1 min.

Ny generation kæmper for pressefriheden

Arkivbillede

Journalisterne, der kommer både fra private og statsejede medier, arbejder som en del af Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) – et støttenetværk for journalister stiftet af International Media Support, der fremmer undersøgende og dybdegående journalistik i arabiske medier.

De ARIJ-støttede undersøgelser har indtil videre ikke ført til afskedigelser på regerings- eller embedsmandsplan. Men der er sket forbedringer i levevilkårene ude i lokalsamfundet indenfor sundhed, uddannelse, miljø og menneskerettigheder.

Et ramaskrig fulgte efter journalisterne Hisham Allam and Dareen Farghali dokumenterede, hvorledes ubehandlet spildevand fra en statsejet sukkervirksomhed forurenede dele af Nilen og truede 220.000 menneskers helbred.

Efter offentliggørelsen af deres undersøgelse i den ledende uafhængige avis Al Masry Al Yawm, blev sundhedsministeren indkaldt af parlamentet til en spørgerunde.

I Syrien kortlagde Khaled Mousa og Baraa Boushi, hvorledes et firma, der var hyret af regeringen til at rydde en losseplads for at forhindre sygdomme i at sprede sig, misbrugte aftalen.

I Jordan afslørede freelancejournalisterne Majdoleen Allan and Imad Rawashdeh fysiske, psykologiske og seksuelle overgreb på børn på en række børnehjem. Som følge af afsløringerne, klagede 15 børn til National Centre for Human Rights.

Siden er flere sager kommet frem i lyset og regeringen har taget skridt til at forbedre og ændre på situationen på børnehjemmene.