6 min.

Nyt medie fortæller om det virkelige Yemen

De flygtede ud af Yemen i sidste øjeblik. Nu giver de deres landsmænd uafhængige informationer om det virkelige liv i deres borgerkrigshærgede land. Et nyt medie er født.

Det første ofre i en krig er altid sandheden. Det står skrevet på tavlen i det interimistiske redaktionslokale, hvor de tre flygtede yemenitiske journalister sidder og arbejder på at lægge sidste hånd på et nyt nyhedssite. De sidder et hemmeligt sted i den egyptiske hovedstad Kairo. De nåede lige akkurat at flygte ud af det krigshærgede land, inden de skulle anholdes for landsskadelig virksomhed. 

“Nu bliver du kidnappet, tortureret og i værste fald slået ihjel, hvis du skriver kritisk om Houthi-oprørerne.” M.N. redaktør på det yemenitiske medie Almashahid.net

”Billeder af os hænger i lufthavnen i Sanaa. Lufthavnen styres af Houthi-oprørerne. Vi skal anholdes, fordi vi er journalister,” siger en af journalisterne, WA, der står bag det nye uafhængige nyhedssite Almashahid.net (The Viewer). Han var journalist på et større medie i Yemen, men måtte flygte for få måneder siden for ikke at ende i fængsel som flere af hans journalistkollegaer i landet. Han er tydeligvis berørt over situationen i sit land, hvor dele af hans familie stadig befinder sig.

”Den frie presse havde svære kår før borgerkrigen, men nu bliver du kidnappet, tortureret og i værste fald slået ihjel, hvis du skriver kritisk om Houthi-oprørerne,” siger journalisten M.N., der var journalist på et magasin inden han flygtede ud af Yemen og blev en del af Almashahid nyhedssite.

Men det er langt fra alle yemenitiske journalister, der nåede ud. I november 2015 blev ni journalister kidnappet fra hotel Sahara i centrum af Sanaa. De var ifølge W.A. på hotellet, fordi nettet var lukket i landet undtagen på hotellet. Kort efter blev de ni journalister kidnappet af Houthi-oprører, og de er stadig væk.

”Det er bare hverdagen i Yemen for journalister,” siger W.A..

Public Journalism

Almashahid bygger på public journalism med 15 korrespondenter i selve Yemen og 15 personer, der hjælper med at holde sitet kørende. De skal levere informationer og visuel dokumentation fra det virkelige Yemen til exil-redaktionen i Kairo.

I Almashahids eksil-redaktionslokale i Kairo. Foto: Miki Mistrati
I Almashahids eksil-redaktionslokale i Kairo. Foto: Miki Mistrati

”Det er selvfølgelig en ekstrem farlig opgave for alle vores folk, derfor bruger vi sikre kanaler til at kommunikere med dem,” siger M.N, der sammen med sine to kollegaer skal verificere og bearbejde materialet journalistisk, inden det offentliggøres.

Uafhængige historier 

Borgerkrigen brød for alvor ud i januar 2015 i det i forvejen ustabile land. Siden er krisen gradvist eskaleret og bredt sig til hele landet. Den siddende præsident Abd Rabbuh Mansour Hadi har siddet i embedet siden kølvandet på Det Arabiske Forår i 2012 til stor irritation for den afgåede præsident gennem 33 år, Ali Abdullah Salah. Han støtter derfor Houthi-oprørerne, mens især Saudi Arabien støtter præsident Hadi. Desuden opererer al-Qaeda i den sydlige del af landet og ønsker heller ikke unødig fokus fra en uafhængig presse.

”Lige nu styres vores medier i Yemen af enten Houthi-oprørerne eller præsident Hadi. Ingen ønsker sandheden frem om krigens rædsler. Alt imens lider den yemenitiske befolkning og føres bag lyset af forfærdelig propaganda. Det skal vi lave om på,” siger M.N., der særligt ønsker at fortælle sin egen befolkning om virkeligheden i krigens skygge.

