”Film kan dokumentere og skabe varige vidnesbyrd”

Film og video har været centrale elementer i mange af de projekter, som KVINFO de seneste år har støttet under Det Arabiske Initiativ.

Filmmediet er blevet et populært redskab inden for udviklingssamarbejde til at påvirke holdninger om køn og ligestilling og til at støtte kvinder og ligestillingsaktivister til selv at tage ordet. Det oplever KVINFO, hvis Minipulje støtter samarbejde, partnerskaber og dialogprojekter, der involverer nye aktører og nye innovative måder at samarbejde om køn og ligestillingsspørgsmål på.

”Film kan jo dokumentere og skabe et varigt vidnesbyrd – der er kraft og empowerment i at lære at mestre en ny teknologi og at få sit budskab ud, stå frem, formulere sig, gøre en forskel, skabe debat om kvinders situation og nedbryde stereotyper”, fortæller Katarina Blomqvist, leder af KVINFO’s internationale afdeling.

Hun forklarer, at det ikke er et selvstændigt formål for Minipuljen at støtte film eller andre kulturprojekter. ”Men det har vist sig, at de i nogle sammenhænge er et effektivt middel både til at nå ud med et budskab og til at give grupper, der ellers har meget ringe mulighed for at udtrykke sig og blive hørt, en platform at fortælle om deres liv og vilkår fra”, siger Katarina Blomqvist

Fælles for projekterne er, at de alle har et tydeligt køns- og ligestillingsperspektiv, og det er også det, der er puljens afgørende kriterium.

”Små videosekvenser bruges jo flittigt på de sociale medier, og det er en form, der også har godt fat i unge mennesker. Næsten alle har adgang til smartphones at optage på, og det er en demokratisering af et tidligere meget dyrt og eksklusivt medie, så det er jo oplagt at bruge det til at give dem, som ellers ikke er synlige i mediestrømmen, en platform at tale fra”, siger hun.

Typisk er puljens bevilling kun en mindre del af det samlede budget i de egentlige dokumentarfilm, mens den er i stand til at fuldfinansiere de projekter, der handler om at aktivere ikke-professionelle til at fortælle deres egne historier.

Personlige fortællinger sætter ord på og inspirerer

En af støttemodtagerne i den sidste kategori er organisationen Turning Tables, som i et projekt i Jordan har trænet syriske og palæstinensiske flygtningekvinder i at lave dokumentarfilm med udgangspunkt i deres egne liv.

”Støtten fra KVINFO har gjort os i stand til at arbejde i dybden med unge flygtningekvinder og tilbyde fire måneders filmkurser frem for korte workshopformater. Dermed har vi kunnet arbejde intenst med 120 unge kvinder, hvis produkter kan være med til at skabe opmærksomhed om deres forhold samt tjene som information for andre kvinder i samme situation”, siger Turning Tables direktør Martin Fernando Jakobsen.

Se kortfilmen My Father lavet af Remaz Shati, som deltog i dokumentarfilmskurset i Jordan.

Challenge My Story er et andet projekt støttet af Minipuljen. Det er organisationen Digital Story Lab, som forestår træning i digitale fortællinger og udvikling af en model for brugen af personlige, digitalt fortalte historier i kønsdebatten.

“Vi oplevede, at deltagerne i Challenge My Story kurset i Amman fik en stemme i debatten omkring kønsroller og kønsdiskrimination ved at anvende digital storytelling til at reflektere over deres egne og de andres roller i samfundet. Metoden er god til at sætte ord og billeder på emner, som de ellers ikke taler om”, siger Nikoline Alice Lohmann fra Digital StoryLab. Hun glæder sig ved, at KVINFO har hjulpet med at gøre programmet bæredygtigt.

”Ved hjælp af støtten fra KVINFO, er projektet blevet etableret i Amman med et hold af nyuddannede trænere, som er i gang med at skabe flere lokale projekter med udgangspunkt i personlige historiefortælling om tabubelagte emner”, siger hun.

“Jeg tror, ​​køn er en oplevelse. Så at kunne fortælle historien om den erfaring er meget styrkende på  en masse forskellige måder. Så det handler virkelig om at skabe et sikkert rum, hvor folk kan fortælle de historier, og være i stand til at gøre det usynlige – synligt. Det er, hvad ‘Challenge Min Story` kan hjælpe med”- Rawan, kursusdeltager.

