7 min.

Trods konflikt og kaos i 2014 forsatte arbejdet for frie medier

Væbnet konflikt, sekterisk vold og generel usikkerhed plagede 2014. Men det holdt hverken IMS eller deres partnere i regionen tilbage fra at styrke journalistikken.

Læser man International Media Support – IMS’s årsrapport for 2014, får man indtrykket af, at den uafhængige journalistik og journalisters sikkerhed i den arabiske verden aldrig har været mere truet og udfordret. I en række lande, herunder Yemen, har den politiske ustabilitet forhindret fremskridt med en medielovreform, mens altfavnende konflikt i lande som Syrien, Irak og Libyen medførte begrænsninger og trusler mod det journalisters daglige arbejde.

Trods konflikt og tilbageskridt tegner rapporten også et billede af utrolig udholdenhed og mod blandt mediefolkene i den plagede region. IMS og deres arabiske partnere forsætter arbejdet, omend de har måtte justere programmerne for henholdsvis juridiske reformer, sikring af journalisters sikkerhed, styrkelse af medieinstitutioner og professionalisering af medieindhold, til at matche de nye politiske sammenhænge og medieudfordringer.

Få et overblik over de igangværende programmer og resultater her:

Egypten
I Egypten blev den politiske køreplan kun delvist implementeret. En ny forfatning så dagens lys, mens et planlagt parlamentsvalg blev udsat. Egypten blev desuden engageret i en kamp mod radikale islamister, og målrettede samtidig aktivt sekulære civilsamfundsaktører.

Begivenhederne på Egyptens politiske scene havde naturligvis konsekvenser for sektorens medier. Bestræbelserne på at skubbe på en reformproces af medieloven som var indledt kort efter opstanden i 2011 kunne ikke forfølges videre på grund af fraværet af et parlament, som civilsamfundets aktører kunne engagere.

Trods hindringer for medierne og civilsamfundet i 2014, forsatte flere medier med at skinne. Safahet Welad el Balad, et unikt netværk af hyper-lokale aviser, og Mada Masr, en af ​​de mest progressive online nyheds- og meningsdannende medier i Egypten, fortsatte deres drift og udviklede deres forretningsplaner samt deres organisatoriske og faglige kapacitet. Mada Masr, der startede i juni 2013, fortsætter med at bringe historier og debatindlæg, der er indsigtsfulde og udfordrende.

 

Tunesien
En kritisk fase af overgangen i Tunesien blev afsluttet med parlaments- og præsidentvalg i 2014 efter vedtagelsen af ​​en ny forfatning. Der forblev dog betydelige udfordringer for medierne. Selvom straffrihed efter angreb på journalister stadig var et stort problem, aktiverede mediemiljøet centrale institutioner til at beskytte rettigheder og ytringsfrihed for medier. Civil Coalition for Defence for Freedom of Speech er oprettet af tunesiske civilsamfundsorganisationer med IMS’ støtte og har bidraget med garantier om ytringsfrihed og mediefrihed i forfatningen.

Et studiebesøg for nye bestyrelsesmedlemmer af de tunesiske journalisters fagforening SNJT arrangeret af Dansk Journalistforbund bragte klarhed omkring roller og ansvar og gjorde dem bedre rustet til at repræsentere mediefolk. Desuden fik organisationens lokale repræsentanter uddannelse.

Den offentlige midt-karriere uddannelsesinstitution Afrikanske Center for Education of Journalists gennemførte i samarbejde med UPDATE fra Århus Journalisthøjskole et ambitiøst seks måneders træningsprogram, “Media Innovateurs” for 20 førende tunesiske mediefolk.

Læs artiklen Leading the Way in Tunesia

Yemen
Situationen i Yemen i slutningen af ​​2014 var på sit mest kritiske niveau siden de turbulente måneder af 2011. Mens yemenitiske medier længe har lidt under manglende objektivitet, spillede de en særlig negativ rolle under den eskalerende konflikt i 2014, og forværrede konflikten gennem stærkt politiseret dækning. Den politiske udvikling og Houthiernes overtagelse af Sana’a i september hæmmede også vedtagelsen af ​​en vigtig medielov, som IMS partnere har deltaget i at udarbejde.

På trods af de vanskelige forhold og de konstant skiftende politiske og sikkerhedsmæssige situationer forblev de forpligtet til at presse på for at øge de moderate røster i mediesektoren.
Den første lokalradio i det sydlige Yemen, Radio Lana (“Vores Radio”), en søster radio til Yemen Times Radio i Sana’a, blev lanceret med IMS’ støtte i slutningen af ​​2014. Radio Lana har til formål at give en stemme til de unge, at støtte lokal og national dialog, at bygge bro mellem myndigheder og borgere, og fremme ligestilling mellem kønnene, religiøs tolerance og demokratiske værdier. Radio Lana opfordrer lyttere til at ringe ind og giver oplysninger af betydning for lokalbefolkningen fanget i konflikten.

