4 min.

Uafhængig syrisk radiostation on air fra Paris

Foto: Radio Rozana

Lina Chawaf er en ægte radiopionér. I 2006 lancerede hun den første uafhængige radiostation i Damaskus, Radio Arabesque. En ung, funky radiostation à la P3, der fra et lille kælderlokale i en støvet sidegade i Damaskus skabte en helt ny måde at lave radio på i Syrien. Seriøse emner blev serveret med tempo og humor, og for første gang i Syrien kunne lytterne ringe ind og komme direkte i radioen.

”Vi havde haft en drøm om at lave en uafhængig radiostation i Syrien i over 10 år, men først for nylig fik vi grønt lys til at gå i luften. Selvom vi er uafhængige, er der en ’hellig trekant’ af emner, som vi ikke må tale om: sex, religion og politik,” fortalte Lina Chawaf, da hun i foråret 2007 gav en rundvisning i det lille radiostudie, beklædt med rød velour.

På Radio Rozana vil vi gerne reflektere syrernes følelser. Her kan syrerne tale om deres smerte og deres problemer på en meget ærlig måde. Lina Chawaf

Radio Rozana

Onsdag den 26. juni 2013 kunne Lina Chawaf endnu engang sende en ny, banebrydende radiokanal ud i æteren: Radio Rozana. Radioen sender fra Paris, og med 30 lokale journalister, der rapporterer inde fra Syrien, vil Radio Rozana være med til at give et mere nuanceret billede af konflikten.

“Alle medier, der dækker konflikten i Syrien, har deres egen dagsorden, så der er hårdt brug for en uafhængig mediedækning. På Radio Rozana vil vi gerne reflektere syrernes følelser – her kan syrerne tale om deres smerte og deres problemer på en meget ærlig måde, uden at hverken den ene eller den anden politiske fløj blander sig,” siger Lina Chawaf fra radiostudiet i Paris.

Stort behov for uafhængig information

Med mere end 100.000 civile og 80 dræbte journalister over de seneste to år har behovet for uafhængig og sandfærdig information inde fra selve Syrien vokset sig større end nogensinde. Siden konflikten brød ud, har det været livstruende for journalister at rapportere inde fra landet. Det skal Radio Rozana, der støttes af International Media Support, være med til at råde bod på.

“Den voldelige konflikt har gjort det meget svært for den syriske befolkning og flygtningene at opdrive uafhængig information, de kan stole på,  og som kan være med til at forbedre deres livssituation,”  siger Jesper Højberg, direktør for IMS, der fortsætter:

Den voldelige konflikt har gjort det meget svært for den syriske befolkning og flygtningene at opdrive uafhængig information, de kan stole på. Jesper Højberg, Direktør IMS

”Mediedækningen i Syrien er drevet af politiske og religiøse interesser, og dette har resulteret i en lind strøm af partiske og ubekræftede oplysninger, som både den syriske befolkning og det internationale samfund har måttet tage sig til takke med.”

Radio Rozana skal med analyser og nyhedsreportager fra 30 syriske korrespondenter, der er placeret rundt omkring i Syrien, levere pålidelige og uafhængige nyheder til landets trængte befolkning. Radioens lille redaktion af syriske journalister har base i Paris, og Radio Rozana vil indledningsvis sende to timer dagligt online og via satellit.

Lina Chawaf fortæller, at det har været en stor udfordring at forme et syrisk medieteam uden for Syrien – og at hun tænker meget på sikkerheden for de korrespondenter, der befinder sig inde i Syrien.

“Det er rigtig svært at få nyheder fra vores korrespondenter inde i Syrien, men vi prøver hele tiden at finde den bedste måde at kommunikere med dem, uden at udsætte dem for unødig fare. Vi gør alt, hvad vi kan, for at give dem værktøjer og træning, så de kan tage vare på sig selv,” siger Lina Chawaf.

Henrik Grunnet, programmanager for IMS, supplerer:

“Det er klart, at vi tager alle forholdsregler, vi kan for at sørge for korrespondenternes  sikkerhed. Blandt andet bliver e-mails krypteret og journalisterne optræder altid anonymt, ” siger han.

Hvor den nuværende mediedækning hovedsageligt fokuserer på volden, vil Radio Rozana dække andre sider af livet under den igangværende konflikt ved at give den almindelige borger en stemme. Programmerne vil også dække politiske, økonomiske og  humanitære emner såvel som et bredt spektrum af sociale emner, der er vigtige for folks hverdag – lige fra hvordan man taler med krigstraumatiserede børn, til  hvordan man dyrker sine egne grøntsager pga. manglen på fødevarer.

”Jeg er rigtig glad for at vi har skabt et sted, hvor syrernes egne stemmer kan blive hørt,” siger Lina Chawaf.

Radio Rozana støttes – udover af International Media Support (IMS) – af Canal France International, Fédération internationale des ligues de droits de l’homme, Radio Netherlands, og Reporters without Borders.

International Media Supports kontakt til Lina Chawaf går helt tilbage til 2006, hvor IMS støttede oprettelsen af Radio Arabesque og et samarbejde med P3.

Lyt til Radio Rozana