3 min.

Syrisk vagthund dokumenterer landets mediedestruktion

Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder holder skarpt øje med overgreb på syriske mediefolk. Det er et destruktivt billede. Men hvordan er disse statistikker bestemt, og kan vi stole på dem?

Med over fire millioner flygtninge, som er flygtet til nabolandene, er krisen i Syrien blevet den største enkelte flygtningekrise i næsten et kvart århundrede, ifølge UNHCR. Over 210.000 er døde, rapporterer det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Effekten på landets medier har været katastrofal med infrastruktur vendt til murbrokker og masser af journalister sårede, kidnappet, dræbt eller på flugt. De første seks måneder af 2015 foreslår dog et fald i angreb med i alt 47 dræbte “medieaktivister” sammenlignet med 64 i 2014.

Data Syrien IMS

Ansvarlig for angrebene er regeringsstyrkerne, kurdiske militser, grupper som Den Frie Syriske Hær, samt Islamisk Stat og al-Nusra Front, siger menneskerettighedsgruppen Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder (SNHR).

Men hvordan er disse statistikker bestemt, og kan vi stole på dem?

”Omhyggelige opmærksomhed på detaljer”

Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder overvåger menneskerettighedskrænkelser og lægger særlig vægt på angreb på medierne. Indsendt af et netværk af partnere spredt ud over hele landet, bliver dataene  brugt af flere FN-agenturer og fremhævet løbende i både arabiske og internationale medier.

Når dataene er modtaget, filtrerer et team af ofre dokumentations-specialister gennem oplysningerne for at sikre, at billeder og video materiale er troværdigt og ikke en kopi af samme hændelse rapporteret tidligere. Ofre er kategoriseret efter gerningsmand, geografisk og efter køn, dødsårsag, angrebstype, og om de var civile eller ej. Dataene er derefter krydstjekket med reportager og valideret gennem så mange beviseligt uafhængige kilder som muligt. Det hele kræver “omhyggelige opmærksomhed på detaljer”, siger en af specialisterne.

Endelig er lister over ofre og eventuelle bilag videregivet til organisationer, herunder FN og civilsamfundsorganisationer og grupper som IMS, hvor det bruges til evidensbaseret fortalervirksomhed og medier over hele verden, der dækker konflikten.

Data Syrien IMS

‘Medieaktivister’

Overvågning af krænkelser af rettighederne for en bestemt gruppe af mennesker er en disciplin fyldt med vanskelige beslutninger. Hvornår er en journalist journalist, og hvem kan sige, om hun blev dræbt eller angrebet på grund af hendes profession?

For Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder, såvel som for dets specialiserede internationale ligesindede som det New York-baserede based Committee to Protect Journalists og det Paris-baserede Reporters without Borders, handler det om noget, der minder om den redaktionelle proces, hvor fact-kontrol og en række forskellige kilder er vigtige ingredienser i at sikre, at oplysningerne er troværdige. På den måde kan det bruges til at gøre opmærksom på de barske realiteter under konflikter og menneskelig lidelse.

Dokumentation af krænkelser

IMS arbejder tæt sammen med et stort udvalg af civilsamfundsgrupper, der overvåger virkningen af konflikter og andre nødsituationer på medier og borgere samt understøtter dokumentationen af angreb på journalister og støtter evidensbaseret fortalervirksomhed.

Læs mere om IMS’ fortalervirksomhed for medierettigheder.

IMS’ arbejde i Syrien udføres med støtte fra Dansk Arabiske Initiativ.

Read this article in English

Det syriske netværk for menneskerettighedsspørgsmål rapporterer månedligt om angreb på, hvad det kalder “medieaktivister” (som illustreret ovenfor), et bredt begreb, der ikke kun dækker borgerjournalister og bloggere, men også en bred vifte af aktivister, der bruger journalistiske teknikker til at dække konflikten som den udfolder sig. Gruppen rapporterer også om angreb på journalister i en mere snæver, traditionel forstand. Sidste år rapporterede SNHR i alt 17 journalister dræbt, 43 kidnappet eller arresteret og 15 sårede.

Ligesom alle andre steder, er dem, der har modtaget en formel uddannelse som journalister i stigende grad følgeskab af selvlærte såvel som dem, der ejer en mobiltelefon, men som har fået lidt eller ingen uddannelse. I steder som Syrien, hvor krigen har skabt ravage i over fire år, er deres tilstedeværelse af afgørende betydning for at dokumentere dens ødelæggende effekt.

Ligesom de mere snævert definerede traditionelle journalister, har disse medieaktivisters arbejde enorm værdi for den offentlige interesse. Nogle af dem bliver etablerede bloggere, andre bliver journalister for en dag, når de er på det forkerte sted på det rigtige tidspunkt. Uanset hvad de ville vælge at sætte på et visitkort, bliver deres til tider tragiske omstændigheder overvåget og dokumenteret omhyggeligt af grupper som Det syriske Netværk for Menneskerettigheder, således at omfanget af krisen bliver bragt til lys og forbrydelser ikke bliver glemt.

IMS understøtter dokumentationen af ​​angreb på journalister og krænkelser af andre rettighedshavere til at skabe opmærksomhed på den alvorlige situation for journalister, der er fanget i konflikten og støtte evidensbaseret fortalervirksomhed. De arbejder tæt sammen med et stort udvalg af civilsamfundets grupper, der overvåger virkningen af ​​konflikter og andre nødsituationer på medierne og borgerne.