8 min.

ARTA FM – brændt ned men ikke slået ud

En uafhængig radiostation i Syrien er blevet brændt ned og ansatte har modtaget dødstrusler. Men grundlæggeren og hans team fortsætter.

Da Siruan H. Hossein hørte, at nogen havde brændt hans radiostation ned og udstedt dødstrusler, gik han i chok. Så satte vreden ind. 

“Vi lader os ikke skræmme af disse feje handlinger og stoppe ikke vores arbejde for at styrke frie, uafhængige medier i regionen.” Siruan H. Hossein, ARTA FM’s grundlægger og administrerende direktør

“Vi kræver, at Selvstyret straks påbegynder en seriøs, uafhængig undersøgelse og straffer de ansvarlige for denne forbrydelse. Vi kræver også, at der træffes alvorlige foranstaltninger til at beskytte mediefolk, civilsamfundsaktivister og civile i almindelighed,” bedyrede radioens grundlægger og administrerende direktør i en pressemeddelelse.

Indtil den dag, havde ARTA FM sendt hver dag i tre år på fire sprog (arabisk, kurdisk, syrisk og armensk) til et publikum på 1,5 millioner lyttere – i Amuda, hvor stationen var blevet brændt ned, og i fire andre byer i Hasakah Governorate (i den nord-østlige del af Syrien).

Tilbage til Syrien

“I dag er ARTA FM den mest populære radiostation i regionen. Vi er en af få radioer inde i Syrien. Jeg er meget stolt af det, vi har formået at opnå hidtil,” siger Siruan Hossein blot to uger før angrebet, hvor han er i Danmark til et møde med partnerorganisationen International Media Support. Det var vitterligt en glad og stolt mand, der fortalte historien om den succesfulde radiostation.

Siruan er fra Syrien, men opvokset i Tyskland, hvor han blev uddannet som journalist og senere fik arbejde som radiorapporter på WDR Radio. Men hans drøm var at bringe sine journalistiske evner til sin hjemby Amuda, en by med 50.000 mennesker. 2013 var første gang, han var i stand til at besøge byen.

“Jeg har på en eller anden måde nydt personlig godt af kaosset i Syrien. Før krigen var jeg forbudt indrejse, nu kan jeg komme og gå,” sagde han med et bittert smil.

Lokal problemløsning

“Vi startede helt fra bunden. I denne region var der ingen journalister, ingen medier. Det var alt sammen centraliseret fra Damaskus, vi var nødt til at etablere alt selv,” mindes han.

I dag er ARTA FM en community-radiostation, der primært beskæftiger sig med folks daglige problemer i en region under konflikt, som eks. problemer forbundet til vandmangel, elektricitetsafbrydelser og mangler i sundheds- og uddannelsessystemet.

Siruan Hossein, ARTA FM's grundlægger og administrerende direktør. Foto: Janne Louise Andersen
Siruan H. Hossein, ARTA FM’s grundlægger og administrerende direktør. Foto: Janne Louise Andersen

“Vi giver folk en stemme og en platform til at tale fra. Lytterne ringer til os, hvis der er et problem, og vi følger op med en reportage eller en video til Facebook. Du kan kalde det blød undersøgende journalistik på lokalt niveau,” sagde han og tilføjede, at de ved, at de lokale myndigheder lytter med for at kende til folks problemer.

Men ARTA har endnu ikke efterforsket korruption, understregede han. “Ikke nu. Der er en borgerkrig i vores land. Det er ikke tid og sted at udsætte vores medarbejdere for den risiko. Det er en opgave for de større medier.”

Fair journalistik skaber tillid

Arbejdet med at vinde lytternes tillid har været grundlæggende for radioens popularitet, fortæller Siruan.

Jin FM er et mentorprogram på ARTA FM, som giver kvinder en chance for at blive journalister og radioproducere. Kvinderne uddannes over tre måneder i radioproduktion, sociale medier og lederskab samt modtager jobrådgivning. Projektet støttes af International Media Support under Det Arabiske Initiativ.

“Folk har brug for at se, at du er ærlig, leverer information og ikke manipulerer med deres følelser af politiske hensyn. Vi giver en stemme til den lokale regering til at forklare, hvorfor der eksempelvis ingen elektricitet er, og vi giver stemme til oppositionen”, sagde han og understregede, at journalisterne skoles i at formidle alle politiske synspunkter i en sag. Det er også i deres egen interesse, argumenterer han. “Jeg siger til dem: hvis du er fair og professionel i dit arbejde, har ingen skyts til at komme efter dig.”

Lyttere belønner

Brandstiftelsen og dødstruslerne viser, at ikke alle sætter pris på radioens forsøg på at fungere som en platform for alle stemmer. Men det viser også, at det tillidsforhold, som ARTA har bestræbt sig på at bygge med lytterne, har betalt sig.

Da radioen blev brændt ned, strømmede det ind med sympatierklæringer fra nær og fjern i form af emails og Facebook-beskeder fra ARTA’s lyttere. De mange billeder af lyttere med skilte, der udtrykker støtte til ARTA viser også, at lytterne også kommer fra syriske Diaspora samfund over hele verden.

ARTA modtog også støtte fra Selvstyret (som ledes af The Democratic Union Party, PYD), der officielt fordømte hændelsen sammen med andre indflydelsesrige politikere fra oppositionspartierne.

