2 min.

Jordanere kom tættere på danske nyheder

Layth Hamad og Ahmad Tawlbeh foran DR Fyn

Der er kun en flyveturs forskel på den hverdag Aydah Mhajer Abu Tayen og Mohammad Mousa Al Naimar har på lokalradiostationen Sout Al Janub i Máan, Jordan, og det de har oplevet i den første uge i september, hvor de var gæster hos DR Fyn i Odense. Og alligevel er der en verden til forskel.

De to radiofolk har mere end én gang haft svært ved at tro, at man kan lave radio, som DRs folk på Fyn gør det – med masser af interviews og masser af helt almindelige menneskers stemmer og meninger i højttaleren, debat og til tider skarpe synspunkter.

De er helt overbeviste om, at det aldrig vil blive aktuelt for dem at kunne gebærde sig så frit i deres hjemland. Men samtidig understreger de, at de har lært meget om at præsentere programmer og indhold, skrive manuskripter og vælge vinkler. Blandt andet er de fascineret af, hvor konsekvent man arbejder med at finde kilder, der har personlige erfaringer med diverse problemer.

De har lært noget – og de er dybt taknemlige for, at nogen har ofret penge, tid og opmærksomhed på at give dem denne oplevelse.

I alt har syv yngre jordanere været på besøg i DR – udover DR Fyn har DR Syd haft besøg af to tv-medarbejdere og DR Trekanten har haft tre gæster, som har fået mulighed for at se, hvordan man arbejder i DR.

Vi var i foråret en gruppe af DR Danmark-folk, som kom på besøg på deres radiostation, der har hjemme på et universitet, så vi vidste på forhånd, at det ville være meget anderledes for dem at kommer her til

“Deres nyhedsprogrammer består fx i høj grad af oplæsning fra de statsanerkendte aviser, uden at der sker nogen egentlig fortolkning af indholdet”.Til gengæld fremhæver hun, at Sout Al Janub har været hurtige og langt mere utvungen til at skabe kontakt til lytterne via Facebook: ”Så det har da også givet os noget at tænke over,” siger hun.

Hos DR Syd fortæller Louise Lind Jensen, at gæsterne blev udfordret både med hensyn at vikle historierne mere jordnært, men også at gå tættere på det, de ville filme. Og det blev til mange interessante samtaler om alt mellem fortælleteknik og kulturforskelle.

Jordaneres besøg er arrangeret af IMS, International Media Support. Lederen af deres program for ”Online and Social Media” i Mellemøsten og Nordafrika Petter Åttingsberg, forklarer, at man i Mellemøstenafdelingen af IMS arbejder meget med ”twinning”:

”Vi tror på, at de personlige kontakter har en stor værdi. Så vi kobler vestlige journalister med kolleger fra de mellemøstlige lande. Det er et forsøg på at føde nogle tanker hos dem om, hvad man kunne arbejde hen i mod – vi forestiller os ikke, at man vil kunne skabe noget, der minder om vestlige demokratier indenfor de næste mange år.”

Tidligere har IMS været involveret i forbindelse med, at P3 tog til Egypten for at sende direkte i forbindelse med det seneste valg.