Læs artiklen Radioprogram i Yemen bygger bro under krisen

Syrien
En af de vigtigste og mest opmuntrende udviklinger i den syriske mediesektor i 2014 var fremkomsten af ​​samarbejdsnetværk blandt fremtrædende syriske radiostationer og aviser. IMS har været tæt involveret i udviklingen af det syriske Network for Print Medias, en fælles print- og distributionsmekanisme i Syrien og Tyrkiet, som skal levere alternativ nyhedsdækning til statslige medier til flest mulige mange marginaliserede mennesker inde i Syrien. Ved udgangen af ​​2014 distribuerede netværket af fem aviser i fællesskab 150.000 aviser om måneden i det nordvestlige Syrien, herunder i lejre for internt fordrevne og til syriske samfund i Tyrkiet.

Etableringen af ​​Abraj, et netværk af seks uafhængige syriske radiostationer, der deler ressourcer og ekspertise, er endnu en milepæl i det urolige syriske landskab.
To af radionetværkets IMS-støttede medlemmer har haft særlig fokus på kvinder. Radio Nasaem Souria radio show og trykte magasin dække kvinders og familiespørgsmål i lyset af krigen. ARTA FM, en lokalradio i de kurdiske områder af al-Hassakah kørte et uddannelsesakademi for unge kvindelige radiojournalister. Otte af de ti uddannede kvinder arbejder nu som journalister.

Uafhængige syriske medier blev også udstyret med vital støtte til at producere og formidle kvalitetsindhold. Den syriske Radio Rozana, som sender uden for landet fra Frankrig og Tyrkiet er en af ​​de mest pålidelige syriske medier i dag. Radiostationen har tiltrukket et team af 60 syriske korrespondenter og 20 redaktionsmedlemmer og har et nyt studie i Gaziantep, der åbnede i maj 2014. Rozana sender 24/7 online, otte timer dagligt på satellit og fire timer på FM med nyheder, programmer, og dokumentarfilm produceret af korrespondenter inde i Syrien. Radioen når 15 procent af Syriens territorium gennem FM-sendere.

Hør DR radioreportagen om Radio Rozana Den Syriske Krig – I Paris

Jordan

I Jordan, hvor medierne har haft et år med relativ ro i forhold til nabolandene, er det IMS-støttede multimedia magasin 7iber, kendt for sin dækning af kontroversielle emner, tabuer og dogmer, nu almindeligt anerkendt som et af ​​de mest professionelle online medier i landet.

I den meget konservative Ma’an region i det sydlige Jordan brød Women’s Network of Journalists med de traditionelle kønsroller og gav lokale kvinder en offentlig stemme. Netværket producerer nyhedsindslag fra Ma’an samt et tv-debatprogram med fokus på følsomme emner som vold i hjemmet, seksuel chikane, og uddannelse for kvinder for lokale såvel som landsdækkende TV.

Via journalistiske produktioner på en række jordanske universiteter voksende antallet af Roya TVs regionale kontorer i Jordan, så at jordanerne nu har bedre adgang til nyheder fra alle dele af landet. Roya er nu den tredje mest sete tv-kanal i Jordan.

Læs artiklen Fra kødgryderne til TV: kvinder i Sydjordan indtager skærmen

Undersøgende journalistik

Det arabiske netværk for undersøgende journalister, Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), som støttes af det Arabiske Initiativ igennem IMS, er den førende organisation for undersøgende journalistik i regionen. Siden sin begyndelse i 2005, har organisationen støttet over 1200 journalist og mediefolk i Jordan, Syrien, Libanon, Egypten, Irak, Palæstina, Yemen, Bahrain og Tunesien.

I 2014 ARIJ kørte en række master classes i multimedieproduktion for at styrke kvaliteten af den undersøgende TV-journalistik i regionen. Flere af produktionerne har fået interesse fra Al Jazeera, BBC og Al Arabiya og andre internationale medier, hvilket gør det muligt for ARIJ at producere mere og bedre dybdegående journalistik.

“Det er dyrt og tager tid, men hvis du har ti undersøgelser, der hvert år der tvinger myndighederne til at gennemføre reformer, er det jo en succes alligevel. Undersøgende journalistik har en fundamentalt vigtig rolle at spille i vores region – særligt i øjeblikket,” siger Rana Sabbagh

 

Udveksling af reportere
IMS samlede mere end 70 jævnaldrende i MENA-regionen og Danmark, der delte fælles interesser inden for områderne TV, radio, fotografi, print og online medier i 2014. En twinning af en kvindelig journalist fra det jordanske multimedie produktionsselskab 7iber med Ekstra Bladet, resulterede i en række fælles artikler i avisen om livet i jordanske byer ved ankomsten af ​​tusindvis af syriske flygtninge.

 

Udveksling af filmfolk

IMS fortsatte med at støtte samproduktioner mellem danske og arabiske filmfolk. Blandt disse var “On Screen, Off Screen” af den syriske filminstruktør Rami Farah og det danske filmselskab Final Cut for Real, som blev screenet ved større filmfestivaler rundt omkring i verden.

IMS har også arrangeret en udveksling og samarbejde med filmstuderende fra Den Danske Filmskole og unge filmtalenter fra Iran, Libanon, Tunesien og Danmark. Det førte til produktionen af ​​femten dokumentarfilm, som blev screenet i København for et offentligt publikum, og efterfølgende på en filmfestival i Tunesien.

Se traileren for en af de femten dokumentarfilm Malek means Angel


Læs hele årsrapporten på IMS’s hjemmeside