Færre kvinder valgt ind i det tunesiske parlament: “Det er en stor skuffelse,” mener ekspert.

Ved Tunesiens nyligt afholdte parlamentsvalg gik 24 procent af pladserne til kvindelige politikere. Det er et fald i forhold til valget i 2014, hvor 31 procent af pladserne i parlamentet blev besat af kvinder. En stor skuffelse, mener ekspert og kvinderetsforkæmper.

Søndag den 6. oktober stemte tuneserne ved landets kun andet parlamentsvalg siden den nye forfatning blev vedtaget i 2014. Her skulle de vælge mellem 16.000 kandidater fra omkring 200 partier.

Få dage senere blev resultatet offentliggjort, og det står klart, at kun 52 ud af de 217 nyvalgte parlamentsmedlemmer er kvinder. Der er færre end ved parlamentsvalget i 2014, hvor 68 kvinder blev valgt ind.

En stor skuffelse og et problem for udviklingen, mener Besma Soudani, der er kvinderetsforkæmper og forkvinde for organisationen Ligue des Electrices Tunisiennes (LET), der blandt andet kæmper for kvinders repræsentation i tunesisk politik.

“Det er meget alarmerende. Det betyder, at kvinders rettigheder og behov ikke vil blive prioriteret ligeså meget som før, fordi der er færre til at kæmpe for det. Det er en svær og udfordrende tid for Tunesien. Det viser, at kampen langtfra er slut,” siger hun.

LET er KVINFOs partner i Tunesien og deres arbejde med at styrke kvinders politiske deltagelse i Tunesien støttes af Dansk Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).

Tunesisk kvinde stemmer i hovedstaden Tunis. Foto: Christina Nordvang Jensen

Ifølge professor i statskundskab ved Stockholm Universitet Drude Dahlerup, der har skrevet bogen ‘Demokrati uden kvinder?’ og er ekspert i ligestilling, er det bekymrende, at der er valgt færre kvinder ind i parlamentet.

“Kvinder i politik i Tunesien er især vigtigt, fordi det er foregangsland i den arabiske verden. Det er vigtigt for de tunesiske kvinder at fortsætte med at være de bedste. Derfor er det en stor skuffelse, at det ikke går fremad, men at antallet af kvinder i parlamentet denne gang er gået ned. Det kan blive et vendepunkt for ligestillingen,” siger hun.

I træning op til valget

Det seneste halve år har omkring 200 kvindelige parlamentskandidater modtaget træning i blandt andet kampagnearbejde, politisk kommunikation og pressehåndtering for at øge chancerne ved valget og blive klædt på til det politiske liv.

Det er LET, der har stået for træningen, og efterspørgslen har været stor sammenlignet med parlamentsvalget i 2014, hvor kun syv kandidater blev trænet.

Udover træningen i Tunesien var to kandidater en tur i Danmark tilbage i maj under folketingsvalget, hvor de blandt andet fulgte folketingsmedlemmerne Martin Lidegaard (R) og Karen Ellemann (V) under deres valgkamp.

“Det var et meget interessant besøg. Vi er ikke vant til kvinder i politik, så det er godt at hente inspiration fra andre landes kandidater og systemer,” siger Besma Soudani, der også var med i Danmark.

Selvom mange af de kvindelige kandidater har været i træning, så havde Besma Soudani forventet, at der ikke ville blive valgt særlig mange kvinder ind. Det skyldes blandt andet, at valglisterne opbygges anderledes ved parlaments- og præsidentvalgene, end de gør ved lokalvalgene.

Kvinder i politik i Tunesien er især vigtigt, fordi det er foregangsland i den arabiske verden.

Drude Dahlerup
Professor

I modsætning til lokalvalgene er der ingen krav til partier om, hvordan deres kandidater rangeres, der skal blot være lige mange mænd og kvinder, der stiller op. Derfor var det kun på 14 procent af de omkring 1500 valglister, hvor en kvindelig kandidat stod øverst.

Til lokalvalget sidste år var der til sammenligning 30 procent af listerne, der havde en kvinde som nummer et. Det ses i dag i de tunesiske byråd, hvor næsten halvdelen af medlemmerne er kvinder.

Parlamentskandidaterne Basma Khalfaoui og Nessrine Lamari var i Danmark under den seneste valgkamp, hvor de blandt andet fulgte Karen Ellemann under hendes kampagne. Foto: Simon Læssøe

Generelt er det de færreste partier, der har haft fokus på de kvindelige kandidater. Derfor har en del af LET’s arbejde også været at få gjort partierne opmærksomme på kvinders talent og kompetencer som politikere.

“Der er et stort behov for, at vi gør partierne opmærksomme på, at der er så mange kvalificerede kvinder, der har talent for lederskab og som vil være en gave for parlamentet. Men hvis de skal på banen, kræver det, at vi hjælper til med at føre dem frem,” siger Besma Soudani.

Chokerende lav stemmeprocent 

En anden årsag til det lavere antal kvindelige parlamentsmedlemmer er, ifølge Besma Soudani, også den lave stemmeprocent blandt kvinder. I alt har 41 procent ud af de syv millioner stemmeberettigede stemt. Det er en væsentlig lavere valgdeltagelsen ved det seneste parlamentsvalg i 2014, som lå på over 60 procent. Kun 36 procent af de kvindelige vælgere gjorde brug af deres stemmeret.

“Jeg er chokeret over hvor få kvinder, der har stemt. Især at det kun er fire procent mellem 18 og 25 år. Vi skal gøre et endnu større arbejde i fremtiden for at overbevise kvinderne om at stemme, fordi det vil ændre deres liv,” siger hun og fortsætter:

“Det er meget vigtigt, at vi får ændret mentaliteten og kulturen omkring politik og valg.”

Det er ikke kun antallet af kvindelige parlamentsmedlemmer og den lave stemmeprocent, der er en udfordring, hvis du spørger Besma Soudani. Også hvilke kandidater, der er blevet valgt ind. En række af dem er konservative politikere, der ikke har særlig meget fokus på ligestilling.

Og med en ny præsident som Kais Saied, der ifølge Besma Soudani ikke vægter emnet højt, kan hun godt frygte for fremtiden i Tunesien, når det kommer til kvinders muligheder og rettigheder.

“Valgene ændrer meget. Det gør det kun endnu vigtigere, at vi fortsætter vores arbejde med at træne kvinder og sætte fokus på ligestilling. Vi bliver ved med at kæmpe for, at kvinder skal være en del af den politiske scene, og at ligestillingen igen og igen skal være på dagsordenen. Men det bliver en svær kamp, fordi vi på mange måder skal begynde forfra,” siger hun.

Valgdeltagelsen var lav for kvinder og det var de ældre kvinder (+45), der trak stemmeprocenten op. Her ses nogle af dem ved et valgsted i Tunis. Foto: Christina Nordvang Jensen

Ifølge Drude Dahlerup er det essentielt for ligestillingen i Tunesien i fremtiden, at de kvindelige kandidater formår at arbejde sammen, og at opbakningen fortsat er tilstede.

“Der er altid en risiko for backlash. Det afgørende for fremgang er, at de moderate islamistiske feminister og de sekulære feminister formår at finde fælles punkter at samarbejde om. Det kunne være omkring vold mod kvinder, øget kvinderepræsentation og pigers uddannelse,” siger hun og fortsætter:

”Og så kræver det opbakning fra samfundet og organisationer, der kan være med til at presse på med krav og anbefalinger. De valgte kvinder behøver pres og støtte udefra for at kunne ændre politikken.”