6 min.

Roya TV: Fra Udkantsjordan til nationalt tv

En håndfuld kvinder vil forandre nyhedsbilledet i Jordan. De sætter fokus på problemer i provinserne og er de svages stemme nyhedsmagasinet ’Akhbar Al Dar’ på Roya TV, som bliver produceret i samarbejde med DAPP under International Media Support (IMS).

Teksterne ruller over den sorte skærm, mens den unge, kvindelige vært forsøger at øve de sidste linjer i oplægget. Den skarpe belysning i rummet kaster en varm farve på hendes ansigt, som fremhæver hendes træk.
Den unge producer, Mohammad Fraij, sidder overfor ved sin bærbare og instruerer hende i at finde den rette position foran kameraet. Hun tøver lidt, men sætter så fødderne fast i gulvet og starter oplæsningen af nyheder.

Dét er netop her fra studiet i den jordanske medieby i øst-Amman, at det ugentlige program ’Akhbar Al Dar’ (’Landet rundt’) bliver transmitteret til millioner af seere i Jordan. Igennem IMS (International Media Support) har DAPP siden 2005 trænet et hold af kvindelige journalister i det sydlige jordanske provinser til at lave tv om lokale emner. Hver uge sender kvinderne deres tv-reportager til produceren på den nationale kanal ‘Roya TV’, som redigerer dem, inden de sendes i tv.

Siden 2011 har IMS indgået en aftale med den jordanske, ikke-statslige tv-kanal Roya, som har givet programmet fast sendetid på den landsdækkende kanal. Og siden programmet blev sendt første gang i 2011, har flere millioner seere set med hver uge – ikke mindst dem, som bor i provinserne.

”De unge kvinder er stolte, fordi de føler, at de kan gøre en forskel, når deres reportager bliver sendt på landsdækkende tv.”

Mohammad Fraij
Producer

Flere nuancer på tv-fladen

Programmet er et helt nyt af sin slags drevet af unge kræfter. Ifølge den 31-årige producer, Mohammad Fraij, er det er med til at give de unge journalister en stemme, som har manglet:
”De unge kvinder er stolte, fordi de føler, at de kan gøre en forskel, når deres reportager bliver sendt på landsdækkende tv,” siger han.

Journalisterne bag, som arbejder på højtryk for at fylde tv-fladen hver uge, er journalistaspiranter fra de jordanske udkantsbyer i syd og nord. I løbet af en halv time stiller de skarpt på provinsernes historier og fremhæver problemstillinger fra alle hjørner af kongeriget inklusive de sydlige provinser, som oftest bliver overset i mediebilledet.

”Programmet sætter fokus på det, som ellers bliver forsømt i den almene nyhedsdækning og giver nye nuancer i mediedækningen. Tv-reportagerne, som bliver sendt i programmet, er de journaliststuderendes egenproduktioner,” siger Mohammad Fraij.

Hanin, ung journalist som uddannes i projektet i Maan

En stemme til marginaliserede kvinder

Temaerne i progrannet spænder fra problematiske tendenser i sundhedssektoren til udfordringer med vand- og transportfaciliteterne, som er mere ringe i Udkantsjordan end i de centrale områder. Ifølge Mohammad Fraij er det afgørende, at pigerne tager de emner op. For hvis de ikke gør det, dækkes de ikke af andre journalister.

Siden 2005 er reporterne blevet udskiftet, og har fået udvidet deres kompetencer. De bliver aflønnet for tv-reportagerne og deltager regelmæssigt i medietræning iværksat af IMS i Jordan.

Ifølge vicedirektør hos Roya, Hala Zureiqat, er det netop programmets stærke appel til den unge målgruppe, som er årsagen til dens succes.

”Det er de nationale tv-kanalers ansvar at reservere en del af sendefladen til de unge stemmer fra provinserne, og det har altid været Royas vision at være den største ungdoms-tv-kanal. Vi ønsker at promovere ytringsfrihed og give plads til unge kvindelige stemmer fra marginaliserede samfund,” fortæller Zureiqat.

