Kønsdebat i det digitale laboratorium

Det er den personlige fortælling, som er i fokus, når Digital Storylab sammen med unge jordanere forsøger at påvirke kønsdebatten med digitalt fortalte historier.

Digital Storylab ruster unge til selv at føre debatten omkring kønsroller og kønsdiskrimination ved lave digitale historier om deres personlige erfaringer. Senest er 15 jordanske unge blevet undervist i teknikkerne til at fortælle historier digitalt i form af videoer, der kombinerer grafik, foto og lyd. Det skete i samarbejde med den jordanske medieorganisation 7iber under projektet, de kalder ”Challenge My Story”. 

De historier de skaber, er personlige udviklingsrejser, der har potentiale til at blive anvendt som redskaber til at lade andre forstå, hvorfor der er behov for forandring Nikoline Alice Lohmann, Digital Storylab

”Vi oplevede, at deltagerne i Challenge My Story anvendte digital storytelling til at reflektere over deres egne og de andres roller i samfundet. Metoden er god til at sætte ord og billeder på emner, som de ellers ikke taler om“, siger Nikoline Alice Lohmann fra Digital StoryLab. ”De har lært en række strategier til at finde og udforske historier og omsætte dem æstetisk digitalt. Nogle fandt historier i sig selv, som de havde glemt – sårbare som glædesfulde”, fortæller hun.

Stor interesse og større potentiale

Det er det andet KVINFO-støttede projekt i Mellemøsten, som organisationen har gennemført. Det første var i Palæstina, hvor danske og palæstinensiske unge sammen producerede en række digitale historier om kvindelige, palæstinensiske løbeentusiaster på Vestbredden, som deltog i deres første maraton.

De har oplevet, at der er stor interesse blandt unge i både Jordan og Palæstina for at udtrykke sig og for at fortælle historier både digitalt og oralt. Der er kommet 15 stærke videoer ud af det seneste kursus i Amman. 

Historier har enorm magt til at flytte folk, demonstrere stereotyper og misforståelser, og udfordre status quo Lina Ejeilat, chefredaktør i medieorganisationen 7iber

”Gennem de unges historier oplever vi, hvordan de er blevet dem, de er i dag. De historier de skaber, er således personlige udviklingsrejser, der efterfølgende har potentiale til at blive anvendt som redskaber til at lade andre forstå, hvorfor der er behov for forandring”, forklarer Nikoline Alice Lohmann.

Nikolines jordanske kollega, chefredaktør i medieorganisationen 7iber, Lina Ejeilat, er glad for den store interesse og ser stort potentiale i programmet.

“Historier har enorm magt til at flytte folk, demonstrere stereotyper og misforståelser, og udfordre status quo. 7iber, som betyder” blæk “på arabisk, har til formål at fremhæve historier, der tilbyder et kritisk ”take” på mainstream fortællinger, og tilbyder læserne et menneskeligt perspektiv”.

Fortællinger skal inspirere andre

De jordanske unge kan nu også selv undervise i metoden og har allerede undervist i to workshops i Amman. Derudover har de lavet en udstilling under Storytelling-festivallen Hakaya i Jordan.

”Ved hjælp af støtten fra Kvinfo, er projektet blevet etableret i Amman med nyuddannet trænere i metoden, som er i gang med at skabe flere bæredygtige lokale projekter med udgangspunkt i personlige historier om tabubelagte emner”, siger Nikoline Alice Lohmann fra Digital StoryLab. ”Vi er meget spændte på at se, hvad de unge facilitatorer kan få ud at bruge metoden fremover i deres frivillige og professionelle arbejde.”

Lina Ejeilat tilføjer, at ved at undervise i storytelling teknikker til et voksende netværk af mennesker håber 7iber at udvide sin base af bidragydere og potentielt kunne tilbyde et forum for digitale historier.

“På 7iber håber vi virkelig, at dette ville hjælpe os udvide vores netværk af bidragydere og folk, der kan producere nogle stærke historier”, siger hun.

Mød deltagere og se deres film fra kurset Challenge My Story i Amman i september 2015 

“Jeg tror, ​​køn er en oplevelse. Så at kunne fortælle historien om den erfaring er meget styrkende på  en masse forskellige måder. Så det handler virkelig om at skabe et sikkert rum, hvor folk kan fortælle de historier, og være i stand til at gøre det usynlige – synligt. Det er, hvad ‘Challenge Min Story` kan hjælpe med”- Rawan, kursusdeltager.

Se filmen Under the Rug:

“Min historie hedder ‘Man Tears’ og handler om, hvordan samfundet uddanner mænd til at være stærke og hårde og ikke følelsesladede. Som mand skal du ikke være som en pige, så du må ikke græde. Jeg har aldrig talt om det her før med nogen, så det er et godt tidspunkt endelig at tale om det, og at lade alle høre om det, fordi det er virkelig et generelt problem, ikke kun mit” – Almo Thana, kursusdeltager

Se filmen Man Tears

“Jeg vil anvende læringen fra projektet for at hjælpe fortælle historier om forskellige udsatte grupper, vi arbejder med på vores organisation – herunder krænket kvinder, flygtninge og forældreløse børn, der kommer ind og ud af institutioner i Jordan” – Abdelsamee, kursusdeltager

Se filmen The Pavement

“Jeg tror, ​​at digital storytelling kan bruges til at debattere kønsspørgsmål og bevidstgørelse. Visse historier, vi har hørt her, gav mig meget mere indsigt om kønsdiskrimination og kønsspørgsmål”- Hala, kursusdeltager

Interview med Hala:

“Jeg tror, ​​jeg kan bruge kurset i Digital Storytelling til at udvikle lokalsamfundet og undervise unge mennesker i at dele historier om unge i krig” – Malek, kursusdeltager

Interview med Malek:

“At dele historier er en vidunderlig ting. Og at kunne høre så mange personlige historier under så kort tid var det bedste” – Fatima, kursusdeltager

Interview med Rawan:

Challenge My Story er støttet af KVINFO’s Minipulje, hvis formål er at støtte samarbejdet mellem civilsamfundet i Danmark og MENA-regionen.

Digital Storylab har også modtaget støtte til projektet Stories for changeen serie online videoportrætter af Digital Storylab af deltagere i Palestine Marathon 2014.

Se filmene No Walls og From walking to running

Læs mere på Digital Storylabs hjemmeside