Foto: Jens Honoré

Fysioterapeut behandler torturofre i Jordan: “I starten lyttede jeg ikke – nu er jeg en stor lytter, en underviser og en terapeut”

Ti kilometer fra Ammans centrum er Institute for Family Health (IFH) placeret i kvarteret Sweileh. Her arbejder Muammar Fuad, en kompetent og erfaren fysioterapeut. Det er blandt andet i dette center, masser af børn og voksne kommer igennem fysiske og psykologiske behandlinger, uanset om de lider af handicap, traumer eller er blevet udsat for tortur.

Kontoret er lille med en briks i hjørnet, der fylder det meste af de få kvadratmeter, og med vinduer, som kun delvist lyser lokalet op. Fysioterapeuten Muammar Fuad sidder ved sit skrivebord og kigger skiftevis op og på sin computer. Det flakkende blik skaber en lidt nervøs stemning, men så snart Mr. Fuad begynder at tale, står det klart, at her er en meget kompetent og selvsikker fysioterapeut. Han har mange erfaringer og endnu flere råd, han gerne vil bringe videre til andre fysioterapeuter, der arbejder inden for samme område; nemlig med torturofre og traumatiserede mennesker.

Muammar blev uddannet som fysioterapeut i 2006, og i den første del af sit arbejdsliv beskæftigede han sig med handicappede. Derefter begyndte han at arbejde sammen med Institute for Family Health, IFH, i anden fase af et partnerskab mellem IFH og DIGNITY – Danish Institute Against Torture. Partnerskabet var en del af programmet Back to Life, som startede i 2008. Initiativet var en reaktion på, at Jordan modtog mange irakiske flygtninge, der havde lidt, var blevet mishandlet og nogle tortureret under krigen i Irak. Senere gjorde den store tilstrømning af syriske flygtninge behandlingen på IFH endnu mere relevant.

Partnerskabet mellem IFH og DIGNITY er fokuseret på at opbygge kapacitet hos de lokale fagfolk, der arbejder med traumer og torturoverlevende. Særligt kræver PTSD som følge af at flygte fra en krigszone og traumer forårsaget af tortur og mishandling en særlig behandling gennem ekstremt specialiserede og tværfaglige metoder, hvis man skal sikre bedst mulig rehabilitering og reintegration i samfundet. Denne tværfaglige metode bruges nu hos IFH af det kvalificerede personale, herunder Muammar Fuad.

At føle sig fortabt

Muammar begyndte at arbejde med tortursager som fysioterapeut ved IFH i 2010, og i den første tid var han med egne ord ”helt fortabt”. Der var ingen til at støtte ham, og han manglede information og viden om emnet. Psyken og personligheden hos folk, der har været udsat for tortur, var meget svær for Muammar at forstå og håndtere sammenlignet med klienter, han havde arbejdet med tidligere.

Generelt havde de psykologiske aspekter ikke været en prioritet i hans tidligere arbejde, hvor fysioterapi var noget fysisk, og Muammar kunne støtte klienter alene ved at bruge sine hænder. Situationen er anderledes, når det drejer sig om torturofre. For dem er det at lytte et vigtigt aspekt i terapien, ifølge Muammar. Men behandling af torturofre var aldrig noget, Muammar blev undervist i, da han studerede for at blive fysioterapeut. De psykologiske aspekter af smerte var i det hele taget ikke i fokus under hans uddannelse. Derfor lyttede Muammar ikke nok til sine klienter i terapisessionerne, da han begyndte sit arbejde med torturofre og folk med traumer, hvis man spørger ham i dag.

Det var en hård start for en relativt nyuddannet fysioterapeut som Muammar. Han havde mange spørgsmål og følte sig ofte usikker, så han søgte hjælp fra kolleger og eksperter omkring ham. Især en bestemt psykolog ved IFH betød meget for ham i begyndelsen – og det gør hun stadig. Hun hjalp Muammar med at forstå hans klienters psyke og følelsesliv, og hvordan man behandler og taler med mennesker, der er traumatiserede.

Et andet vigtigt råd, hun gav ham, var, at han skulle huske at passe på sig selv. Hun forklarede ham om stresshåndtering og behandleres risiko for udbrændthed – aspekter, som Muammar ikke havde overvejet før, og et råd han faktisk ikke tog ret alvorligt i begyndelsen, før han begyndte at mærke det på sin egen krop. Det sled også på ham at arbejde med disse ret vanskelige sager og lytte til nogle hårde historier.

