1 min.

Tunesien: Revolutionen er ikke ovre endnu

Foto. Michael Irving Jensen

Præsident Zine al-Abidine Ben Ali’s afgang i Tunesien har skabt store forventninger til et mere demokratisk Tunesien.
Men selvom ”symbolet” på styret nu er fjernet, så kører det gamle system videre i bedste velgående i både sikkerheds- og mediesektoren, siger IMS’ mediepartnere i landet.

“Hovedet er fjernet, men kroppen er der stadig.” Sådan beskriver Sihem Bensedrine, tunesisk journalist og kendt menneskerettighedsaktivist situationen i Tunesien, da hun besøgte International Media Support i København i februar for at tale om, hvorledes IMS bedst støtter op om medier i Tunesien fremover.

Symbolikken med hovedet og kroppen var en reference til den tidligere Præsident Ben Alis fald fra magten, men hvor mange af de magtfulde poster i det offentlige stadig beklædes af de samme personer som under den gamle regering.

”Der er en forsigtig optimisme at spore i medierne og i befolkningen generelt forbundet med glæden over at kunne tale frit i det offentlige rum uden efter årtiers undertrykkelse under Ben Ali, siger Michael Irving Jensen”, programkoordinator for IMS i Tunesien og Egypten.

Men indtil videre sidder den gamle garde dog stadig på topposterne indenfor medier, offentlig administration og sikkerhedsstyrkerne og de samme love står I vejen for presse – og ytringsfrihed. ”Det er utrolig vigtigt at det internationale samfund bevarer fokus på ytrings- og pressefriheden i Tunesien og etablerer et tæt samarbejde med de tunesiske medier for at støtte op mediereformer over de næste seks måneder.

IMS vil også styrke samarbejdet med uafhængige medier i Tunesien for at give befolkningen et alternativ til de dominerende statsmedier”, siger Jesper Højberg, chef for IMS.