2 min.

Kvinder løb for deres frihed i Betlehem – kortfilm går tæt på

Maratonløbere i Palæstina
"We run to tell a different story". Nadine Abu-Rmeileh og Ruba Zughayar under Palæstina Maraton 2014. Foto: Digital Storylab

På trods af israelske checkpoints og konservative kræfter på Vestbredden fandt Palæstina Maraton sted i april for andet år i træk. Og igen i år var der tæt på 40 procent kvindelige løbere.

Løbet, som bliver organiseret af den danske organisation Right to Movement, giver med sine forskellige distancer de fleste mulighed for at deltage, og på to år er løbebevægelsen på Vestbredden vokset til et helårs løbefællesskab med lokale løbegrupper på tværs af de palæstinensiske selvstyrerområder.

Digital StoryLab, som til dagligt arbejder med en deltager­orienteret formidlingsmetode kaldet ”digital storytelling”, producerede i forbindelse med årets maraton fem kortfilm med støtte fra KVINFO, Danmarks nationale videnscenter og forskningsbibliotek for køn, ligestilling og mangfoldighed.

Anne Herholdt og Louise Lerche-Jørgensen på filmoptagelse under Palæstina Maraton 2014. Foto: Digital Storylab
Anne Herholdt og Louise Lerche-Jørgensen på filmoptagelse under Palæstina Maraton 2014. Foto: Digital Storylab

De fem film stiller skarpt på den personlige historie i løbet og portrætterer fem kvinder og én mand, som i hver deres film deler deres løbe­historie og syn på kvinders bevægelsesfrihed på Vestbredden.

Oplev førsteårsløberen Leena Elias fortælle om, hvor overrasket hun blev, da hun så hvor mange tørklædeklædte kvinder som deltog i maratonet. Og mød de to unge kvinder, Nadine Abu­Rmeileh og Ruba Zughayar, hvis begejstring og motivation for løbet, ikke er til at tage fejl af. De fortæller, at det ofte er en udfordring for dem at løbe på gaden i et samfund, hvor religiøse og patriarkalske normer er stærke. Det er ikke just hverdagskost for de fleste at se en kvinde i løbetights og med løst hår suse forbi. Men det trodsede de to, henholdsvist med og uden tørklæde på.

Mere end blot et løb

Signalværdien af løbet betyder også meget for de fem løbere i filmene. Hostelejeren Daniel Aqleh fortæller, hvordan han sidste år deltog i løbet blot for at sende et signal til omverdenen om, hvor stærkt begrænset palæstinensernes bevægelsesfrihed er. Løbe­entusiasterne, Rawan og Dana Bannoura, brænder også for at øge palæstinensernes bevægelsesfrihed og ser løbet som en mulighed for dette. De har derfor engageret også sig i det frivillige arbejde forbundet med organiseringen af maratonet.

Digital StoryLab er støttet gennem KVINFO’s mini-pulje for dialog og samarbejde om køn og kvinders rettigheder. Puljen støtter arbejde i Mellemøsten og Nordafrika og er finansieret af Det Arabiske Initiativ. Læs mere om projektet på KVINFO’s hjemmeside

Som hovedpersonerne i de fem film fortæller, er spørgsmålet om kvinders trivsel ved at færdes i det offentlige rum på lige fod med manden blevet et emne, som den palæstinensiske befolkning nu må forholde sig til. Den store interesse for løbefællesskaberne, løbet og den bemærkelsesværdige store procentdel af kvindelige deltagere tyder på, at løbet bidrager til en større accept af motionsløb i det offentlige rum, og at kvinder kan gøre dette på lige fod med mænd.

Se alle filmene på Digital StoryLabs hjemmeside

Se flere billeder på Digital StoryLabs Facebook side