Styrker demokratisk udvikling

Hun mener, at partnerskabet med IMS under DAPP har været med til at styrke en længe ønsket demokratisk udvikling i landet:

”Medierne i Jordan fokuserer som regel mest på hovedstadsområdet, hvor magten er centreret, og hvor mange journalister overser provinserne. Vores ansvar som national tv-station ligger i at udvide dette fokus og satse på disse kvinder i et langsigtet perspektiv,” påpeger Zureiqat og fortsætter:

”I fremtiden er det vigtigt, at vi investerer mere i disse unge kvindelige journalister fra provinserne og styrker deres rolle i mediedækningen, så de kan bevare deres stemme i  medierne,” understreger Zureiqat.

Det er første gang en national tv-kanal indgår et sådan samarbejde og bidrager til at ’Udkantsjordan’ også får mediedækning. Alt sammen takket være de dedikerede kvindelige journalister, som siden 2011 har produceret over 150 tv-reportager.

Fra forstaden til nationalt tv

Forventningerne er høje og stoltheden er ikke til at tage fejl af i Maan, når programmet bliver sendt hver uge. I den sydlige, jordanske provins sidder 26-årige Alaa Nawafle klistret til skærmen for at se sine egne og kammeraternes tv-reportager.

”Folk i Amman går i bare ud fra, at der intet sker i provinsen. Men der lever faktisk modige kvinder her, som starter egne iværksætterprojekt, studerer og arbejder. Det billede som folk i Amman har af os, er forældet, og der er sket meget bare de seneste 10 år i Maan,” fortæller Alaa.

Medieprofessor og forsker ved det jordanske medieinstitut, Bassem Al-Twaisi, vurderer, at lokaljournalistik spiller en afgørende rolle i samfundet og er med til at styrke indbyggernes medborgerskab.
”Det er med til at rykke borgerne tættere på magthaverne og styrke demokratiske tendenser i samfundet,” siger professoren, som gennem det seneste årti har fulgt med i dækningen fra nationale kanaler som Roya TV.

”Folk i Amman går i bare ud fra, at der intet sker i provinsen. Men der lever faktisk modige kvinder her, som starter egne iværksætterprojekt, studerer og arbejder.”

Alaa Nawafle
Ung journalist og deltager i projektet

Al-Twaisi forklarer, hvordan dækningen fra provinserne oftest bliver forsømt i nyhedsdækningen.

”I den almindelige jordanske nyhedsdækning er de lokale provinser ofte oversete, hvilket efterlader mange borgere med en stor frustration og følelse af at være forsømt i samfundet,” siger Al-Twaisi og fortsætter:
”Det handler ikke kun om klassisk nyhedsdækning. Det handler også om borgernes adgang til de digitale formidlingskanaler, som er et vigtigt middel til at opnå indflydelse og til at kunne udtrykke de udfordringer, man oplever. Og vigtigst af alt – til at stille magthaverne til ansvar,” forklarer han.

”I dag eksisterer en stor informationskløft i samfundet, og programmet er netop med til styrke de demokratiske tendenser ved at fremhæve vigtige problemer og italesætte udfordringerne på Roya Tv,” forklarer Al Tweisi.

Kariman, deltager i projektet i Maan

Hæve problemer op til nationalt niveau

Den unge journalist Alaa Nawafle kan mærke effekten af det arbejde, hun udfører i projektet, når hun får ros for at tage vigtige emner op på nationalt niveau i Maan. Hun har nu været med i kvindenetværket i tre år, hvor hun ugentligt klipper sine reportager fra Al Tala Bin Hussein-universitetet og sender den direkte til Royas redaktion.

”Det er en storslået følelse at have indflydelse på, hvad der bliver sendt i nyhedsindslagene, og hvad der bliver snakket om. Især når vi får mulighed for at lave et kritisk interview med en borgmester eller magthaver,” fortæller den unge journalist. Selv om journalistfaget i Maan, hvor hun bor, oftest er domineret af mænd, har hun i de seneste år fået anerkendelse i lokalsamfundet for den journalistik, hun producerer.

”I starten var der mange på gaden, som stoppede op, kom med negative kommentarer eller bare stirrede. Men i dag er der mange, der kender mig som journalist, og som roser mig for den forskel, jeg gør,” lyder det fra hende. Men Alaa Nawafle er dog slet ikke færdig med journalistikken. Hun drømmer om at blive en anerkendt journalist og at arbejde på en stor tv-kanal i Jordan.