9 min.

Set & Sket: DAPP i efteråret

I løbet af efteråret har DAPP-partnerne i den grad haft tryk på kedlerne, og der er blevet forfattet, oprettet, igangsat og samarbejdet. Og så er der blevet fejret et jubilæum og en Verdensmålsprisnominering. Samt meget, meget mere. Her er et udpluk af det, der er set og sket for DAPP-partnerne i efteråret.

GAME x Adidas

 

 

I nogle sportsgrene er barrierer nødvendigt. Tænk på futsal eller hækkeløb. Men der er også andre de barrierer, der ødelægger og ekskluderer. GAME har siden organisationens opstart i 2002 haft stor fokus på at nedbryde netop den slags barrierer i sport og sportsforeninger. Og med NGO’ens nylige indtræden i Adidas’ Breaking Barriers Program har GAME taget endnu et skridt i den retning. ”Det er ikke længere nok blot at tænke på diversitet”, siger Laura Bendix, Innovation Officer hos GAME, i deres artikel, som du kan læse her, om samarbejdet med den tyske sportsudstyrsfabrikant.

 

Læseanbefalinger fra LGBT+ Danmark

 

 

Psykisk sundhed og fysisk sikkerhed er afgørende, når man, som LGBT+ Danmarks tunesiske partner Mawjoudin, tager kampen op mod den heteronormative patriarkalske undertrykkelse. Hos den tunesiske NGO har de forfattet et hæfte, hvori de inviterer alle til at tænke og stræbe mod en queer-feministisk intersektionel revolution. Guiden hedder ”Respekter mig” og er skrevet i en tunesisk kontekst, hvorfor den også er på tunesisk. Den kan du læse her.

 

Derudover vil Mawjoudin gerne dele en guide fra deres partner Alliées. De oplever, at mange af queer-miljøets allierede brænder for at hjælpe samfundet, men nogle gange ved de ikke, hvad de præcist skal gøre. Misforståelser og fejl sker ofte på grund af mangel på viden om den rigtige terminologi og sprog. I Alliées’ guide kan man kan finde den nødvendig information om queer-fællesskabet. Guiden er på fransk og kan findes her. Læses med omtanke og anvendes med kærlighed, som de selv skriver.

 

Mawjoudin har desuden lavet denne lille video om organisationens LILO-projekt, som Alliées-guiden er den del af. Den kan du se her

 

Forsømt forår eller demokratisk momentum?

Den 27. oktober kunne Mellemfolkeligt Samvirke i samarbejde med en række DAPP-partnere byde over 80 deltagere velkommen til en spændende, hyggelig og lærerig aften med talk, mad og musik. Arrangementets tema var situationen i Tunesien i kølvandet på demonstrationerne og de politiske konflikter, der hændte i det nordafrikanske land tidligere på året. Af de fremmødte var der en del dansk-tunesere, hvoraf mange udtrykte deres glæde over endelig at komme til et arrangement med fokus på Tunesien, som de ellers ofte oplever bliver overset. Debatten var livlig, og selvom der var uenighed blandt panelisterne angående udviklingen i landet, var der dog enighed om, at den tunesiske ungdom ikke kommer til at lade Tunesien udvikle sig til et undertrykkende diktatur. Den livlige debat blev krydret med lækre, hjemmelavede tunesiske retter og hvidvin, og som afslutning spillede den tunesiske percussionist og producer Nuri op til dans med et live DJ-set.

Vi bliver ved Mellemfolkeligt Samvirke, og vi bliver også ved Tunesien. Organisationens nye youth hub i Sfax blev indviet søndag den 14. november, og arrangementet blev gennemført med deltagelse af AAARs partner WE outh, unge fra Sfax og lokale kunstnere. Et lokalt band sørgede for stemningen for de over 100 unge, der deltog.

