1 min.

Ny forfatning i Egypten svækker medierne

Kairo, Egypten

I denne uge døde en ung egyptisk journalist for avisen Al-Fagr efter at være blevet skudt i hovedet på nært hold imens han tog billeder for sin avis under en demonstration. Alligevel er Egyptens oppositionsmedier mere højrystede og kritiske end nogensinde trods repressalier, fortæller Michael Irving Jensen, chef for International Media Supports (IMS) arbejde i Mellemøsten, der netop er vendt hjem fra Cairo.

I de seneste uger er der eksempler på private kanaler som Dream TV lukkes i dagevis som følge af ”administrative vanskeligheder” ifølge myndighederne. Den tidligere salafist præsidentkandidat, Hazem Salah Abu Ismail, har i denne uge opfordret til en “udrensning af studieværter i mediemiljøet” som menes at være korrupte og modstandere af Præsident Morsi og hans nye forfatning.

”Den nye forfatning fortsætter med at indskrænke pressefriheden med vage formuleringer der fortsat gør det muligt for myndighederne at sende journalister i fængsel for f.eks. æreskrænkelse eller for at fornærme profeten,” fortæller Michael Irving Jensen.

”Medier kan lukkes hvis deres artikler menes at være en ”trussel mod den nationale sikkerhed”. Derudover oprettes en institution ved navn “the National Press and Media Association” der får mandat til at bestyre statsejede medier. Ingen ved hvem der kommer til at lede denne nye institution. Mange journalister frygter naturligvis at denne institution vil domineres af medlemmer fra kun et parti og dermed føre dem tilbage til medietilstande under tidligere Præsident Mubarak,” fortæller han endvidere.

For at støtte op om demokratiprocessen i landet og bidrage til at bevare freden, har befolkningen behov for adgang til information i uafhængige medier, der frit kan rapportere uden indblanding fra myndighederne.


International Media Support har arbejdet med uafhængige medier og støttet op om en bedre medielovgivning i landet siden i siden 2011 med støtte fra de danske Udenrigsministerium.