CPH:DOX – DAI anbefaler

Der er fyldt med spændende arabiske film i årets CPH:DOX program. Her er vores anbefalinger til MENA-entusiasterne.

Det Arabiske Initiativ støtter igennem International Media Support (IMS) og KVINFO et udvalg af indsigtfulde og stærke dokumentarfilm på dette års Copenhagen International Documentary Film Festival, CPH: DOX, d. 6-16. november.

IMS har samarbejdet med CPH: DOX i flere år ved at støtte produktion af dokumentarfilm vist på festivalen og som medarrangør af besøg og debatter med filmfolk fra hele verden. I år beskæftiger disse dokumentarfilm sig med verdens værste humanitære katastrofe i Syrien og folkelige opstande og deres eftervirkninger i Ukraine og Egypten. 

KVINFO har ligeledes støttet dokumentarister, som beskæftiger sig med køn og ligestilling og er medarrangør på forevisningerne af Private Revolutions og Palestine Marathon og de efterfølgende instruktørsamtaler.

CPH: DOX er den største dokumentarfilm festival i Skandinavien. Hvert år, festivalen fylder biografens af København med et udvalg af mere end 200 film fra hele verden.  I år er festivalen mellem 6-16 November omkring København. Udforsk den fulde CPH: DOX 2014 program her.

DAI anbefaler:

EGYPTEN

Private Revolutions (info and tickets)
Alexandra Schneider, 2014 (98 min)
Mød fire meget frskelige egyptiske kvinder med et fælles mål: at kæmpe for frihed, forandring og muligheden for at hjælpe med at forme landets fremtid efter revolutionen.

Efter filmvisningen d. 13. november, kl. 21.00 i Cinemateket kan du møde instruktøren Alexandra Schneider, en af hovedpersonerne Amani Eltunsi og den egyptiske journalist, feminist og debattør Mona El-Tahawy. De vil debatere det at være kvinde i Egypten idag. Rasmus Alenius Boserup modererer.

Cairo Drive (trailer and tickets)
Sherief Elkatsha, 2013 (77 min) Før, under og efter revolutionen i Egypten møder vi lokale indbyggere i Kairo fra alle samfundslag, der giver os deres ærlige mening om alt fra Mubarak til Obama til kvinders rettigheder.

Q & A efter filmen med instruktøren i Palads Biograf den 12. og 13. november.

The Dent (info and tickets)
Basim Magdy, 2014 (19 min)
Dinosaur æg, elefanter og futuristisk arkitektur fra virkelige byer er elementer i den egyptiske kunstner Basim Magdys fantasifulde og surrealistiske fortælling om en ukendt by, der drømmer om at være vært for De Olympiske Lege.

SYRIEN

Silvered Water, Syria Self-portrait (info and tickets)
Ossama Mohammed, 2014 (92 min)
Hvordan kan du dokumentere en humanitær katastrofe som borgerkrigen i Syrien på en måde,selv for os så langt væk som muligt kan forstå, hvordan det er at leve midt i det? 

Instruktøren vil være til stede i Palads Biograf den 14. november.

PALÆSTINA

Palestine Marathon (program og billetsalg her)

I 2013 bliver et planlagt maratonløb i den palæstinensiske Gaza-stribe aflyst. Regeringspartiet Hamas vil ikke tillade kvinder at deltage i løbet. Lærke Hein og Signe Fischer er to danske kvinder, der beslutter at arrangere et andet maratonløb på Vestbredden – og samtidig slå et slag for kvinders ret til at bevæge sig og løbe frit i de besatte områder. Filmen viser den temmelig knudrede proces med at få et maratonløb stablet på benene i det opbrudte palæstinensiske landskab og med alle praktiske, menneskelige og kulturelle udfordringer, der skal overvindes.

Efter filmvisningen d. 8. november, kl. 20.00 i Empire Bio kan du møde de to instruktører, filmens hovedpersoner samt to af de palæstinensiske løbere til en Q&A. CPH:DOX og Right to Movement inviterer ligeledes til et 15 kilometer løb i Valby Parken, København d. 8. november, kl. 11.00

Filmen Palestine Marathon er desuden udvalgt til at deltage i konceptet DOX:ON:TOUR, som omfatter en række events i samarbejde med en rækker kommuner i Region Øresunds kulturregion, deres lokale kulturaktører og ungdomsuddannelsesinstitutioner. DOX:ON:TOUR tilbyder et udvalg af film fra årets CPH:DOX festival, som sætter fokus på aktuelle og debatskabende temaer.

Læs mere om DOX:ON:TOUR