 

 

Kvinder i front, et bæredygtigt samarbejde, en DJ-masterclass og et kunstnerisk symposium

Hos DEDI har både miljøkrisen, ledende kvinder og DJ-talentudvikling været i fokus igennem efteråret. I september mødtes 20 kvinder fra Danmark og Egypten for første gang på Sofitel Hotel i Kairo. Lighederne og forskellene for kvinder i lederskab i det danske erhvervsmiljø og det egyptiske ditto blev diskuteret, og personlige og professionelle erfaringer blev glædeligt delt. De mødtes igen i midt-november i København, men det første møde i Egypten kan læses om her. Fra det andet møde i november kom der er række korte videoer ud af. Blandet andet den her, hvor egyptiske Yomna Emad, som er Head of Experimentation hos UNDP, fortæller, det kom bag på hende, hvor der mange ligheder, der er i de udfordringerne, kvinderne møder.

 

Tilbage i slut-september fandt den første DEDI Green Gate workshop sted i Kairo, hvor formålet var at indhente og dele viden grupperne i mellem samt at øge bevidstheden om kriserne i klima, miljø og biodiversitet i Egypten. Du kan læse om det første møde her og bagefter se videoen, der viser gruppernes besøg på en organisk farm, en lokal græsrodsbevægelse og en strandoprydning. Anden samling for workshop løb af stablen fra 28. november til 8. december i København. 10 danske og 10 egyptiske unge, grønne entreprenører udvekslede erfaringer og dygtiggjorde sig ud i grønt iværksætteri med fokus på urban agriculture og grøn fritid.

I starten af oktober afholdte DEDI desuden en masterclass for fire egyptiske og fire danske unge, kvindelige DJs samarbejde med Future Female Sounds (Tia Korpe) og Unfamiliar (ZEINA, en egyptisk DJ). Det er der kommet denne stemningsfulde video ud af.

https://www.youtube.com/watch?v=HNmAqvZi0zc

Byerne Aswan i Egypten og Hanstholm i Thy har udadtil ikke særligt meget til fælles. De skal dog begge huse 4 danske og 4 egyptiske billedkunstnere i forbindelse med DEDI Arts Symposium “The Tale of Two Cities: Aswan and Hanstholm – After Confinement”. Symposiet består af to dele, hvor det første foregik i Aswan. De 8 talentfulde billedkunstnerne mødtes den 5. november i Kairo og drog med tog til Aswan for at tilbringe 8 dage sammen. Derfra arbejdede de på hver deres projekt, fortalte hinanden om deres kunstneriske virke, udvekslede professionelle erfaringer, synspunkter og visioner samt om hvilket debatter der præger kunstscenen i de to lande.

”Jeg er så positivt overvældet over, hvor meget inspiration, der har været i de ting, vi har set, men også over at se min kollegers proces og deres tilgang til temaet. Det er virkelig interessant på så mange måde, men også vildt sjovt”, fortalte Lot Winther, som er visuel kunstner og en del af symposiet, på sidstedagen for opholdet i Aswan. Symposiets deltagere mødes igen i maj.

 

20 år i pressefrihedens forsvar

I anledningen af IMS’s 20-års jubilæum har organisationen set tilbage på nogle af deres partneres succeser gennem de sidste to årtier samt taget et kig på udfordringerne, der kontinuerligt gør IMS’s arbejde hamrende vigtigt og relevant.

Jubilæet blev også fejret med en begivenhed, hvor partnernes arbejde i lande som Syrien, Afghanistan og Myanmar blev fremhævet, og hvor der blev reflekteret over fremskridtene, udfordringerne og tilføjet en lille smule optimisme med tanke på, hvad de næste 20 år vil bringe.

 

 

Nyt dialogredskab og en flot SDG Tech-nominering

Hos Danmission har man samlet organisationens og deres partneres viden om interkulturel og interreligiøs dialog og lavet et nyt, lettilgængeligt redskab. Redskabet hedder Dialogue Toolbox, og igennem det kan man ved hjælp af mere end 40 øvelser og bunkevis af tips og råd få den perfekte guide til at finde sin indre facilitator frem og sammensætte sin egen dialog-workshop. Besøg hjemmesiden her.

 

I midten af oktober blev Danmission nomineret til People’s Choice Award ved Verdensmålsprisuddelingen SDG Tech Awards 2021. Prisuddelingen, som er den største i Norden, hylder innovative teknologiske løsninger, og Danmission blev en af de nominerede, da de har været med til at udvikle onlineværktøjet PeaceTech, der fremmer fred og sameksistens i verden. Værktøjet fungerer ved at indfange onlinedata på en innovativ måde, hvor kunstig intelligens og maskinlæring arbejder sammen om at fortolke data fra sociale medier.

