2 min.

Undersøgende journalistik vinder frem i Irak

Irak

”Selvfølgelig er der stor risiko forbundet med vores arbejde, men sådan er det bare.” siger Mayada Daoud Hasan. Og faktisk er det sværeste ved at være undersøgende journalist i Irak at få adgang til den information vi skal bruge. Det er ekstremt vanskeligt.”

Mayada Hasan har arbejdet som journalist i otte år og ved, hvad hun taler om. Hun bor i Bagdad, hvor fysiske overgreb og mord på journalister finder sted jævnligt.

I december vandt hun UNICEFs årlige mediepris i kategorien ”Børns rettigheder” i Mellemøsten. Prisen fik hun for en dybdeborende reportage om hjemløse børn, som hun lavede i samarbejde med netværket for irakiske undersøgende journalister NIRIJ.

Jeg besøgte flere børnehjem, hvor de på grund af irakisk lovgivning smed børnene på gaden, så snart de fyldte 18. De efterlades til sig selv i en af verdens farligste byer uden nogen kundskaber eller steder at tage hen. For at overleve tvinges nogle ind i organiseret kriminalitet eller i bander, mens andre dør eller forsvinder uden spor

Ifølge Red Barnet lider en stor del af alle børn i Irak af psykosociale traumer efter landets mangeårige krig, uden mulighed for rehabilitering eller uddannelse. Over halvdelen af alle landets børn har været direkte berørt af krigens vold.

Irakiske love ude af trit med tiden.

Efter hun forlod sit job på et jordansk nyhedsbureau for at dække vilkårene for irakiske flygtninge på flugt fra krigen, begyndte Mayada Hasan sin karriere som undersøgende journalist.

Hun modtog blandt andet metodisk træning og økonomisk støtte fra det såkaldte Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) og senere fra det Irakiske netværk for undersøgende journalister NIRIJ, der begge støttes af den danske organisation International Media Support (IMS).

At gennemføre disse undersøgelse er ikke nemt. Denne [om hjemløse børn, red.] tog omkring syv måneder.

Efter undersøgelsen blev offentliggjort har de irakiske myndigheder lovet at åbne flere børnehjem så deres beboere kan blive efter de fylder 18.

Men der er også behov for ændringer i den irakiske lovgivning, understreger Mayada Hasan:
De irakiske love er meget ude af trit med tiden. Der er behov for at børn og unge i Irak garanteres bedre udviklingsmuligheder og uddannelse.