1 min.

Militærkup lægger pres på Egyptens medier

Foto: Zeinab Mohamed

De tre tv kanaler, der er tilknyttet det Muslimske Broderskab, blev lukket sent onsdag aften af det militært ledede styre. Også den Egyptiske udgave af Al Jazeera blev ransaget. Det lægger nyt pres på de egyptiske medier og truer en inkluderende politisk proces, som er altafgørende for landets fremtid, siger Michael Irving Jensen, chef for International Media Support’s arbejde i Mellemøsten.

”Militærets indgriben og lukningen af tv kanalerne er meget bekymrende for de egyptiske mediers rolle i landets politiske proces. Det er altafgørende, at processen, der nu er påbegyndt af militæret, inkluderer alle grupper i samfundet. Det gælder i høj grad også det Muslimske Broderskab,” siger Michael Irving Jensen.

Journalistiske standarder som etiske retningslinjer er afgjort nødvendige i de egyptiske medier, men det er problematisk, at de dikteres af militæret. Michael Irving Jensen,IMS

I sin tale til nationen onsdag aften annoncerede chefen for Egyptens militær, General Abdel Fattah el-Sissi, også, at nye ’etiske retningslinjer’ for medierne ville blive introduceret. Det signalerer militærets forsøg på at beskytte sine interesser igennem medierne, siger Michael Irving Jensen:

“Journalistiske standarder som etiske retningslinjer er afgjort nødvendige i de egyptiske medier, men det er problematisk, at de dikteres af militæret. Det er en opgave for journalisterne selv at udforme dem.”

Forbedring af journalistiske standarder

Forbedringen af journalistiske standarder er et af International Media Supports kerneområder i Egypten, siger direktør for IMS, Jesper Højberg:

”I Egypten arbejder vi netop med at styrke journalisternes færdigheder, så de kan give befolkningen et sagligt og balanceret grundlag for at deltage i landets fremtidige politiske proces.”

Behovet for at støtte op om den videre proces i landet understreges også af Udviklingsminister Christian Friis Bach, der overfor DR Nyheder onsdag morgen netop lagde vægt på nødvendigheden af Danmarks støtte for at fremme de egyptiske mediers uafhængighed.