Det er vigtigt, fordi det både giver informationer om spændinger og mulige konflikter – og om, hvor der bliver skabt resultater. De informationer kan bruges til at justere de indsatser, der arbejdes med, så fredsopbygningsforanstaltninger bedre kan målrettes. Selvom Danmission i sidste ende ikke blev en af de fem finalister, kan de stolte at have udviklet et værktøj, der er endnu et skridt på den lange vej for en mere fredelig verden.

 

Oxfam IBIS’ kollaborationer: madskole i Marakkesh, et anderledes teaterstykke og bæredygtig mode

Den gastronomiske iværksætter Claus Meyer og hans fond Melting Pot har sammen med Oxfam IBIS igangsat et innovativt samarbejde, som der skal hjælpe unge marokkanere ud af fattigdom, arbejdsløshed og marginalisering. Det skal ske gennem en madskole, der skal uddanne aspirerende kokke i et intensivt otteugers forløb. I Marokko er over en tredjedel af landets unge hverken i fast job eller under uddannelse, og skolen skal være et springbræt til at få Marokkos unge i arbejde på gode restauranter. Det er også håbet, at de, der gennemfører forløbet, selv tager ud og starter egne restauranter, så den ”slumrende skønhed”, som Claus Meyer kalder Marokkos madindustri, kan vokse.

”Jeg tror, det bliver vigtigt at lære dem, at de har langt større evner og potentialer, end nogen nogensinde tidligere har fortalt dem,” siger Claus Meyer om projektet.

Projektet har simret siden 2020, hvor Melting Pot Fonden og Oxfam Ibis første gang talte om et samarbejde, og til januar åbnes køkkendørene for de unge, madinteresserede marokkanere.

 

Entrepreneurship & Innovation ved Designskolen

I slutningen af november bragte Oxfam IBIS og Danmarks Designskole (KADK) sammen med partneren Shanti, 15 unge designere, studerende og fagfolk sammen i ørkenbyen Nefta, i Tunesien. Opgaven lød at skabe en bæredygtig, indkomstgenerende designbranche i Tunesien. To designere fra Danmark, Jeannette Loua og Lone Munk fra KADK udviklede og underviste i moderne, bæredygtige metoder, der i første omgang leder til en produktserie til Shanti’s online- og fysiske butikker, hvoraf 70 pct. af profitten går direkte til designerne, og de 30 pct. går til at uddanne og støtte flere tunesiske designere. Det skal ikke blot skabe en indkomst men også styrke de unge på et mere grundlæggende niveau.

”Empowerment er en langvarig proces. Det er at uddanne de unge designere i at tage initiativ og ikke være afhængige af et program, som vi fra norden putter dem ind i. De skal selv, gennem uddannelsen kunne skabe,” siger Frederik Hinz Andersen, projektleder i Entrepreneurship & Innovation ved Designskolen.

 

En anderledes teaterforestilling

Den 4. december var der præmiere på en anderledes teaterforestilling i Amman. Igennem et teaterstykke har både danske og jordanske kræfter forsøgt at rejse en nødvendig debat og dialog om et stort problem på arbejdsmarkedet i Jordan. For kvinder i Jordan er der desværre stadig mange udfordringer ved at træde ind på arbejdsmarkedet, som i mange tilfælde resulterer i, at kvinder helt holder sig væk fra arbejdsmarkedet. Det udfordrer ikke blot kvinders ligestilling i samfundet rent økonomisk, men også deres stemme og deltagelse i de demokratiske processer. I håbet om at skabe dialog og forståelse mellem ansatte, arbejdsgivere og lokale myndigheder har Oxfam IBIS, blandet andet i samarbejde med C:NTACT, støttet projektet bag et teaterstykke om disse udfordringer. Forestillingen blev skabt af den danske skuespiller og komponist Zaki Youssef Hyrland og instruktør og kunstnerisk leder ved Teater Baglandet Solveig Weinkouff sammen med 18 jordanske kvinders.