De menneskelige konsekvenser

På den hvide tavle bag de tre journalister står også skrevet en række af historier, som skal fortælles til befolkningen. Det er såkaldte borgernære historier om de menneskelige konsekvenser ved krigen. 

“Jeg er flere gange blevet bedt om tage hjem og passe min familie af militærfolk fra Houthi-støtterne.” H.A. kvindelig redaktør på Almashahid.net 

”Vi har næsten ingen gas, benzin, vand og mad. Folk står i lange køer for at få vand. Dagligt bliver elektriciteten lukket ned. Lige nu opvarmer folk med træ som i gamle dage. Den historie skal nu ud til folket,” siger W.A. På listen står også, hvordan skolebøger er blevet midtpunkt for et nyt sort marked. Ifølge UNICEF-Yemen kommer op mod 1,8 millioner børn ikke dagligt i skolen i Yemen på grund af krigen.

”De fleste skoler er lukkede, og børnenes forældre prøver at undervise dem hjemme. Når de endelig er i skole, er der ingen bøger til børnene, derfor forsøger forældrene at købe skolebøger på det sorte marked på gaden. Den historie skal ud,” siger H.A., der er ene kvindelig journalist på det nye nyhedssite. Hun er ikke iført den klassiske nijab, som mange kvinder bærer i Yemen, der delvis bygger på sharia-loven. Til gengæld har hun både sminke og rød lak på neglene.

”Kvinder må ikke være journalister, hvis det står til Houthi-oprørerne. De skal blive hjemme. Jeg er flere gange blevet bedt om tage hjem og passe min familie af militærfolk fra Houthi-støtterne,” siger H.A. der i Yemen var radiovært. Hun skal stå for den daglige kontakt til de 15 korrespondenter i marken i Yemen.

Magtbalancen 

“Vi holder kun med befolkningen. De har ret til at kende sandheden om vores land.” W.A. stifter af Almashahid.net

De tre journalister er tilsyneladende godt klar over, at de balancerer på et knivsæg, når det kommer til journalistisk uafhængighed i en krig.

Hvordan sikrer I, at I ikke bliver beskyldt for at holde med nogen i krigen?

De tre diskuterer indbyrdes i nogle sekunder. De bliver tilsyneladende enige om svaret.  

”Vi holder hverken med præsidenten eller oprørene. Vi holder kun med befolkningen. De har ret til at kende sandheden om vores land,” siger W.A. og peger op på sætningen på den hvide tavle med den sorte skrift: Det første ofre i en krig er altid sandheden.

Almashahid lancerede den 6. januar 2016

Alle identiteter er sløret af hensyn til journalisternes sikkerhed. Redaktionen er bekendt med deres rigtige navne.

www.almashahid.net er økonomisk støttet af IMS

YEMENS BORGERKRIG

Borgerkrigen i Yemen brød for alvor ud i januar 2015. Men allerede kort efter revolutionen i 2011 begyndte nye problemer for den nyvalgte præsident Abd Rabbuh Mansour Hadi, der i dag er den ene part i borgerkrigen mod Houthi-oprørsgruppen Ansar Allah, der støttes af eks-præsidenten, Ali Abdullah Salah. Houthi-oprørerne sidder på magten i især hovedstaden og kontrollerer de vigtigste energiforsyninger og store dele af militæret med godt 23 millioner indbyggere.

Houthi-oprørerne er shia-muslimer. I Yemen findes tre shiagrupperinger; Imami, Ismaili og Zaydi. Houthierne støttes ude fra af præstestyret i Iran og Hizbollah i Libanon. Mens præsident Hadi, der er sunni-muslim, støttes af en kollission af Saudi Arabien, Sudan, Egypten, Jordan og UAE. På den måde betragtes borgerkrigen som en krig mellem sunni- og shiamuslimer i Yemen.

Ud over de stridende parter huser Yemen en lang række andre grupperinger som, al-Islah (Muslimsk Broderskab og salafister), Al-Ḥirāk al-Silmi al-Janūbi og AQAP (al-Qaeda på den arabiske halvø). Ingen af disse støtter tilsyneladende de to stridende parter i Yemen.