Tunesiske kvinder med politik tæft får Martin Lidegaards respekt

KVINFO har støttet tunesiske kvinder til at stille op til valg - syv af dem sidder nu i det nye parlament. Udenrigsministeren mødte de seje kvinder i København.

Udenrigsminister Martin Lidegaard mødtes mandag med seks kvindelige politikere fra Tunesien, herunder Kalthoum Kannou, der var den eneste kvindelige kandidat ved første runde i præsidentvalget søndag den 23. november.

“Jeg ønskede at vise andre kvinder, at kvinder har en plads i tunesisk politik”, fortalte Kalthoum Kannou ministeren under mødet i Udenrigsministeriet.

De seks kvinder er fra den tunesiske organisation LET (Ligue des Electrices Tunisiennes), der arbejder for at fremme kvinders rolle og kompetencer i tunesisk politik gennem træning og mentorordninger.

Flere kvinder i tunesisk politik

   • 68 kvinder blev i alt stemt ind i Tunesiens nationale lovgivende forsamling ved valget d. 26. oktober. Det svarer til 31,33 % ud af i alt 217 medlemmer.
   • Det vindende parti, sekulære Nidâa Tounes, fik med 35 kvindelige MP’er flest kvinder valgt ind. Det moderat islamistiske EnNahda fik 27 kvindelige parlamentarikere ind.
   •  Ud af de 68 nyvalgte kvinder, har syv deltaget i det træningsprogram, som LET har gennemført med støtte fra KVINFO under Det Arabiske Initiativ. I alt har 24 af de opstillede kandidater deltaget i LET’s træning.
   • Læs om deres oplevelser som observatører under det danske kommunalvalg i 2013 på kvinfo.dk.

KVINFO var med under den aller første træning for tre år siden. Syv af de kvinder, som har modtaget træning, sidder nu i parlamentet, fortalte LET’s stifter Besma Soudani Belhadj ministeren. “Vi ser i dag kvinder i Tunesien, som er blevet inspireret af jeres kultur og støtte”.

“Kan jeres erfaring blive brugt andetsteds i regionen?” spurgte udenrigsministeren. Det mente Besma Soudani Belhadj absolut. I sidste uge afholdte KVINFO og LET en konference i Tunis for styrke det regionale samarbejde og udvikle fælles strategier for fremtiden, hvor deres yemenitiske og egyptiske partnere var inviterede med.

“På trods af op og nedture de sidste år lykkedes det os at afholde demokratiske og frie valg. Det er første gang i MENA-regionen, at man ikke har kunne forudsige, hvem som ville vinde valget”, sagde Besma Soudani Belhadj.

Det er én sejr for de kvindelige menneskerettighedsaktivister, en anden er, at ud af 217 parlamentarikere er 70 kvinder. Besma Soudani Belhadj er dog ikke helt tilfreds.
“Det er lavt, når man tænker på at tunesiske kvinder spillede en kæmpe rolle i revolutionen og kæmpede hårdt for deres rettigheder.”
“Jeg er glad og beæret, hvis vores bidrag kan hjælpe jer”, svarede ministeren og tilføjede, at han nu syntes 31 procent i palarmantet var godt klaret. “I det danske Folketing har vi 39 procent kvinder, så vi har også stadig noget at lære”, sagde han før han bad om et foto med gruppen.

Foregangskvinder fortjener respekt

Samarbejdet mellem LET og KVINFO er et af de mange gode eksempler på dansk-arabiske partnerskaber som Det Arabiske Initiativ støtter.

F.h. Besma Soudani Belhadj, formand og grundlægger af LET og Kalthoum Kannou, den eneste kvindelige kandidat ved præsidentvalget 2014. Foto: Janne Louise Andersen
F.h. Besma Soudani Belhadj, formand og grundlægger af LET og Kalthoum Kannou, den eneste kvindelige kandidat ved præsidentvalget 2014. Foto: Janne Louise Andersen

“Jeg har umådelig stor respekt for det store arbejde, som disse foregangskvinder gør for deres land. Deres aktivitet er med til at skabe fremgang, demokrati og ligestilling i Tunesien på et historisk vigtigt tidspunkt, sagde udenrigsministeren.

Udenrigsministeriet offentliggjorde samme dag en resultatrapport for Det Arabiske Initiativ, som giver eksempler på indsatserne til fremme af menneskerettigheder, god regeringsførelse, kvinders forhold, medier og uddannelse, samt støtten til økonomisk vækst og jobskabelse for at sikre især de unge en bedre fremtid.

“Den arabiske verden står overfor store forandringer, som både afføder kolossale udfordringer, men også nye muligheder for fremgang, stabilitet og demokrati. Det er vigtigt, at Danmark understøtter de positive udviklinger, der er at spore i den arabiske region. Det gør vi med de partnerskaber og dialoginitiativer, som er kernen i Det Arabiske Initiativ”, udtalte udenrigsministeren.

Læs mere om LET og KVINFO’s arbejde for at støtte kvinders deltagelse i politik i MENA-regionen i artiklen Kvinderne bag kvinderne i tunesisk og egyptisk politik