3 min.

”Arabiske Stemmer” har fundet vejen til danskernes ører

Steen Nørskov og Naser Khader modtager prisen. Foto: Emilia Therese

 

Børneopdragelse, madopskrifter og røverhistorier om arabiske skurke. Kvindelige bloggere, Det Muslimske Broderskab og situationen i Syrien. Hver fredag kl. 15.03 kan P1’s lyttere tune ind på en times ”Arabiske Stemmer” med fokus på aktuelle tendenser i den arabiske verden.

Tit er det små, måske pudsige eller morsomme detaljer, der kan kaste nyt lys over en større sammenhæng, som lytterne ellers i mange tilfælde ikke orker at beskæftige sig med mere, Steen Nørskov

Bag mikrofonen sidder Naser Khader og Steen Nørskov – to garvede herrer, der begge har rejst og boet i den arabiske verden i mange år og ikke er bange for at trække personlige erfaringer og betragtninger med ind i programmet. Og meget tyder på, at de med radioprogrammet ”Arabiske Stemmer” har fundet vejen til danskernes ører.

På Radio Days i slutningen af september blev programmet belønnet med en pris for bedste nyheds-og aktualitetsprogram, og begrundelsen lød: ”P1 har udvist stort mod til at definere et så vanskeligt emne med snævert fokus, personlig baggrund, indsigt og humor. Alt i Mellemøsten er politisk, og vi får nye sider af emner fra valg til madlavning. Det er rigtig god formidling af svært tilgængeligt politisk stof.”

Prix Radio er Danmarks officielle radiopris – og hæderen er noget, der luner hos de to radioværter:

”Vi er selvfølgelig fantastisk stolte af den og glade for den. Vi synes længe, vi har kunnet glæde os over vores lytteres anerkendelse, men nu har vi – og redaktør Hanne Barslund, der fik ideen til at lave et ugentligt program om den arabiske verden – også fået vores professionelle kollegers anerkendelse, ” siger Steen Nørskov.

Ikke kun fokus på krig og konflikt

Han fortæller, at Naser Khader og han finder inspiration til programmernes temaer i arabiske og vestlige mediers behandling af udviklingen i den arabiske verden.

”Men i endnu højere grad på sociale medier og i de samtaler, vi har med kontakter, familie og venner i den arabiske verden. Dér er der ikke så stor fokus på krig og konflikt, som der er i de traditionelle medier. Og en af vores væsentligste ambitioner er stadig at fokusere på nogle af de udviklinger, som hører den arabiske hverdag til. Det er derfor, vi har lavet programmer om alt fra araberne og sex og kærlighed, arabernes forhold til bøger, ferier, hår, helte og skurke,” siger Steen Nørskov.

For at gøre trends og udviklinger i den arabiske verden spændende for danske lyttere bruger de to værter deres egne erfaringer og oplevelser, fra de år, de har arbejdet i regionen eller boet der med deres familier.

”Tit er det små, måske pudsige eller morsomme detaljer, der kan kaste nyt lys over en større sammenhæng, som lytterne ellers i mange tilfælde ikke orker at beskæftige sig med mere. Ved at bruge vores egne og vores kontakters personlige oplevelser – nogle gange fra ugen, der lige er gået, andre gange mange år gamle indfald, optrin, erindringer. Og ved at turde grine lidt af noget af det, andre kun taler meget alvorligt om. Krigen i Syrien f.eks. er en helt ufattelig tragedie, men selv dér sker der ting, der kan kalde på latter eller smil, ” pointerer Steen Nørskov.

 

Programmet ‘Arabiske Stemmer’ fortæller om begivenhederne og hvad der ellers sker i regionen, som araberne selv oplever det. Hver uge tager værterne fat på et tema, der ikke nødvendigvis når det danske mediebillede, men som fylder meget i regionen.

Steen Nørskov var fra 2007-11 2007-2011, bosat i Amman, Jordan. Han har rejst og arbejdet i de fleste af de arabiske lande og dækkede bl.a. Det Arabiske Forårs første omvæltninger i Tunesien, Egypten og Libyen.

Naser Khader, er født i Syrien af en palæstinensisk far og syrisk mor og vokset op i Damaskus indtil det 11. år. Har var medlem af Folketinget fra 2001-2011 og har rejst i ca 20 af de 22 arabiske lande, og skrevet flere bøger og artikler om emnet.

Lyt til Arabiske Stemmer