Hun hjælper migranter i Jordan: “I begyndelsen græd jeg over alle sager”

Linda Al-Kalash så, at migranternes rettigheder blev overset og overtrådt i Jordan. Hun vidste, at nogen måtte gøre noget, og derfor grundlagde hun organisationen Tamkeen.

I 2007 i en alder af 46 fik Linda Al-Kalash sit første job. Det lå ellers ikke i kortene for hende. Hun var statsløs palæstinenser, mor til tre, født og opvokset i Egypten, og havde en kandidatgrad i arkæologi. Men hun så, at noget måtte gøres og besluttede at indlede kampen mod menneskehandel og misbrug af udenlandske arbejdstagere i Jordan. Hun grundlagde NGO’en Tamkeen og har siden været spydspids for indsatsen.

“Jeg begyndte at bemærke tegn på problemer og overtrædelser af migrantarbejderes rettigheder. Jeg fandt ud af, at migranter havde mange problemer, og at ingen fokuserede på dem eller forsvarede dem.”

Linda Al-Kalash
Grundlægger af Tamkeen

“Jeg er interesseret i mange emner, og en dag begyndte jeg at læse om menneskerettigheder. Jeg begyndte at bemærke tegn på problemer og overtrædelser af migrantarbejderes rettigheder, siger Linda Al-Kalash, der flyttede til Jordan for at være sammen med sin jordanske mand. “Jeg fandt ud af, at migranter havde mange problemer og at ingen fokuserede på dem eller forsvarede dem”, siger hun.

Tamkeen mere relevant end nogensinde

Tamkeen tilbyder nu juridisk bistand og repræsentation til migrantarbejdere og rådgivning og mægling mellem migrantarbejdere og arbejdsgivere. Organisationen besøger arbejdspladser og modtager ca. 6-700 klager om overtrædelser om året. Og behovet for Tamkeen er ikke blevet mindre siden grundlæggelsen.

“Overgrebene adskiller sig fra sektor til sektor, men vi ser ofte tilfælde af ubetalte lønninger, tilbageholdelse af pas, tvangsarbejde, mangel på mad og vand, verbale, fysiske og seksuelle overgreb.”

Linda Al-Kalash
Grundlægger af Tamkeen

Ifølge statistikker fra Arbejdsministeriet er antallet af udenlandske arbejdere i Jordan tredoblet i de sidste 15 år. Tilstrømningen af ​​syriske flygtninge, hvoraf mange bliver en del af arbejdsstyrken, har yderligere lagt pres på det jordanske arbejdsmarked.

Arbejdsministeriet estimerer, at der er mere end 1,2 mio. migrantarbejdere i landet. Det resulterer i en øget risiko for overgreb og menneskehandel. “Overgrebene adskiller sig fra sektor til sektor, men vi ser ofte tilfælde af ubetalte lønninger, tilbageholdelse af pas, tvangsarbejde, mangel på mad og vand, verbale, fysiske og seksuelle overgreb”, forklarer Linda.

“I begyndelsen græd jeg over alle sager, men jeg er holdt op med at græde nu.”

Linda Al-Kalash
Grundlægger af Tamkeen

Linda Al-Kalash har hjulpet mange mænd og kvinder siden 2007, men nogle sager om overgreb har gjort et mere permanent indtryk end andre. “Jeg husker især en sag med en gammel egyptisk mand. Han havde arbejdet i Jordan i mange år. På et tidspunkt arbejdede han på en gård. Hans arbejdsgiver disciplinerede ham for noget ved at binde ham til et træ som en hund og lade ham stå der hele natten,” siger hun.  “I begyndelsen græd jeg over alle sager, men jeg er holdt op med at græde nu.”

Tamkeen skaber præcedens

Siden grundlæggelsen af ​​Tamkeen har Linda Al-Kalash oparbejdet stor ekspertise inden for menneskerettigheder. På spørgsmålet om, hvorvidt der er resultater, hun er særlig stolt af, peger Linda på en sag om en migrant, der blev tilbageholdt i 13 måneder uden begrundelse. “Han valgte at sultestrejke i fængslet og de løsladte ham. Han kom så til os, fordi han ønskede at søge erstatning for den uretfærdige frihedsberøvelse – og det lykkedes! Det var den første afgørelse af sin art, og det har skabt præcedens.”

Flere sager er undervejs

” I starten oplevede jeg mange udfordringer og problemer med regeringen. Jeg er også blevet truet et par gange. Men jeg har ændret mig. Måske var jeg genert før, men jeg er blevet stærkere nu.” For nylig afsluttede Linda Al-Kalash sin kandidat i jura. “Jeg begyndte at arbejde som 46-årig. Jeg havde aldrig arbejdet før. Det er godt at genopdage sig selv efter alle disse år, og jeg har fundet mig selv med Tamkeen.”