1 min.

Tunesien: Forsigtig optimisme på mediefronten

Tunesien. Foto: Nasser Nouri
Tunesien. Foto: Nasser Nouri

Da Mohamed Bouazizi i december 2010 stak ild til sig selv i den lille tunesiske by Sidi Bouzaid, satte det gang i en revolution, der væltede præsident Ben Ali.

Før revolutionen i januar i fjor var de tunesiske medier stort set alle baseret i hovedstaden Tunis. Her var de ejet eller kontrolleret af Ben Alis forbindelser og præget af omfattende statslig censur.

Siden revolutionen har der været fokus på en formel reform af Tunesiens medier. Den første overgangsregering oprettede i midten af 2011 en midlertidig regulerende instans, som anbefalede regeringen, at flere af landets nye broadcast-medier skulle have sendetilladelse.

Det har de dog endnu ikke fået. Og selv om den nye ministerpræsident, Hamadi Jebali, har udmeldt, at han vil gennemføre ny medielovgivning, er det ikke sket.

Men der er stadig plads til forsigtig optimisme. Den nye regeringsleder virker på flere fronter til at lytte opmærksomt til journalistforbundet og Tunesien befinder sig stadig på mange måder i de tidlige stadier i en overgangsfase, mener IMS.

Medierne siger, at de først kan stole på regeringens udmeldinger, når en ny grundlov garanterer presse- og ytringsfrihed og ny lovgivning giver journalister de rettigheder og muligheder, de skal have, for at kunne udføre deres arbejde på betryggende vis.