Syriske kvinder vender græsk tragedie til deres styrke

Yasmin Feddas dokumentarfilm "Queens of Syria" viser den virkelig styrkende, men opslidende proces ved at dele historier fra en krigszone. De trojanske kvinder er i dag syriske.

“Queens of Syria” fortæller historien om omkring 60 kvindelige flygtninge fra Syrien, tvunget i eksil i Jordan, der i efteråret 2013 sammen skaber og opfører deres egen version af den tidløse gamle, græske tragedie, De Trojanske Kvinder. Gennem leg, deler kvinderne deres egne historier om at flygte fra den syriske konflikt. 

Gennem dokumentarfilm kan vi fremprovokere debatter og vise situationer fra forskellige perspektiver Yasmin Fedda, syrisk filminstruktør fra London

Gruppen af kvinder er blandt de mere end 600.000 syriske flygtninge, der har søgt tilflugt i Jordan. Mere end fire millioner syrere har måttet forlade deres land på grund af borgerkrigen.

Som en del af IMS ‘arbejde for at fremme dialog og ytringsfrihed gennem dokumentarfilm blev Yasmin Fedda inviteret til København for at screene hendes film på Arabian Nights, en filmfestival organiseret med støtte fra IMS med midler fra Det Arabiske Initiativ. Den to-uger lange festival omfattede fængslende dokumentarfilm og fiktionsfilm, samt spændende arrangementer med gæster fra hele den arabiske verden for en række foredrag, debatter og workshops. Festivalen er arrangeret af Det Danske Filminstitut i København og NASIM.
“Nogle af kvinderne var virkelig fast besluttet på at dele deres historier,” siger Yasmin Fedda.

Flere af dem havde aldrig før fortalt åbnet om deres flugt fra konfliktområdet. Det at vide, at andre havde oplevet det samme, hjalp kvinderne til at tale om gruopvækkende angreb og familiemedlemmer, der mistede livet.

“Kvinderne har fundet mod og solidaritet i hinanden”, forklarer filmskaberen.

Yasmin Fedda vandt The Black Pearl Award på Abu Dhabi Film Festival i 2014 som bedste dokumentarinstruktør fra den arabiske verden.

Yasmin Fedda i Q&A under Arabian Nights festivalen i Cinemateket. Foto: Janne Louise Andersen

At leve med frygt

For nogle af de kvinder, der deltager i teaterstykket er det en udfordrende proces.

“Kvinder ønsker at droppe ud af stykket af både sociale og politiske årsager”, forklarer Yasmin. ”De har denne her frygt indeni. De ved ikke, om der vil være nogen konsekvenser for deres handlinger.”

Det tog instruktøren, der selv har boet i Syrien, lidt tid at vinde kvindernes tillid.

“Og selv hvis jeg vandt deres tillid på et personligt plan, ønskede nogle stadig ikke at blive udstillet”, siger hun.

Ved screeningen af ​​filmen i København, delte Yasmin Fedda med publikum, hvordan én kvinde især virkelig rørte hende.

“Der var denne kvinde, der var så ivrig efter at dele sin historie, men besluttede ikke at gøre det, fordi hendes 15-årige søn var i fængsel. Hun vidste ikke, om hendes deltagelse i stykket ville føre til noget, der kunne ske med hendes søn”, siger Yasmin Fedda.

Da hun fandt ud af sønnen var blevet tortureret og dræbt i fængslet, gav kvinden hende tilladelse til at dele hendes historie.

“Jeg er ikke bange længere”, havde kvinden sagt.

Dokumentarfilm

IMS’ engagement med dokumentarfilm i den arabiske verden startede i 2006 med det formål at styrke filmskaberes netværk og filmproduktioner om aktuelle politiske og samfundsmæssige forandringer. Uafhængig dokumentarfilm kan være en platform for alternative stemmer og synspunkter og give folk en platform til at dele deres historier offentligt. Dokumentarfilm bliver dermed også et redskab til at dokumentere overgreb og brudte skæbner genereret af borgerkrigen i Syrien på et tidspunkt, hvor de få medier, der fungerer i Syrien, enten ude af stand eller uvillige til det på grund af deres tilknytning til staten.

Yasmin Fedda håber “Queens of Syria” kan være et af ​​de mange såede frø, som kan bidrage til at ændre den nuværende situation i Syrien.

“Gennem dokumentarfilm kan vi fremprovokere debatter og vise situationer fra forskellige perspektiver”, siger instruktøren, som har en ph.d. i tværfaglig dokumentarfilm og er medstifter af organisationen Highlight Arts, der arbejder med kunstnere som lever i konfliktområder.

En kortere version af filmen er blevet lavet for BBC Arabic, en kanal med over 36 millioner seere. Yasmin Fedda mener, at det var vigtigt for de syriske kvinder, at de fik mulighed for at dele deres historier.
“At skabe en offentlig platform for disse kvinder til at dele deres historier var virkelig styrkende for dem,” siger hun. “Men der er stadig så mange andre ufortalte historier.”

 

Queens of Syria

”Jeg har nået mine sorgers yderste grænse”. 60 kvinder har meldt sig til casting på en teateropsætning af ‘Kvinderne fra Troja’ i Amman, Jordan. Det giver prøverne en ekstra dimension, at de 60 er syriske flygtninge med en personlig erfaring, der ikke står tilbage for de krigstraumatiserede og landflygtige kvinder i Euripides’ klassiske tragedie: “Jeg har et skrig, jeg vil have hele verden til at høre,” som en af de uprøvede skuespillere siger. Castingen bliver højdramatisk – nogle kvinder knækker, andre får vinger, og den kvindelige dokumentarist Yasmin Fedda fletter elegant drama-replikker sammen med backstage-samtaler og billeder af den omgivende storby. Yasmin Fedda modtog prisen som bedste dokumentarinstruktør fra den arabiske verden på den internationale filmfestival i Abu Dhabi for ‘Queens of Syria’.

Filmen blev vist på Cinematekets filmfestival Arabian Nights, som blev arrangeret i samarbejde med NASIM – Netværk af Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten – og støttet af International Media Support med midler fra Det Arabiske Initiativ. Se programmet på Cinematekets hjemmeside