5 kilometer for kvinders rettigheder

Jalila Sadik og Sofia Rais fra den marokkanske organisation Droit et Justice som arbejder for at bekæmpe børneægteskaber løber med i Women Delver Run - et rettighedsløb for bevægelsesfrihed for alle. Foto: KVINFO
Jalila Sadik og Sofia Rais fra den marokkanske organisation Droit et Justice som arbejder for at bekæmpe børneægteskaber løber med i Women Delver Run - et rettighedsløb for bevægelsesfrihed for alle. Foto: KVINFO

Iført kulørt sportstøj og farverige løbesko stimlede hundredevis af piger i alle aldre sammen på Christianshavns Torv for at løbe – eller gå – for retten til fri bevægelighed for kvinder i hele verden.

“Marokkanske kvinder er åbne for forandring, de skal bare inspireres.”

Jalila Sadik, Droit & Justice i Marokko

Startskuddet til løbet var også starten på den internationale konference Women Deliver, der løb af stablen den 16-19. maj. Blandt løberne var kvinder fra hele verden, der var kommet til den danske hovedstad for at tage del i verdens største konference om kvinders helbred og rettigheder. For nogle af dem var blot det at nå frem til København en kamp for deres ret til at bevæge sig.

Banket af mand for at deltage

For 37-årige Jalila Sadik fra Marokko var det første gang, hun havde fløjet, og første gang hun var uden for sit hjemland. Hun var taget hjemmefra uden at tage afsked med sine børn af frygt for, at hendes forældre ville få nys om hendes planer.

”Jeg tog af sted uden bagage – blot i det tøj jeg havde på. Jeg vidste, at mine forældre ikke ville tillade mig at tage af sted,” fortæller den niqab-klædte kvinde, som for lidt siden hoppede sprællemand med hundredvis af andre til løbets opvarmning.

Sadik bor alene med sine seks børn, efter hun flyttede fra sin voldelige ægtemand, som hun blev tvangsgiftet med i en alder af 16. På trods af mange års kamp nægter han stadig at lade sig skille. Efter at have hørt at Sadik ønskede at tage til konferencen i Danmark, dukkede han for nylig op og bankede både Sadik og deres 17-årige datter. Han ødelagde samtidig hendes symaskine, som er familiens eneste levebrød. Men det overbeviste blot Sadik om vigtigheden i, at hun tog til København og fortalte sin historie.

”Jeg er nødt til at råbe op, så jeg kan forsøge at hindre lignende ting sker for andre piger,” sagde Sadik beslutsomt.

Alternativ kvindekamp

Hun er en del af den marokkanske menneskerettighedsorganisation ’Droit & Justice’, og aktiv i kampen mod børneægteskaber. For direktør for organisationen, Sofia Rais, er det vigtigt at sætte fokus på de marokkanske kvinders begrænsede bevægelsesfrihed. 

“Præcis det, at kunne gå hvor man vil, og færdes hvor man vil, er helt basalt og grundlæggende for at kunne bestemme over sin egen krop og deltage i det politiske liv.” KVINFO’s direktør Nina Groes

”Der er kæmpe forskelle mellem land og by i Marokko. Du ser her to kvinder – den ene er total tildækket og har aldrig før haft mulighed for at forlade Marokko,” sagde Rais og henviser til Sadik; ”Mens jeg selv oplever relativ frihed, og kan rejse som jeg vil.”

Mens der er flere love, der på papiret garanterer kvinders rettigheder i Marokko, bliver de sjældent implementeret på grund af kulturelle barrierer, forklarer Rais. For hende var løbet inspiration til en alternativ måde at sætte fokus på kvinders rettigheder – eller mangel på samme. Rais håber at se lignende initiativer i sit hjemland.

”Det kunne måske øge opmærksomheden omkring, i hvor høj grad kvinders bevægelighed stadig begrænses mange steder i Marokko,” sagde hun.