3. maj er World Press Freedom Day. Angrebet står som en påmindelse om behovet for at støtte uafhængige medier og journalister.
Du kan også sende din støtte til ARTA.fm på Facebook eller Twitter @arta_fm og tagge @forfreemedia #journosafe #pressfreedom #WPFD2016

 

Godmorgen Syrien

Dagen efter angrebet var mange af ARTA’s personale allerede tilbage i det udbrændte, aske-tildækkede studie for at genoptage produktionen. Følgere kunne på ARTA’s Facebook-side se deres favorit-værter i de ødelagte omgivelser i videoklip. Som Sefqan Orkesh, den administrerende direktør der var genstand for dødstruslerne, og 27-årige Sherin Ibrahim af morgenshowet, et af ​​de mest populære radioprogrammer.

Shireen måtte stoppe sine studier ved Aleppo University på grund af krigen og genbosatte sig i Amuda med sin familie. Hun var som en gæst i et program, hvor Siruan bemærkede hendes stærke personlighed med det samme og hyrede hende. Han siger, at personalet tæller en masse ekstraordinære kvinder. Og han har til formål at tilføje flere.Det sker blandt andet med Jin FM, et tre måneder langt mentorprogram på ARTA FM, som giver kvinder en chance for at blive journalister og tv-stationer.

Team ARTA forsætter til trods

Det har været et mål for Siruan og Arta at etablere en mangfoldig stab, der repræsentere hele regionen. I dag er der 75 medarbejdere – journalister, lydteknikere og administration. som har forskellige etniske og religiøse baggrunde og familierelationer. Når spændingerne sommetider går højt, går Siruan ind og udøver konfliktløsning.

“Uden min europæiske kulturbaggrund ville dette ikke være så nemt. Folk her har ikke så let tillid til hinanden. Vi har boet 60 år i et autoritært regime med et dårligt uddannelsessystem. Det vil tage tid,” sagde han og tilføjede, at de samtidig skal huske på, at de arbejder i et højniveau konfliktområde. Derhjemme har journalisterne selv at gøre med de samme problemer, de prøver at løse for lytterne – såsom mangel på elektricitet og vand. Og nu er deres arbejdsplads også blevet brændt ned.

“Vi lader os ikke skræmme af disse feje handlinger og stoppe ikke vores arbejde for at styrke frie, uafhængige medier i regionen. Men vi ønsker heller ikke at sætte vores medarbejdere i fare, “Siruan H. Hossein sagde i en pressemeddelelse og forlangte bedre beskyttelse.

En spydspids og drivkræft for mediefrihed

Siruans håb for fremtiden er at manifestere ARTA FM som en bro mellem alle stridende parter i Syrien – også i samarbejde med andre syriske medieorganisationer, ligesom de allerede gør i det regionale radionetværk ARAJ, som støttes af International Media Support (IMS)

Rune Friberg Lyme, program manager for IMS i Syrien er imponeret over ARTA FM’s resultater og har store forventninger til radiostationens potentiale.

“ARTA har bygget broer ved at være en flersproget radio og gennem samarbejder med andre uafhængige radiostationer. Og de har formået at opbygge et tillidsfyldt, interaktivt forhold til – og blive en vigtig del af – det lokale samfund, baseret på den solide produktion af selvstændig kritisk, kvalitet journalistik, der lever op til de etiske standarder i den følsomme Hassakah region”, han sagde. “ARTA spiller en vigtig rolle som spydspids og drivkræft for mediefrihed, ytringsfrihed og etiske journalistiske standarder generelt i regionen.”

Oprettelse håb og inspiration

En del af missionen for Siruan og ARTA FM er at give håb for lyttere i hele regionen.

“Vores region lider af hjerneflugt. Uddannelsessystemet er kollapset, og der er ingen job, der gør det muligt at overleve. Vi forsøger at fortsætte med at give folk en grund til at blive boende her,” sagde han og viste en musikvideo med et lokalt band – To drenge og en pige, der synger en kærlighedssang til byen Amuda. Produktionen af musikvideoen vandt bandet i en af ARTA FM’s talentkonkurrencer for unge kunstnere.
De har også for nylig produceret en række videoer kaldet “Stories of Hope”, som portrætterer inspirerende mennesker, der bor i Syrien.

“Der er stadig en masse kreative mennesker her, der gør gode ting. Vi er nødt til at inspirere folk her og give dem håb “, slutter Siruan.

FAKTA: Angrebet på ARTA FM

Den 27. april blev den uafhængige radiostation ARTA FM offer for en ildspåsættelse, som ødelagde radioens hovedkvarter i Amuda. Den administrerende direktør Sefqan Orkesh modtog også anonyme dødstrusler. Den 24. april blev den lokale bygning for Det Kurdiske Nationale Råd (KNC) i Girke Lege også brændt. De lokale myndigheder har beordret det kurdiske sikkerhedspoliti til at undersøge hændelsen.

KNC i det nordlige Syrien har opfordret til protester over afbrændingen af ARTA FM og bebrejder Det Demokratiske Union Parti (PYD) og den lokale administration. De har benægtet enhver indblanding i hændelserne og officielt fordømt dem.

PYD betragter hændelsen som et forsøg på at plette billedet af administrationen ovenpå tunge sammenstød mellem syriske regimemilitser og kurdiske militser, der efterlod mange mennesker døde. Kilde: ARA News