“Da jeg hørte om psykosomatiske smerter, var jeg et sted imellem skepsis og tiltro, men efter at jeg har set mange af disse tilfælde, er psykosomatisk smerte en virkelig ting for mig. ”

Muammer Fuad
Fysioterapeut, IFH (torturrehabilitering)

Derudover modtog Muammar supervision fra sundhedspersonale, der arbejder på DIGNITY’s rehabiliteringsafdeling i Danmark. Det var oftest via Skype, men han havde også mulighed for at udveksle erfaringer og få råd, når sundhedspersonalet kom fra Danmark for at besøge IFH. Han fortalte disse fagfolk, at han følte sig fortabt og havde brug for rådgivning. Gennem disse sessioner blev Muammar mere bekendt med smertehåndteringsteknikker og blandt andet fik han hjælp til at behandle og forstå psykosomatisk smerte – altså smerte uden en åbenlys fysisk årsag. Muammar indrømmer, at da han hørte om dette fænomen, var han “et sted imellem skepsis og tiltro”, men i dag fortæller han: “… efter at jeg har set mange af disse tilfælde, er psykosomatisk smerte en virkelig ting for mig. ”

Muammar – eksperten

Den behandler, Muammar er i dag, er langt fra fortabt; han er en selvsikker fysioterapeut, kyndig i tortursager og i stand til at identificere, når han skal tage sig af sig selv og sin egen mentale sundhed. Først og fremmest ved Muammar, når han er tæt på at blive brændt ud, og i disse situationer skynder han sig til sin psykologkollega for at få anbefalinger om selvpleje – såsom at lege med sine børn eller at rejse væk på ferie i et stykke tid. Muammar gør sit bedste for at følge rådene, fordi det at være en god fysioterapeut kræver, at han selv har det godt og har overskud til at hjælpe.

Fysioterapeut Muammar Fuad underviser medicinstuderende i torturbehandling.

Muammar er nu ekspert i at arbejde med torturofre. Han underviste en hel dag i behandling af torturofre under et kursus for jordanske medicinstuderende i samarbejde med DIGNITY. Generelt fortæller han bredt om sin ekspertise, og om hvordan han personligt som fysioterapeut foretrækker gruppeterapi som metode til rehabilitering. Her kan klienten føle sig “normal” eller se, at der er andre i samme situation, hvilket er vigtigt, da torturofre ofte skammer sig og føler sig alene i deres situation. Desuden kan klienterne dele deres erfaringer og høre succeshistorier fra mennesker, der har overvundet søvnproblemer eller er lykkedes med at mindske deres symptomer eller skader.

Muammar er en naturligt empatisk person, og for ham er det afgørende ​​at normalisere situationen, uanset hvad hans klienter går igennem. Han forsøger at lære dem om smerte og viderebringe den viden, han har fået. Som han selv siger det, når vi taler om hans udvikling: “… i starten lyttede jeg ikke – nu er jeg en stor lytter, en underviser og en terapeut”.

Udvikler sig stadig

På samme måde som Muammar er fortaler for gruppeterapi for klienterne, så prioriterer han selv at dele sine oplevelser som fysioterapeut med andet sundhedspersonale. Selv de mest erfarne eksperter har stadig brug for rådgivning, og Muammar er slet ikke for stolt til at indrømme, at han fortsat har behov for vejledning fra andre eksperter og fagfolk en gang imellem. Desuden er den unge fysioterapeut ivrig efter at lære nye ting og deltage i kurser for at udveksle viden. Han føler stadig, at han skal blive bedre til selvpleje og stresshåndtering. Han deltog for eksempel i en workshop i begyndelsen af ​​marts, hvor en fysioterapeut fra DIGNITY’s hovedkontor i Danmark kom til Jordan for at undervise i nye metoder til smertebehandling.

“Det er godt at blive mindet om nogle ting, og i løbet af denne workshop lærte jeg endda nye ting fra Anne-Mette (fysioterapeut fra DIGNITY’s rehabilitering afdeling), som jeg ikke vidste om før.”

En fortsat kamp

Muammar er nu en del af et større team, der hjælper torturofre med at genintegrere sig i samfundet, være aktive borgere, ægtefæller, forældre, medarbejdere m.m. Det tværfaglige team ved IFH har med tiden hjulpet mange torturofre. Der er et enormt behov for rehabilitering af mennesker, der har været udsat for tortur i et land som Jordan, hvor traumatiserede flygtninge udgør en stor del af befolkningen. Traumerne kan påvirke deres evne til at bidrage til samfundet eller være en del af en funktionel familie.

For torturofre kan ar på deres krop og sjæl være ødelæggende, og mange lider af kronisk smerte, depression, angst eller PTSD. Det kan være en udfordring rent faktisk at nå ud til alle dem, der har brug for IFHs ydelser og støtte på grund af stigmatisering i samfundet, eller fordi de grundlæggende menneskelige behov for kost og logi skal opfyldes, før de kan tænke på behandling.

Der er mange problemer, når man arbejder på dette område, og for Muammar er en udfordring, at han ikke kan imødekomme kundernes behov på grund af forskellige forhold i systemet som manglende finansiel støtte. Også risikoen for sekundært traume eller udbrændthed er en løbende udfordring. Imidlertid arbejder Muammar stadig hårdt og motiveret, og han gør det mere end godt med empati, ekspertise og gå-påmod. Sidst, men ikke mindst, videregiver han alt dette til sine kolleger og andre behandlere, mens han håber på, at torturbehandling en dag bliver en del af pensum for forskellige sundhedsuddannelser i Jordan.