Radioprogram i Yemen bygger bro under krisen

Sara Al Zawqari og DR journalisten Frank Esmann i December 2014. Foto: IMS
Sara Al Zawqari og DR journalisten Frank Esmann i December 2014. Foto: IMS

Yemen rangerer nær bunden i internationale pressefrihedsstatistikker. Uafhængige journalister undertrykkes af juridiske restriktioner, tilbageholdelser, trusler og voldelige overfald. Siden opstanden i 2011, der førte til afsættelsen af præsident Ali Abdullah Saleh, er hans efterfølger Abd Rabbuh Mansur Hadi

Mange af landets nye private radiostationer er stærkt partiske og fremme de synspunkter og dagsordener for grupper tilknyttet militserne i landet Sara Al Zawqari, radiovært på The med Mælk

blevet konfronteres både politisk og militært af et væld af politiske og religiøse grupper og stammer, som hver især har deres egne medier, der kan bruges til at tilskynde til vold og forværrer konflikterne.

Denne situation fik journalisten Sara Al Zawqari starte et radioprogram med titlen ‘The med Mælk’, der skulle bygge bro mellem mennesker og samfund fra alle samfundslag ved at give lytterne nye måder at forstå og håndtere den nuværende politiske krise og de voldelige konflikter de senere år på.

“Jeg kalder programmet ‘The med Mælk’, fordi vi yemenitter nyder at drikke te med mælk hver dag. Ligesom vores radio show er te med mælk en daglig rutine,”siger Sara Al Zawqari, som er blevet en af de mest respekterede radiojournalister og lidt af en berømthed. Men som en radiovært, genkender folk hende kun, når hun taler.

“Jeg har ikke betalt for en taxa i ni måneder,” siger hun. “De insisterer på at køre mig gratis, når de genkender min stemme.”

Folk ønsker uafhængige medier

Sara Al Zawqari vendte tilbage til Yemen for et år siden efter at have studeret journalistik i London for at starte programmet, som er blevet et af de mest populære radioprogrammer i landet.

Radio bliver stadig mere populært i Yemen, men mange af landets nye private radiostationer er stærkt partiske og fremme de synspunkter og dagsordener for grupper tilknyttet militserne i landet,” siger Sara Al Zawqari. Stationerne er enten forbundet med shiitiske Houthi-oprørere eller sunni-grupper med forbindelse til Islah, Yemens største sunni parti. Det polariserer vores samfund, “siger hun.

Positive ændringer sker også af sig selv, siger Sara Al Zawqari, og henviser til, hvordan dele af den tidligere regering er blevet erstattet med nye ministre, der er mere reformorienterede. Dette omfatter den nye minister for information, Nadia Al Sakkaf, som er den tidligere chefredaktør for den engelsksprogede avis Yemen Times.

Programmet ’Te med Mælk’, som igennem hverdagshistorier formidler om krisen i Yemen til lyttere fra alle dele af samfundet, sendes dagligt på Yemen Times Radio, som støttes af International Media Support med midler fra Det Arabiske Initiativ

Tilsvarende opmuntrende er en voksende appetit på medier, der opererer selvstændigt og professionelt, og som søger at styrke de moderate røster i landet, siger Sara Al Zawqari.

Folk fortæller mig, at de kan lide mit program, fordi de ser det som sagligt. Det fortæller mig, at mange i vores samfund faktisk ønsker uafhængige, professionelle medier. Som et uafhængigt medie er et af de vigtigste spørgsmål fraværet af en lov, der giver mulighed for at regulere radiostationer.

Sarkasme og rammer alvor
Over 70 procent af Yemens befolkning er analfabeter, hvilket gør radioen en stadig mere populær form for medie. Men den noget overlegne sprogstil hos nogle journalister, vækker ikke genlyd hos mange yemenitter.

Der var en barriere mellem forskellige samfund, og jeg indså, at slang og sarkasme er en god metode til at skabe et fælles grundlag. Sarkasme er allerede integreret i det yemenitiske samfund, det bringer folk sammen.

Selvom sarkasme og humor er en daglig ingrediens i ‘The med Mælk’, går showet længere end det, siger Sara Al Zawqari.

I september 2014 brød voldsomme kampe ud i dele af hovedstaden Sana’a, primært mellem Houthi-oprørere og tilhængere af Islah, der dræbte mere end 270 mennesker og sårede over 500.

Jeg håber, at Radio Yemen Times vil udvikle sig til en større radiostation, hvor vi når alle i landet. Vi ønsker at starte en trend, hvor medierne giver alle en stemme og uddanner folk i stedet for at slås om politik Sara Al Zawqari, radiovært på The med Mælk

“Under disse kampe greb hæren ikke ind eller beskyttede folk, så mange mistede tilliden til soldaterne,” fortæller Sara Al Zawqari og forklarer at en af grundene er, at mange yemenitiske soldater betales dårligt, hvilket gør dem modtagelige for bestikkelse og stammefolks krav. Det lavede hun et indslag om, som fremprovokerede en række reaktioner fra folk, der krævede en reform af militæret.

Opfordrer til bloddonation

Sara Al Zawqari understreger betydningen af, at hendes show også kan tage en aktivist tilgang til de problemer, som de tager op.The med Mælk’ udfører lejlighedsvis kampagner for at skaffe støtte til en bestemt sag, som at levere mad til hjemløse. Den seneste kampagne involverede at donere blod til ofrene for et selvmordsangreb i landet.

Masser af mennesker mister masser af blod i selvmordsangreb i Yemen, så vi bad tilhørerne om at slutte sig til os med at donere blod. Svaret var overvældende, og bloddonationscenteret var ikke i stand til at rumme alle dem, der dukkede op på en gang. Så folk holdt ved i tre uger,” siger Sara Al Zawqari.

Selvom The med Mælk hurtigt er blevet utroligt populært, mener Sara Al Zawqari, at der stadig plads til at tage det et skridt videre.

Radio er først nu ved at blive populært i Yemen. Jeg håber, at Radio Yemen Times vil udvikle sig til en større radiostation, hvor vi når alle i landet. Vi ønsker at starte en trend, hvor medierne giver alle en stemme og uddanner folk i stedet for at slås om politik.

Læs artiklen på engelsk hos IMS