Retten over egen krop

Løbet var arrangeret af det globale løbefællesskab ‘Right to Movement’ i samarbejde med KVINFO med støtte fra det Arabiske Initiativ. Og netop på grund af historier som Sadiks er det for KVINFO’s direktør Nina Groes, særligt vigtigt at sætte fokus på kvinders ret til bevægelighed.

“Vi ser, at mange steder er der tilbagegang for kvinders rettigheder helt generelt – ikke mindst retten til at kunne bevæge sig frit i det offentlige rum og give sin stemme til kende,” sagde hun. “Præcis det, at kunne gå hvor man vil, og færdes hvor man vil, er helt basalt og grundlæggende for at kunne bestemme over sin egen krop og deltage i det politiske liv.

For hende gav fem-kilometer løbet ud konferencen i Bella Centeret mulighed for at tage aktiv handling sammen.

“I stedet for kun at snakke, så gør man noget – man løber. Det er netop fællesskabet, og at vi gør noget sammen, som er stærkt og har en fed energi i sig.”

Også for mænd

For medstifter af ’Right to Movement’, Lærke Hein, var det oplagt at arrangere et løb i forbindelse med kvindekonferencen.

”Women Deliver handler om kvinderettigheder eller lige rettigheder for alle, og en af rettighederne, som vi begge kæmper for, er retten for alle til at bevæge sig frit,” sagde hun. ”Vi ser løb som en af de mest demokratiske sportsgrene i verden, fordi det ikke kræver noget – alle kan være med, alle kan bevæge sig. Om de sidder i rullestol, om de er mænd eller kvinder, om de er 100-meter-løbere eller maraton-løbere. Det vigtigste er, at man gør det.”

Hun glædede sig over at se flere mænd og drenge blandt løberne i København.

“Det handler også om, at mændene deltager i denne proces, så det ikke kun er kvinder, der løber for kvinder, men mænd, der løber for lige rettigheder for alle,” sagde Lærke Hein.

Det var også udgangspunktet for Right to Movement’s første løb, det årlige Palestine Marathon i Betlehem på den palæstinensiske Vestbred, hvor kvinder både oplever begrænsninger for deres bevægelighed pga. deres køn og den israelske besættelse.

Holdninger kan ændres med inspiration

I Palæstina er maratonet blevet en katalysator til at få flere kvinder til at insistere på deres ret til at kunne bevæge sig frit.

”Jeg slås for, at min egen datter kan gå i skole og få et bedre liv end mig,” siger Jalila. Læs et portræt af hende på kvinfo.dk

og i Politiken 

“Der var stort set ingen kvinder, der løb på gaden, da vi startede projektet op for fire år siden, og nu har vi fire blandede løbegrupper i Palæstina. Rigtig mange kvinder er begyndt at løbe i det offentlige rum, fordi det er blevet mere naturligt for dem at gøre det, og fordi drengene er blevet opmærksomme på, at det er okay,” fortæller Hein. Hun håber, at det kan inspirere andre til at bruge løb på samme måde andre steder.

For Sadik var det opløftende at se så mange samlet for en fælles sag.

”I Marokko oplever kvinder mange begrænsninger, og det er umuligt for kvinder at løbe i gaderne og vanærende for kvinder at deltage i sport,” sagde hun og tilføjede optimistisk, ”men marokkanske kvinder er åbne for forandring, de skal bare inspireres.”

2015 Palestine Marathon

Right to Movement er organisationen bag Palæstina Maraton og etableringen af løbeklubber i Palæstina, Danmark, Jordan, USA, Canada, Ghana mm.

Right to Movement er i 2013 og 2014 blevet støttet afKVINFO’s minipulje med midler fra Det Arabiske Initiativ til særligt at engagere kvindelige løbere.

DR2 har vist dokumentarfilmen”Palæstina Maraton” om de danske kvindernes kamp for at etablere maratonet som et lokalt forankret projekt.