Foto: Nidal Abu Arif

Mikrofonen er våbnet i den marokkanske kvindekamp

Enlige mødre i Marokko står svagt både juridisk og socialt. En lokal radiostation i den nordmarokkanske by Tanger giver stemme til en gruppe kvindelige borgerjournalister, der alle er enlige mødre.

Rustne paraboler, nye og gamle etagebyggerier kan ses så langt øjet rækker. Naima peger på de steder hun har besøgt i forbindelse med sine reportager i byen. Hun rækker hånden mod den gamle bydel, på det kvarter hun bor i og på det store center i byen. Hun har ingen besvær med at navigere rundt i byen og virker hjemmevant i den etagelejlighed, som huser den første arabiske radiokanal for enlige mødre.

”Jeg gør det for mine tvillingedøtre. Jeg vil have, at de vokser op i et oplyst samfund, hvor de kan uddanne sig og få et godt liv.”

Naima
Kok og borgerjournalist på 'Mødre i Æteren'

”Jeg gør det for mine tvillingedøtre, de er ni år i dag. Om et par år bliver de teenagere, og jeg vil ikke have, at de skal betale prisen for mine handlinger. Jeg vil have, at de vokser op i et oplyst samfund, hvor de kan uddanne sig og få et godt liv.”

Sådan forklarer Naima sin motivation for at være borgerjournalist på en radiokanal for enlige mødre i Marokko.

En dag kom hendes to døtre knuste og grædende hjem fra skolen. En anden elev fra skolen havde råbt efter dem og fortalt, at de er uønskede børn, da de er et resultat af et illegitimt forhold.

Naima er borgerjournalist på en radiokanal for enlige mødre i Marokko. Foto: Nidal Abu Arif

32-årig Naima stammer fra den berømte marokkanske turistby Agadir. Efter hun fik de to døtre, som enlig mor, tog hun på en 800 km rejse nordpå igennem Marokko og slog sig ned i byen Tanger. En skæbne som hun deler med titusindvis af unge enlige mødre, som får børn uden for ægteskabet, bliver afstødt fra familien og det lokale samfund og må rejse væk for at få en ny start.

Stor kløft og juridisk limbo

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange enlige mødre, der findes i Marokko. Kvindeorganisationerne i landet er enige om, at titusinder af kvinder hvert år føder børn, som de ikke kan få en mand til at tage faderrollen for.

Naima arbejder i dag som kok og bruger det meste af sin fritid på at sidde bag mikrofonen i den internetbaserede radiokanal ”Mødre i æteren”.

”Når jeg går på gaden med en mikrofon, er mændene mere tilbageholdende for at snakke med mig. De er ikke glade for at fortælle deres holdning til de emner, som jeg behandler i mine programmer,” siger Naima.

”Vi så, at der var en stor kløft mellem enlige mødre og samfundet, og der er mange fordomme om dem. Kanalen er et forsøg på at give dem en stemme, så de kan fortælle om deres liv og tilværelse”

Sarah Lamjamri
Organisationen '100% Mødre'

Hun producer to programmer i radioen; det ene handler om juridisk rådgivning for de enlige mødre og det andet bliver sendt under titlen ”Amal” (Håb på arabisk) og fokuserer på relationen mellem mor og barn. Naima giver lytterne råd til, hvordan de som enlige mødre kan give børnene den bedst mulige opvækst.

Den marokkanske familielovgivning, Moudawana, blev reformeret i 2004. Reformen betød, at kvinder i landet generelt fik flere rettigheder.  Men det er stadig ulovligt og ildeset at få børn uden for ægteskabet, og det er forbudt at få en abort. Det sætter de enlige mødre i et juridisk limbo.

Radiokanalen blev lanceret af den marokkanske organisation ”100% Mødre” i 2017, som et forsøg på at gøre opmærksom på forholdene for enlige mødre i Marokko.

