Jeg bor i et slumkvarter i millionbyen Casablanca. Husene har bliktage; om sommeren er det meget varmt, og om vinteren er det ekstremt koldt. Vores nuværende leveforhold gør mig bekymret. Udgifterne stiger, mens indkomsten er meget lav – hvis man da er så heldig at have et job. Selv har jeg været arbejdsløs det meste af tiden, siden jeg dimitterede fra universitetet i 2017 – indimellem har jeg arbejdet kortvarigt på et lager eller som bud.

Jeg er ikke sortseer. Tværtimod er jeg ivrig efter at arbejde og bidrage til at udvikle mit land, så for at få det bedste ud af min situation har jeg valgt at tænke positivt. Jeg blev frivillig i en civilsamfundsorganisation, der arbejder med kvinders rettigheder, fordi jeg ønskede at gøre en forskel. Kvinder i vores samfund lider på grund af patriarkalske, reaktionære idéer, der ikke harmonerer med nutiden – det marokkanske samfund kan kun udvikle sig, hvis kvinder får mere plads og de samme muligheder som mænd. Her har vi stadig lang vej at gå.

Selvom min generation har adgang til information via nye medier og derfor ikke kan holdes i et jerngreb, er fremtiden stadig dunkel: Vi står over for en stribe udfordringer som arbejdsløshed, ekstremistiske idéer og emigration, mens populistiske strømninger gør livet vanskeligt at navigere i for de unge. Jeg ser nogle lyspunkter, men hvis de skal udnyttes optimalt, har vi brug for stærke repræsentanter i den offentlige debat. Vi unge har brug for nogen, som kan italesætte vores udfordringer og øge bevidstheden om vores rettigheder – vores ret til bedre sundhed, uddannelse og job. I vores del af verden kan man kun opnå sine rettigheder gennem kamp og ved at ofre.

I begyndelsen af 2021 fik jeg et midlertidigt job i en organisation, der hjælper gadebørn. Min drøm er at arbejde i et af de socialcentre, der hjælper sårbare og marginaliserede grupper i mit lokalområde, og være med til at forbedre deres levevilkår og juridiske forhold. Og så håber jeg, at jeg får tid og overskud til at tage kandidatuddannelsen i sociologi – jeg vil gerne gøre karriere som akademiker.