre Maghreb-lande har filmproduktionen været stærkt subsidieret af den franske stat, men tuneserne har produceret flere markante stemmer, og de har forvaltet det kreative råderum til at afsøge både kløfter og tabuer: Koloniseringens spøgelse, seksuelt frisind kontra konservatisme, hykleri på begge sider af sekulariseringskløften.

Der produceres kun en håndfuld tunesiske film om året, og modsat fx Egypten er det arthouse-filmen, der vejer klart tungest. Her trives de personlige værker, der gør sig godt på internationale festivaler – men næsten altid med blik for et nationalt her og nu, der gør dem debatskabende.

Kvindelige instruktører og stærke kvindelige hovedroller står overraskende centralt. Ganske symptomatisk blev Moufida Tlatli, der stod bag ’Fortielsernes palads’ – et hovedværk i både afrikansk og arabisk filmhistorie – i 2011 kulturminister i en overgangsregering efter præsident Ben Alis fald. Filmen gik efter i sin tid et helt år i de danske biografer og blev set af 31.000 mennesker.

Der er åbningsarrangement med filmintroduktion ved journalist Lally Hoffmann til ‘Millefeuille’ og ved diverse unge filmmagere til dokumentarprogrammet ‘Med danske øjne’ – begge dele den 14. oktober.
Læs mere om de enkelte visninger: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=9964

Billetter (70/45 kr.) kan bestilles på 33 74 34 12 eller online her:
http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=9964


Programmet er lavet i samarbejde med International Media Support, hvis arbejde i Tunesien er støttet af Det Arabiske Initiativ