Naima (tv) med sin kollega Wahiba (tv). I midten står Sara Al-majri fra organisationen “100% Mødre”. Foto: Nidal Abu Arif

” Vi så, at der var en stor kløft mellem enlige mødre og samfundet, og der er mange fordomme om dem. Kanalen er et forsøg på at give dem en stemme, så de kan fortælle om deres liv og tilværelse,” fortæller Sarah Lamjamri fra organisationen ”100% Mødre”.

Lamjamri påpeger, at radiokanalen er et værktøj til tale de enlige mødres sag og en måde at skabe debat om de juridiske og sociale forhold, som de lever under.

Mere selvtillid og kampgejst

Den danske organisation International Media Support (IMS) har i en årrække støttet lokale radiostationer i Marokko som en del af deres arbejde under DAPP. Kvinderne bliver trænet i interview teknik og ideudvikling samt får indføring i de redaktionelle værktøjer. Naima har deltaget i træningen.

” Vi fik mere viden og indsigt i, hvordan vi kan behandle emnerne på en relevant måde, så de kan blive mere interessante for vores lyttere og for samfundet generelt. Derudover fik jeg mere selvtillid, og jeg mærker, at jeg er blevet bedre klædt på til at gennemføre interviews med gæsterne,” siger Naima om de redskaber, som hun fik med fra træningen.

Selvtilliden er enorm vigtig, når det handler om at gå på gaden som journalist for en radiostation for enlige mødre.

”Efter købmanden fra mit kvarter så mig på TV-stationen France 24, stoppede han mig på gaden og sagde: Naima, bliv ved med at gøre opmærksom på dette emne, vi har brug for din stemme.”

Naima
Borgerjournalist på 'Mødre i Æteren'

”Når jeg går på gaden, præsenter jeg mig selv som en journalist, men når nogle folk hører, at jeg laver et indslag for en radiostation for enlige mødre, så begynder de at anklage mig for at være med til at udbrede udyd i samfundet, de vil ikke se os i øjnene, de vil hellere have, at vi forsvinder ud i det blå,” beretter Naima og skynder sig at tilføje: ”Jeg kan ikke skændes med dem på gaden, så jeg går videre til andre som er villige til at sige deres mening om det emne, vi har valgt at sætte fokus på.”

Da radiokanalen blev lanceret i midten af 2017, skabte den røre i de marokkanske og arabiske medier. De fleste marokkanske medier bragte nyheden om den nye kanal, og flere af de store internationale nyhedsbureauer og TV-kanaler gav plads til historien herunder bl.a. Al Jazeera, CNN Arabic, France 24 og Euro-News.

Selvom radioprogrammet har fået positiv respons fra internationale medier, møder de enlige mødre stadig modstand på gaden. Foto: Nidal Abu Arif

Den store omtale i internationale medier skabte positiv respons.

”Efter købmanden fra mit kvarter så mig på TV-stationen France 24, stoppede han mig på gaden og sagde: Naima, bliv ved med at gøre opmærksom på dette emne, vi har brug for din stemme,” siger Naima med en snert af stolthed i stemmen.

Den oplevelse har hendes værtkollega Wahiba stadig til gode. Hun er 23 år og er mor til en pige på 3 år. Hun flyttede til Tanger fra den marokkanske hovedstad, Rabat, i 2016.

”Der var en gang, hvor jeg sendte et link til min kusine for at høre hendes kommentarer om vores radio. Jeg fik intet svar fra hende,” siger Wahiba der arbejder i en systue.

To år med tabubrydende radio

I maj 2019 fejrer radiokanalen sin to-års fødselsdag. De enlige mødres juridiske status er fortsat uafklaret og emnet vækker stadig debat i samfundet. Men journalisterne på radiokanalen ”100% Mødre” har ikke tabt gejsten.

”Hvis vi forbliver tavse, kan vi måske undgå al den negative opmærksomhed. Men hvis folks mentalitet ikke ændrer sig nu, hvad vil der så ske med mine døtre, når de bliver teenagere?” lyder svaret fra Naima.

Efter ønske fra Naima og Wahiba bringer vi udelukkende deres fornavne i artiklen