Foto: Jon Rytter

Fra kødgryderne til TV: kvinder i Sydjordan indtager skærmen

Indbyggerne i Ma’an er ved at vænne sig til et nyt syn i tv og på gaden – lokale kvindelige tv-reportere, som beretter om samfundet fra deres perspektiv.

De forbigående mænd kigger lidt skævt på os og forsøger at høre, hvad tre unge kvinder fortæller min diktafon her foran et nyetableret tv-studie på Al-Hussein bin Talal Universitet i den jordanske by Ma’an. Men de skeptiske blikke intimiderer ikke de tre tv-reportere, som er medlemmer af et lokalt kvindelig netværk af journalister.

“Kvinderne i vores samfund tager kun ud for at handle eller studere, ikke for at arbejde som journalister Senan Alsharari, jordansk tv-reporter

De har været til et evalueringsmøde med International Media Support (IMS), som støtter produktionen af deres tv-reportager, der bliver vist i det ugentlige program ”Mina ow Fina” (fra vores rækker) på den uafhængige jordanske satellit tv-station, Ro’ya TV.

”I begyndelsen var det svært for os at gå på gaden eller på det lokale marked for at lave tv-indslag. Kvinderne i vores samfund tager kun ud for at handle eller studere, ikke for at arbejde som journalister,” fortæller den 22-årige Senan Alsharari, mens hendes to kvindelige kollegaer nikker samtykkende.

Fra traditionelt kvindeerhverv til tv-reporter

Senan Alsharari er efterhånden blevet en kendt stemme i byen siden hun begyndte at lave sine tv-reportager til Ro’ya TV. Både borgmesteren og manden på gaden kender hende, siger hun med et smil ”Først var mine forældre lidt skeptiske, og vidste ikke hvad det ville betyde, at deres datter arbejdede som lokal journalist, men efter tv-stationen begyndte at sende mine reportager, og mit navn kom skærmen, så begyndte mine forældres venner at ringe fra andre byer i Jordan og rose mig, og jeg så stoltheden i deres øjne,” siger Senan Alsharari stolt

Hun har diplom i bogføring og regnskab og havde ellers indstillet sig på et liv ligesom alle hendes jævnaldrende i den sydelige del af Jordan. Men da hun hørte i radioen, at det jordanske Center for Samfundsstudier og Udvikling afholdt gratis træning i journalistik, tøvede hun ikke med at tage chancen. ”Traditionerne i vores lokalsamfund har altid givet kvinderne et valg mellem enten at blive skolelærer eller pædagog i en børnehave, efter hun har færdiggjort sin uddannelse og har fået tilladelse til at arbejde uden for hjemmet. Men situationen har ændret sig lidt i de sidste par år, vi har flere muligheder nu, men det er en kamp, som vi agter at forsætte”, fortæller Senan Alsharari.

Adgang til uddannelse

Ma’an, der ligger mere end 210 km syd for den jordanske hovedstad Amman, er kendt som en konservativ by og et arnested for flere ekstreme islamistiske grupper. Analfabetisme blandt kvinder i

Senan Alsharari har deltaget i flere kurser, hvor hun fik træning i at bruge kameraet og producere tv-indslag. Privatfoto
Senan Alsharari har deltaget i flere kurser, hvor hun fik træning i at bruge kameraet og producere tv-indslag. Foto: Jon Rytter

Ma’an er den højeste i Jordan – mere end 21 procent af kvinderne i byen kan ikke læse og skrive, ifølge tal fra det statslige statistikcenter. Det nationale gennemsnit er 10 procent. Tallene viser også, at 30 procent af kvinderne står uden for arbejdsmarkedet. I 1999 blev det første universitet i byen etableret. Dette har betydet, at pigerne i byen begyndte at tage en videregående uddannelse, da familier ikke længere kunne modsætte sig det med henvisning til den lange afstand til det nærmeste uddannelsessted. ”Med vores radiostation og tv-studiet giver vi en nødvendig kommunikationsplaform til kvinderne i området, og jeg er ret sikker på, at vi allerede har påvirket holdningen til kvinders rolle i samfundet,” siger Mohammed Al-Nassarat direktøren for centeret for samfundsstudier og udvikling i universitet, som huser både tv-studiet og radio stationen Sawt Al Janoub (Sydens Stemme). ” I starten var det svært at få en kvinde til at arbejde med os, som studievært i radioen, men nu har vi dusinvis af kvinder, som deltager i træningen med deres familiers billigelse.”