Se Rawans multimedie fortælling Under the Rug:

En tredje støttemodtager er det danske og det jordanske teater C:NTACT og Ma3mal 612, som med filmprojektet Stories Untold præsenterer unikke historier om tolv ekstraordinære kvinder fra hele MENA-regionen. Filmene er lavet af kvinderne selv med assistance fra professionelle kvindelige filmskabere fra Tunesien, Egypten, Palæstina, Libanon, Jordan og Oman.  Med deres smartphones dokumenterer disse førstegangsfilmskabere deres individuelle erfaringer og refleksioner for at præsentere deres virkelighed til verden i et nyt lys.

Se filmene i Danmark: Stories Untold er på CPH:DOX programmet og tager med støtte fra KVINFO efterfølgende på Danmarksturne i to uger.

”STORIES UNTOLD har udviklet en metode inden for den personlige dokumentarfilmfortælling, der giver helt almindelige kvinder let adgang til at udrykke sig på film. Metoden er enkel og nem at arbejde med, og den har muligheden for at videregive et tilstedeværende, nuanceret og stærkt kunstnerisk billede af kvinden, som er filmmageren”, siger Henrik Hartmann C:NTACTs kreative direktør, som fortæller, at filmene har vakt meget opmærksomhed i de syv deltageres hjemlande, hvor den er blevet vist.

”Her på C:NTACT er vi stolte af, at KVINFO sammen med os har haft mod til at eksperimentere med en ny genre inden for dokumentarfilm, som med sin unikke brugerdrevne form giver kvinder en ny demokratisk platform til at udtrykke sig. KVINFO har dermed sat en ny standard for at turde at arbejde i et uopdyrket land”, siger han.

Se trailer om projektet


Dokumentarfilm som vidnesbyrd og massekommunikation

Dokumentarfilm har også opnået støtte fra KVINFO. Deriblandt filmen ”Palestine Marathon” – en dokumentar produceret af Two Plus om det første Palæstina Marathon, som blev vist i Palæstina samt i Danmark på CPH:DOX og på DR2. Dertil kommer ”I lyset af revolutionen” – en dansk dokumentar om kvindelige kunstnere i Egypten i tiden efter revolutionen, som åbnede Salaam filmfestival 2015 og vandt filmprisen.

Derudover støttede KVINFO den danske lancering af filmen ”475: Break the Silence” af den britisk-marokkanske instruktør Hind Bensari. Hun deltog også i KVINFO’s Women in Politics konference i juni på 100året for kvinders stemmeret i Danmark, hvor hun fortalte om filmens politiske effekt.

”Den var en vigtig del af det pres, der fik ændret den marokkanske straffelovs paragraf 475 om, at voldtægtsmand gik fri fra straf, hvis de giftede sig med offeret”, siger Katarina Blomqvist, ”filmen er et helt klart eksempel på films potentiale som massekommunikation.”

Bevillinger fra KVINFO’s minipulje 2013-15:

I lyset af revolutionen – Dansk dokumentar om kvindelige kunstnere i Egypten i tiden efter revolutionen. Klassefilm. Åbningsfilm på Salam Filmfestival 3. september 2015.

Untold Stories –  en samling af kortfilm, hvor 12 kvinder fra forskellige arabiske lande i samarbejde med C:NTACT har produceret hver deres film om deres liv med hjælp fra professionelle filminstruktører. Er lige nu på rundtur i de medvirkendes hjemlande. Der planlægges en dansk lancering også.

Palestine Marathon – dokumentar produceret af Two Plus om det første Palæstina Marathon, der fik meget stor udbredelse også internationalt. I Danmark vist på CPH:DOX og to gange i DR2.

Stories for change – en serie online videoportrætter af Digital Storylab af deltagere i Palestine Marathon 2014.

Turning Tables Lab Jordan: Filmfolk fra organisationen Turning Tables har trænet syriske og palæstinensiske flygtningekvinder i at lave dokumentarfilm med udgangspunkt i deres eget liv. De færdige film er uploadet til Youtube og planlægges forevist lokalt.

Challenge My Story – Digital Story Lab forestår træning i digitale fortællinger og udvikling af en model for brugen af personlige, digitalt fortalte historier i kønsdebatten. Indledende workshop I Amman 1. september 2015 http://www.challengemystory.com/

Bevilliget men stadig under produktion:

If it can’t dance – it’s not my revolution – Dokumentarfilm og online platform af Fridtjof Film/House of Real, hvor man kan høre de personlige og menneskelige historier fra det syriske folk, som blev gjort tavse og fik berøvet deres revolution. Postproduktion i sidste halvdel af 2015

Kbeer Refugee Documentary Project – Projektet af organisationen Turning Tables fokuserer på at skabe et såkaldt ‘safe space’, hvor flygtningekvinder kan tale frit om deres traumer og på den måde blive hørt i en såkaldt dokudrama film, hvori kvinderne rekonstruerer deres traumatiske oplevelser. Under optagelse.