Kvindekamp med socialt iværksætteri i Libanon

I en restaurant i Tripoli har to unge kvinder skabt en særlig opskrift for at hjælpe voldsudsatte og fraskilte kvinder videre.

Umiddelbart ligner Habbat alBarakat bare en lille fastfoodrestaurant med plastikborde og et åbent køkken, hvor en kvinde med tørklæde står og steger kyllingeschnitzel, gyroskød og falafler. Men for kokken Iman og ejerne af den nyåbnede restaurant i Tripoli i det nordlige Libanon er Habbat alBarakat et ganske særligt projekt.

“Den succes jeg følte, da jeg begyndte at arbejde for mig selv – uafhængigheden – det var mit første skridt mod frihed.” 

Zainab Merhab, libanesisk iværksætter

”Projektet handler om at inspirere andre til at finde styrken indeni – ligesom mig selv”, siger den ene af de to grundlæggere, 28årige Zainab Merhab. “Den succes jeg følte, da jeg begyndte at arbejde for mig selv – uafhængigheden – det var mit første skridt mod frihed.”

Zainab Merhab deltog sidste år i et socialt entreprenørskabskursus hos Mellemfolkeligt Samvirke ActionAid i Libanon sammen med sin 24årige kusine Raina Rashid. Nu har de åbnet en restaurant i Tripoli, i det nordlige Libanon, hvor de ansætter fraskilte og voldsudsatte kvinder og har store ambitioner. Mød kvinderne i denne video:

Opdraget til selvstændighed

Zainab er opvokset med sin mor og søskende, da faren forlod dem, mens Zainab var endnu spæd. Det var spegede tider. Selvom moren gerne ville have et job og forsørge familien, tillod hendes familie det ikke.

Raina Rasheed og Zainab Merhab foran deres kvinde-drevne restaurant. Foto: Jakob Dall
Raina Rasheed og Zainab Merhab foran deres kvinde-drevne restaurant. Foto: Jakob Dall

Det afsavn afspejlede sig til gengæld i morens ønsker og drømme for sine piger.

”Vi blev opdraget til at være selvstændige og forfølge vores drømme,” fortæller Zainab mens hendes kohl-optegnede brune øjne funkler.

Sexchikane på jobbet

Så Zainabs tidligere chef havde udvalgt sig det forkerte offer, da han en dag tilbød at bruge sine kontakter for at hjælpe hendes karriere i gang – ”mod lidt modydelser”, som han sagde og forsøgte at tage hendes hånd.

Zainab skulle ikke nyde noget. Hun sagde sit job op.

”Men der er mange kvinder, som er desperate nok til at tage imod et sådan ”tilbud”. Og så hænger de på afhængigheden,” siger hun.

Fraskilte har brug for jobs

Det er især de fraskilte kvinder, som har svært ved at finde jobs. Og dem bliver der flere og flere af i Libanon.

”Heldigvis er der også en stigning i antal af kvinder, der får en ordentlig uddannelse, så de står bedre rustet på arbejdsmarkedet end før”, siger Zainabs businesspartner og 24årige kusine, Reina Rashid. Hun har en master i business og administration og er også restaurantens økonomi-ansvarlige.

Al iværksætteri-begyndelse er svær

Til hverdag arbejder Reina som socialrådgiver for Socialministeriet, hvor hun rådgiver syriske flygtninge om sociale ydelser og bolig. Det er hun nødt til, for endnu tjener de to kvinder ikke en reje. Det må man regne med som entreprenør – men det må gerne komme snart, griner de.

Raina Rasheed og Zainab Merhab th). Foto: Jakob Dall
Raina Rasheed og Zainab Merhab th). Foto: Jakob Dall

Zainab, som fik sin master i kunst fra Beirut Universitet i 2014, underviser 8-16årige i kunst i en lokal folkeskole. De tager også begge kurser på Tripoli Universitet. Al deres vågne tid har de brugt på Habbat alBarakat, siden de fik ideen.

Det var på Facebook, at Zainab så et opslag for et socialt entreprenørskabskursus hos Mellemfolkeligt Samvirke – ActionAid community center i Libanon og ansøgte sammen med Reina. På kurset udviklede de ideen til det kvinde-drevne restaurant- og catering-projekt. Og i februar 2016 åbnede de så restauranten.

Store ambitioner

Lige nu har Habbat alBarakat fem ansatte – en fuldtidsansat og fire fasttilknyttede kokke, som enten arbejder i restauranten eller laver mad derhjemme og bringer ud.

Ambitionen er at udvide til at inkludere catering og benytte sig af det netværk af kvinder, de har opbygget. Lejemålet har også en kælder, og Zainabs drøm er at forvandle det til en scene for kulturelle aktiviteter – især kunstudstillinger (Hun maler selv og restauranten er beklædt med hendes farvestrålende billeder).

“Der er så mange kvinder, som gennemgår en masse lidelse. Jeg ønsker at give dem den finansielle frihed til at blive selvstændige og frigjorte.” Zainab Merhab, libanesisk iværksætter

”Det skal være et sted der kan samle alle slags udsatte kvinder – voldsofre, fraskilte, homoseksuelle – alle kvinder der oplever diskrimination, siger hun. ”Der er så mange kvinder, som gennemgår en masse lidelse. Jeg ønsker at give dem den finansielle frihed til at blive selvstændige og frigjorte”.