Centeret har produceret mere end ti programmer i tv-studiet, hvor hele produktionsteamet var lokale kvinder. Programserien bliver løbende lagt på Youtube og med titlen ”Kvinden og Samfundet” og behandler flere aktuelle og betændte emner, såsom kvinders rolle i politik, familieloven, vold i familien, frivilligt arbejde og kvinder i turistsektoren.

Lokale stemmer og ansigter skaber identifikation

Mohammed Al-Nassarat påpeger vigtigheden af, at kvinder fra lokalsamfundet og ikke fra hovedstaden viser sig på

Fakta:

  • Med midler fra Det Arabiske Initiativ startede IMS i 2009 samarbejdet med Center for Samfundsstudier og Udvikling på Al-Hussein bin Talal Universitet i  Ma’an, Jordan.
  • Samarbejdet har givet lokalbefolkningen adgang til gratis kurser i journalistik og inspirationsbesøg i Danmark.
  • I 2013 fik centeret støtte til at etablere et tv-studie, hvor lokale journalister producerer debatprogrammer om køn og kvindeforhold.
  • Det uafhængige Ro’ya TV viser tv-reportagerne, som de kvindelige journalister producerer til et ugentligt program.

tv-skærmen og debatterer lokale forhold.

”Identifikationsfaktoren er størst, når vi har kvindelige journalister, som seerne og lytterne kan genkende fra det lokale marked eller som familiemedlem. Hvis min kusine kan være synlig og dagsordensættende, hvorfor kan jeg så ikke det samme, vil flere kvinder argumentere hjemme i stuerne”, forklarer Mohammed Al-Nassarat.

Den unge kvindelige journalist Senan kan også mærke den forandring, som hun skaber med sin stemme og ivrige arbejde. ”Folk er begyndt at vænne sig til synet af en ung kvinde, som filmer på gaden, og nogle gange spørger de, hvornår indslaget bliver sendt. Det er ikke kun vigtigt for mig at ændre det stereotype billede af kvinderne i den sydlige del af Jordan, men at styrke selvforståelsen hos de lokale kvinder og få dem til at se, at uden dem er det umuligt at skabe en holdbar udvikling i vores by”.

For IMS er det vigtigt at arbejdet med de lokale medier i Jordan er bæredygtigt og stærkt forankret i lokal samfundet.

”Det kvindelige journalist-netværk i Ma’an har skabt en lille revolution i et meget konservativt område, hvor kun mændene har haft en stemme i det offentlige rum. Takket være det modige og stædige arbejde af de lokale kvindelige journalister er det lykkedes dem at sætte tabubelagte emner på dagsordenen af stor betydning for kvinder. De har fået en stemme, der bliver lyttet til, og så har de i kraft af deres gode arbejde sikret, at de dygtigste af dem kan få et regulært job på det jordanske arbejdsmarked , fortæller Henrik Keith Hansen, program ansvarlig for IMS´ projekter i Jordan.

”Set fra en demokratisk synsvinkel har byen fået en kommunikationsplatform, som er åben for alle, og samtidig bliver de særlige problemstillinger for det sydlige Jordan for første gang gjort synlige på de nationale tv-stationer, som sjældent kommer uden for Amman”, siger Henrik Keith Hansen.

Se kvindernes tv-reportager

Indslag om forholdet mellem borgerne og kommunen i Ma’an på Roya TV

Indslag om udfordringerne med kloaksystemet i Ma’an

Et afsnit fra programmet ”Kvinden og Samfundet” som omhandler kvinders rolle i politik.