5 min.

Mellemøsten på CPH:DOX

Det er otte meget forskellige film fra Mellemøsten og Nordafrika, der er at finde i programmet for dette års CPH:DOX.

En række af filmene er støttet af International Media Support, IMS, via Dansk Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP. IMS har gennem en lang årrække støttet produktionen af dokumentarfilm fra Mellemøsten og Nordafrika og søgt at bedre og styrke forholdene i den lokale dokumentarfilmindustri.

På grund af corona-pandemien afholdes CPH:DOX i år som en hybrid-festival, der består af både en digital og en fysisk del. Fra 21. april til 5. maj er festivalen digital, og her vil alle film kunne streames via doxonline.dk, ligesom gæster vil kunne følge en række live events. Anden del af festivalen, fra 6. til 12. maj, er fysisk, hvor et mindre udvalg af årets film vil vises i københavnske biografer.

Nedenstående beskrivelser er skrevet ud fra CPH:DOX’ egen omtale af filmene.

 

”Our memory belongs to us”

 

Tre syriske aktivister og venner mødes i Paris i anledning af 10-året for den syriske revolution. Her bliver de præsenteret for optagelser fra revolutionens tidlige år – optagelser, som de tre enten selv har filmet, eller som på anden vis har ændret deres liv.

Yadan, Odai og Rani mødtes gennem et mediekollektiv, som de alle var medlemmer af, i byen Daraa, hvor revolutionen startede – i årene, der er gået siden, er flere af deres venner blevet dræbt i den kaotiske konflikt, mens de selv lever i eksil.

Gensynet med optagelserne giver både dem og os som seere anledning til at reflektere over kompleksiteten i en folkelig opstand, der endte i en altødelæggende regional konflikt.

”Our memory belongs to us” kan streames fra 24. april klokken 16:30 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her

 Instrueret af Rami Farah, Syrien, 2021

93 minutter

Nomineret til DOX:Award

 

“All of your stars are but dust on my shoes”

I en form for videocollage med optagelser fra internettet og for egen telefon tegner filmens instruktør, den libanesiske kunstner Haig Aivazian, en tidslinje af billeder og idéer fra1800-tallet og frem til i dag.

Sat op imod datiden fremstår nutidens verden med sine højteknologiske byrum, overvågning og big data som ren science fiction. ”Aivazian er en enestående skulptør af billeder med en sans for associative og suggestive sammenhænge,” skriver CPH:DOX.

“All of your stars are but dust on my shoes” kan streames fra 25. april klokken 12:00 til og med 5. maj. Pris: 29 kroner – køb din billet her.

Instrueret af Haig Aivazian, Libanon, 2021

18 minutter

Nomineret til New:Vision Award

 

“As I want”

Råt og uden filter zoomer filmen ind på de grusomme gruppevoldtægter, der fandt sted på Tahrir-pladsen i Egyptens hovedstad Cairo, to år efter det arabiske forår, da egypterne igen protesterede og væltede præsident Morsi i 2013.

En af de forulempede kvinder er instruktøren, Samahar Al Qadis, veninde, og den dengang 34-årige Al Qadi begynder en rejse ind i dokumentationen af kvinders vilkår i den arabiske verden og tvinger hende til at se sin egen fortid og barndommen i Palæstina i øjnene.

”As I want” kan streames fra 22. april klokken 18:00 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her

Instrueret af Samaher Al Qadi, Palæstina, 2021

88 minutter

Nomineret til F:act Award

 

“Sabaya”

Sabaya betyder ”sexslave”, og filmens titel dækker over de mange yazidiske piger og kvinder, som Islamisk Stats soldater tog til fange under kalifatet.

Filmen fokuserer på den gruppe på tusindvis af kvinder, der blev taget, da IS angreb den irakiske by Sinjar i 2014. I dag sidder mange af disse kvinder i Al-Hol-flygtningelejren i Syrien, hvor IS-medlemmer stadig udnytter dem. En lokal ngo igangsætter en redningsaktion, der indbefatter infiltrering, skyderier og biljagter ved nattetid i ørkenen. Men hvilken fremtid venter kvinderne på den anden side?

”Sabaya” kan streames fra 22. april klokken 18:00 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her.

 

Instrueret af Hogir Hirori,  Sverige, 2021

91 minutter

Nomineret til F:act Award

 

“Captains of Zaatari”

De to teenagedrenge Fawzi og Mahmoud er venner og elsker fodbold. De er også syriske flygtninge bosiddende i flygtningelejren Zaatari i Jordan.

En talentspotters besøg i den gigantiske lejr gør pludselig de to venners drøm om en international karriere på grønsværen, og det kickstarter en rørende og nervepirrende rejse. Instruktøren, Ali El Arabi, har fulgt drengene siden de var små, og deres indbyrdes tillid gjorde ”Captains of Zaatari” til en publikumsfavorit på årets Sundance festival

”Captains of Zaatari” kan streames fra 24. april klokken 17:30 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her.

 Instrueret af Ali El Arabi, Egypten, 2021

73 minutter

Nomineret til Next:Wave Award

 

“Eastwood”

Er Clint Eastwood virkelig i den iranske by Sirjan? Et billede i en gammel avis får i hvert fald overbevist den cinefile instruktør Alireza Rasoulinejad, der begiver sig ud på landevejen og krydser støvede ørkenlandskaber på jagt efter sit store idol.

Raoulinejads vittige – men oprigtige – roadtrip-film gør sig lystig over Hollywoods globale kulturelle dominans, der gør, at selv de lokale langt pokker i vold i Iran er på fornavn med Clinten. Hans mødes undervejs og hans egne skøre indfald er i høj grad med til at forme filmen.

”Eastwood” kan streames fra 24. april klokken 20:00 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her.

Instrueret af Alireza Rasouli Nejad, Iran, 2021

71 minutter

Nomineret til Next:Wave Award

 

“Fiasco”

Med ”Fiasco” springer debutanten Nicolas Khoury ikke bare ud som dokumentarfilminstruktør, men også af skabet. Med humor og kærlighed skildrer filmen forholdet i Khourys egen familie – mor, søn og datter – og afdækker den ensomhed alle tre har båret på, siden faren døde.

Søsteren er gift og flyttet, mens den stadig hjemmeboende – og homoseksuelle – Nicolas Khoury kæmper med ikke at kunne opfylde de forventninger, som både hans mor og resten af det libanesiske samfund har til ham.

”Eastwood” kan streames fra 24. april klokken 20:00 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her.

 Instrueret af Nicolas Khoury, Libanon, 2021

70 minutter

Nomineret til Next:Wave Award

 

“She had a dream”

Hovedpersonen i ”She had a dream” er tuneser – men hun er også kvinde, fra arbejderklassen, ung og sort.

Filmen skildrer den 25-årige Ghofrane op til parlamentsvalget i 2019, hvor hun kæmper for at opfylde sin drøm om at blive politiker og få indflydelse på sit lands fremtid. Det er langt fra let i et polariseret samfund plaget af racisme og ulighed, og filmen lægger ikke skjul på de udmattende kampe, Ghofrane må tage.

”En inspirerende film om en ægte idealist, og et rigt billede af et samfund fuldt af kontraster,” skriver CPH:DOX.

”She had a dream” kan streames fra 22. april klokken 16:45 til og med 5. maj.

Pris: 49 kroner – køb din billet her.

Instrueret af Raja Amari, Tunesien, 2020

90 minutter