Nobelprismodtager talte på stor konference

Tawakul Karman og Villy Søvndal

Nobelprismodtager talte på stor konference

“Kvinder må indse, at de selv må sørge for deres rettigheder. Fremtiden er kvindernes, og det kan kun gå fremad. Lige rettigheder for mænd og kvinder er den søjle, som man skal bygge fremtiden på”.

Sådan lød det, da vinder af Nobels fredspris, menneskerettighedsaktivist og journalist Tawakkul Karman talte ved konferencen Women in a Changing Middle East and North Africa – Facing Challenges and Seizing Opportunities den 16. april. En konference arrangeret af KVINFO, hvor også udenrigsminister Villy Søvndal gav sit bud på, hvordan kvinder i Mellemøsten og Nordafrika griber mulighederne efter det arabiske forår.

Udover Tawakkul Karman fra Yemen genlød Dronningesalen i Det Kongelige Bibliotek af en række andre stærke stemmer fra organisationer i Mellemøsten og Nordafrika. Eksperter, aktivister, feminister og kvindelige ledere delte på konferencen deres erfaringer i kampen for ligestilling, og debatterede de udfordringer, de har tæt inde på livet hver dag som kvinder og fagpersoner.

Dialogen fortsatte de følgende dage i en række workshops, hvor KVINFOs mere end 70 partnere fra Mellemøsten, Nordafrika og Danmark deltog.

KVINFO var vært for Tawakkul Karmans tredages besøg i Danmark, hvor hun blandt andet mødtes med Udenrigsminister Villy Søvndal samt andre politikere og fremtrædende personer.

Se videointerview med Tawakkul Karman og fotoreportage fra konferencen her
Hør Radio 24 Syvs livereportage og interviews fra konferencen her
Læs Udenrigsministeriets nyhed om Tawakkul Karman og Villy Søvndals møde her


Marokkanske kvindekunsthåndværkere vinder fornem pris

Reseau Femmes Artisanes, et kooperativ af kvindelige kunsthåndværkere baseret i Marrakech, vandt prisen for bedste produktion på en stor messe for kunsthåndværk, Riad Art Expo, i Marrakech den 30. marts. Reseau Femmes Artisanes samarbejder med blandt andre Danmarks Designskole og KVINFO om at designe og produktudvikle blandt andet tasker, punge og smykker, som de syr og broderer.

Den marokkanske minister for turisme og kunsthåndværk Lahcen Haddad besøgte Reseau Femmes Artisanes Marrakech stand på messen, og generelt var der stor interesse for kooperativets produkter.

Læs også artiklen ”De syr for selvstændighed” om kooperativet på womendialogue.org.

og læs mere om projektet på websitet
For yderlige information om projektet kontakt Grethe Weber på Danmarks Designskole eller projektleder Lene Ingvartsen på KVINFO.

Se billeder


Retshjælpscenter i Rabat hjælper kvinder

I 2011 åbnede et retshjælpscenter i bydelen Temara i Rabat, som tilbyder ressourcesvage borgere juridisk assistance. Retshjælpscentret er finansieret af danske midler med støtte fra KVINFO, og det er oprettet med Københavns Retshjælp som forbillede, så alle borgere uanset køn kan få rådgivning inden for familieret.

De fleste brugere er kvinder, som har lav eller ingen uddannelse og en lav eller ingen indkomst, hvilket er et kriterium for at få hjælp. De fleste sager på centeret involverer kvinder, som er blevet forstødt fra deres hjem efter at have været udsat for fysisk, psykisk og/eller økonomisk vold, og som har svært ved at forsørge sig selv og eventuelle børn. Kvinderne mangler viden om deres juridiske rettigheder, og hvad de i praksis skal gøre for at gøre krav på deres ret – en hjælp, som de nu kan få på centeret.

Læs mere om retshjælpscentret i artiklen ”Paragrafguiderne i jurajunglen” på womendialogue.org: