Kvinde i front for Yemens demokratiske udvikling

Amal Al-Basha, talskvinde for konferencens tekniske sekretariat, fortæller om den igangværende dialog og forsoningsproces.

”Jeg kan godt lide udtrykket ’det arabiske forår’. Selvom mange er døde undervejs i Yemens arabiske forår, så gælder det lige som for blomster: De spirer om foråret og sætter fine, farverige blomster, men visner og dør senere på sæsonen,”  siger Amal Al-Basha med glødende engagement i både stemmen og de brune øjne. Hun er udpeget som talskvinde for det tekniske sekretariat for Den Nationale Dialogkonference (National Dialogue Conference, red.) i Yemen, som sætter rammerne for den demokratiske udvikling med det formål at forhindre borgerkrig.

Siden 2012 har Al-Basha sammen med de øvrige medlemmer af det tekniske sekretariat forberedt Den Nationale Dialogkonference, der begyndte den 18. marts 2013, og som strækker sig over seks måneder.

565 mennesker deltager i konferencen. Af dem er 29 procent kvinder. Målet er at udpege et forfatningsråd og komme med input til en ny forfatning, der så skal til folkeafstemning.

Overordnet arbejder deltagerne i grupper med ni forskellige emner, der strækker sig fra opbygning af staten og til menneskerettigheder, hvor også kvinders rettigheder bliver behandlet. I løbet af processen mødes grupperne både særskilt og i plenum, så et valgsystem kan besluttes og organiseres, og en ny præsident kan blive valgt i begyndelsen af 2014.

Har lagt sig ud med alle

Jeg har lagt mig ud med alle partier og fløje i Yemens politiske landskab. Så det er nok derfor, at ingen antager, at jeg er i lommen på nogen,Amal Al-Basha

At det lige var Amal al-Basha, der blev valgt som talsperson, og foran Nobelprismodtageren Tawakkul Karman, der modtog fredsprisen 2011, undrer ikke folk omkring Amal al-Basha. Hun har ry for altid at gå sine egne veje, som Yemens kvindelige legende, dronningen af Saba.

”Jeg har lagt mig ud med alle partier og fløje i Yemens politiske landskab. Så det er nok derfor, at ingen antager, at jeg er i lommen på nogen,” siger den lille, energiske kvinde med langt, løsthængende sort hår og griner.

Også i Yemen insisterer hun på ikke at bære tørklæde, men det står ikke i vejen for, at hendes engagement og viden om menneskerettigheder og især kvinders og pigers rettigheder, er respekteret i brede kredse. Med en faglig baggrund i Internationale Udviklingsstudier og Køn fra Sussex University i England har hun arbejdet sig ind på Yemens politiske arena. Amal al-Basha er medstifter af Yemen Institute for Human Rights og har en fortid som programkoordinator for UNDP [FN’s udviklingsorganisation, red.]. Herudover er hun også formand for Sisters Arab Forum for Human Rights. Og det er netop erfarne skuldre som Amal al-Bashas, der er brug for, når opgaven med at samle hele nationen skal løses.

Læs hele artiklen på Womendialogue 

Amal Al-Basha er uddannet i Internationale Udviklingsstudier og Køn fra Sussex University i England. Al-Basha er medstifter af Yemens Institute for Human Rights og har formandsposten i Sisters’ Arab Forum for Human Rights.

Hendes aktive engagement har udløst en række priser, senest organisationen GR8 Women’s Life Achievement-pris for 2013.

Læs Al-Bashas fulde biografi hos Human Dignity Forum

Få et overblik over arbejdet med national dialog på hjemmesiden for National Dialogue Conference