4 min.

DAPP på DOX

Igen i år har vi gennemsøgt programmet for CPH:DOX og fundet frem til de allerbedste film om den arabiske verden. Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram arrangerer selv en debat efter den egyptiske film Amal, men derudover er der masser af spændende film på tapetet.

Amal

År: 2017, Instruktør: Mohamed Siam, Land: Egypten

Amal

Amal betyder håb på arabisk. Og Amal er navnet på den modige, unge kvinde, der er omdrejningspunktet i Mohamed Siams anmelderroste dokumentar. Gennem Amal får vi et unikt indblik i den generation af egyptiske unge, der gik på gaden 2011. Vi ser dem tage kampen op for deres og deres landsmænds fremtid. Men igennem Amal ser vi dem også prøve at finde retning, efter de forlod Tahrir, og efter hele den internationale presse var taget hjem.

Efter fremvisningen d. 20/3 vil der være debat imellem Rasmus Boserup fra DIIS, Hanna Ziadeh fra institut for Menneskerettigheder og Mohamed Siam, instruktør.

Visninger:

Lørdag 17.03, 14.30, Grand Teatret [KØB BILLET]

Tirsdag 20.03, 19.00, Dagmar (med efterfølgende debat) [KØB BILLET]

Søndag, 25.03, 19.30, Hotel Cecil [KØB BILLET]

 

Laila at the Bridge

År: 2017, Instruktør: Elizabeth Mirzaei, Gulistan Mirzaei, Land: Afghanistan

Vi er godt nok i Afghanistan og ikke i den arabiske verden. Men Lailas historie er så stærk, at vi alligevel tager den med her. Som vidne til sin egen brors 25 år lange kamp mod afhængighed, ofrer Laila alt i forsøget på at afvænne misbrugere i hendes afvænningslejr. Siden hun begyndte sit projekt, har hun hjulpet mere end 2000 mænd og kvinder med at komme ud af deres misbrug – alt dette uden nogen form for støtte fra staten. Kampen har haft store konsekvenser for Laila, der har måtte undvære sine børn i 10 lange år.

Visninger:

Onsdag 21.03, 16.40, Grand Teatret [KØB BILLET]

Fredag 23.03, 12.00, Dagmar [KØB BILLET]

Lørdag 24.03, 12.00, Charlottenborg [KØB BILLET]

 

The Poetess

År: 2017, Instruktør: Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff, Land: Saudi-Arabien

The Poetess

Den 43-årige kvindelige poet Hissa Hilal har skabt sig lige så mange fjender som fans i hjemlandet Saudi-Arabien. Hendes digte handler nemlig både om terrorisme, tabuer og den konservative islamisme lodret imod. Og så sætter de velvalgte ord på oplevelsen som kvinde i et samfund styret af mænd. Da den modige og populære Hilal, med slør for øjnene og i mørke klæder, går videre til finalen i tv-talentshowet ‘Millions Poet’ i Abu Dhabi går hun imidlertid også til at være et forbillede, der faktisk kan gøre en forskel for millioner af kvindelige seere af et program, der normalt kun har mandlige digtere som deltagere. ‘The Poetess’ får rystet godt op i meget af det, man måske troede man vidste om Saudi-Arabien. Og det samme gør Hilal, når hun med sin populære poesi protesterer mod fanatismen og hylder skønheden i livet.

Visninger:

Lørdag 17.03, 16.00, Hotel Cecil [KØB BILLET]

Lørdag 24.03, 12.00, Dagmar [KØB BILLET]

Søndag 25.03, 12.00, Hotel Cecil [KØB BILLET]

 

The Judge

År: 2017, Instruktør: Erika Cohn, Land: Palæstina

The Judge

Da palæstinensiske Kholoud Al-Faqih første gang trådte ind i sit lands højesteret og sagde, at hun ville være dommer, blev hun grinet ud. Men blot få år senere tiltrådte hun som den første, kvindelige shariadommer i hele Mellemøsten. Filmskaberen Erika Cohn mødte Kholoud, da hun selv studerede islamisk feminisme, og har skabt et tankevækkende portræt af en usædvanlig kvinde med sine meningers mod.

Visninger:

Lørdag 17.03, 21.30, Palads [KØB BILLET]

Tirsdag 20.03, 17.00, Empire [KØB BILLET]

Fredag 23.03, 21.30, Falkoner Biograf [KØB BILLET]

 

Of Fathers and sons

År: 2017, Instruktør: Talal Derki, Land: Syrien

Den syriske instruktør Talal Derki har boet i over to år sammen med IS-krigen Abu Osamas familie, og hans både chokerende og dybt menneskelige ‘Of Fathers and Sons’ giver et unikt indblik i den overraskende ømhed, der gemmer sig under de frygtede sorte flag fra Islamisk Stat i Syrien. For selvom man elsker døden højere end livet, er kærligheden til ens børn stadig større end begge dele. Distributionen er støttet af International Media Support.

Visninger:

Torsdag 15.03, 16.00, Palads [KØB BILLET]

Mandag 19.03, 21.00, Grand Teatret [KØB BILLET]

Fredag 23.03, 17.15, Empire [KØB BILLET]


Desuden byder CPH:DOX på nogle rigtigt spændende begivenheder. Herunder er et par stykker:

Film:Risk

Konference, Torsdag d. 22. marts

En del af DOX’ konference program omhandler sikkerhedsspørgsmålet under den overordnede titel “Film:Risk”. Her vil Osama Habahbeh, der er programleder for International Media Supports Irak-program, deltage i et panel, hvor han vil fortælle om de sikkerhedsudfordringer, som både journalister og dokumentarister står overfor:

F:ACT Award

Prisoverrækkelse, fredag d. 23 marts

I år er International Media Support (IMS) med til at finansiere Fact:Award, som hædrer de film, der bevæger sig i krydsfeltet mellem dokumentarisme og undersøgende journalistik. Hold øje med IMS sociale medier, hvor de løbende viser en række videoer, de har kaldt ’Why F:ACT Matters’. Her giver fem forskellige personer deres bud på, hvorfor F:ACT prisen er vigtig.


Hvis du ikke har fået nok efter de første fire film og et par events, så er herunder endnu fire fremragende film, der fortjener at blive nævnt.

The Deminor

Hjerteskærende og nervepirrende succesfilm om en frivillig, irakisk minerydder i minefeltet mellem idealisme og krigens vanvid.

Visitor

Filmskaberen som outsider på den flygtningeramte, græske ø Chios i en film, der er tættere på fotografi og poesi.

Recruiting for Jihad

Tre år med den unge, norske jihadist Ubaydullah Hussein i en kontroversiel film om radikalisering, ekstremisme og det frie samfunds modsvar.

Falling Forward

Hvem ville ikke gerne være venner med Maher? En herlig norsk feel good-komedie om integration, identitet og flyvedrømme.