Ny aftale styrker dansk-tunesisk samarbejde for at sikre rettigheder

Et samarbejde mellem Institut for Menneskerettigheder og Tunesiens justitsministerium har efteruddannet et væld af dommere og embedsmænd. Nu begynder ny epoke i samarbejdet.

Vicedirektør Charlotte Flindt-Pedersen og Hafedh Ben Salah, Tunesiens justits- og menneskerettighedsminister, har netop underskrevet en partnerskabsaftale i hovestaden Tunis.

Vi er nået langt siden 2012 og nu styrker vi vores partnerskab endnu mere Charlotte Flindt-Pedersen, vicedirektør, Institut for Menneskerettigheder

“Aftalen viser, hvor dedikerede begge parter er til vores fælles mål om at styrke menneskerettighederne i Tunesien. Vi har gjort forarbejdet og er nu klar til at give os i kast med at revidere lovene, så de respekterer menneskerettigheder”, siger Charlotte Flindt-Pedersen.

Partnere siden 2012
Aftalen er en fortsættelse af samarbejdet mellem instituttet og ministeriet, der begyndte i 2012 efter systemskiftet i Tunesien. I fællesskab har de to parter afgivet menneskerettighedsrapporter til FN, udarbejdet en strategi for ministeriets menneskerettighedsarbejde og styrket embedsmændenes viden om menneskerettigheder.

Instituttet og tunesiske partnere vil arbejde for:

• at styrke menneskerettigheds-institutioner og deres mandater

• lovreform, som sikrer menneskerettighederne

• at styrke evnerne til at monitorere og rapportere om menneskerettigheder

• analysere menneskerettigheds-udfordringer i Tunesien

Institutets arbejde i Tunesien er støttet af Udenrigsministeriet og en del af Det Arabiske Initiativ.

Læs mere om samarbejdet her 

“Det her er begyndelsen på en ny og styrket epoke mellem os og instituttet. Det er frugten af et yderst succesfuldt partnerskab, som har ført til efteruddannelse af mange dommere og embedsmænd”, siger justitsminister Hafedh Ben Salah.

Målet for partnerskabet de kommende år bliver at styrke menneskerettighedsinstitutioner og deres mandater; styrke ministeriets evner til at overvåge og rapportere om menneskerettigheder; analysere menneskerettighedsproblemer og endelig at arbejde for at revidere tunesiske love, så de er i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Tunesien er et foregangsland i den arabiske verden, når det gælder overgangen til demokrati. Landet har senest med den nye konstitution fra januar 2014 sikret stærkere menneskerettigheder og skabt nye menneskerettighedsinstitutioner.