1 min.

Medierne har det svært i Yemens eskalerende konflikt

Foto: Andreas Sugar/IMS

Kampene mellem præsident Abdullah Ali Salehs tilhængere og de, der kræver hans afgang, er eskaleret efter våbenhvilen brød sammen i Sana’a. Præsident Salehs støtter bruger i stigende grad svært skyts og luftstyrker mod oprørerne, imens civilbefolkningen flygter og elektricitet, benzin, mad og vand gradvist forsvinder fra de større byer.

Jævnlige elektricitetsnedbrud gør det svært at følge med i nyhederne på tv og gør adgangen til internettet meget begrænset, hvilket giver Yemens borgere mindre og mindre adgang til pålidelig information.

Med konflikterne er adgangen til Yemen svært begrænset og den nødvendige støtte og hjælp har ikke haft mulighed for at nå frem til landets medier, men her har Yemen Journalist Syndicate været aktive igennem deres store arbejde for journalisters rettigheder, ytringsfrihed og uafhængig journalistik.

Også IMS har assisteret en række yemenitiske medier ved at vejlede om sikre kommunikationsmetoder og finansieringsmuligheder igennem online reklamer.

Mange mediers hjemmesider er udsatte mål i konflikterne og udover elektronisk chikane, angribes journalisterne af sikkerhedsstyrker som stjæler deres udstyr. IMS har leveret bærbare computere og videokameraer til en række hjemmesider så de kan indsamle information og rapportere om begivenhederne.

Sammen med Politiken iværksatte IMS for nylig en indsamlingskampagne til fordel for medierne i Yemen, og arbejder også forsat tæt sammen med internationale og nationale partnere for at overvåge begivenhederne på tæt hold.