Ny Amnesty-rapport med øjenvidneberetninger fra Syrien

Rapporten viser, at de syriske regeringstropper og støttemilitser begår systematiske krænkelser mod civilbefolkningen herunder summariske henrettelser og drab på civile, blandt andet børn.

Amnesty Internationals researcher har været inde i Syrien og har interviewet mere end 200 øjenvidner, overlevne og pårørende i 23 byer i det nordlige Syrien.

Den 70 sider lange rapport rummer således utallige rystende vidneudsagn, som dokumenterer, at regeringshæren og de militser, der støtter den, dræber og krænker civilbefolkningen.

Rapporten konkluderer også at det ikke er tilfældige, enkeltstående angreb længere, men systematisk udførte overgreb på civilbefolkningen.

Side 25 beskriver blandt andet , hvordan landsbyen al-Bishiriya blev udsat for et overraskelsesangreb fra regeringshæren. En beboer fra landsbyen har fortalt Amnesty, hvordan det også gik ud over landsbyens børn:

“Børnene var ude at græsse fårene på bakken. Da vi så hæren komme imod landsbyen, løb Izzeddine op for at få fat i børnene og få dem med hjem. Soldaterne indhentede dem og skød dem. Lille Juma’a på otte år blev skudt i halsen og gennem hænderne. Han havde holdt hænderne i vejret, da de skød ham”

Og på side 14 fortæller en mor fra byen Sarmin, hvordan hendes tre sønner på 22, 24 og 26 år blev brændt for øjnene af hende og deres søstre:

“Yousef og Bilal brændte på jorden med flere motorcykler smidt ovenpå sig. Yousef var blevet skudt i siden af hovedet og Bilal i panden. Talal lå med ansigtet ned ad og ilden brændte i hans ben.

Deres hænder var bag på ryggen, fordi de var blevet bundet. De lå omkring 20 meter fra døren til vores hus, men vi var nødt til at løbe tilbage ind i huset, fordi der blev skudt så meget. Vi kunne ikke få fat i deres kroppe før klokken syv næste morgen.”

Der er mange flere tilsvarende øjenvidneberetninger i rapporten.

Amnesty anbefaler at det internationale samfund:

  • Indfører en våbenhvile der forhindrer det syriske styre i at importere flere våben
  • Indefryser præsident Assads midler
  • Overfører situationen til den internationale straffedomstol

Amnesty retter særligt fokus på Rusland og Kina, da de som bekendt indtil videre har blokeret for handling i FN og desuden selv sælger våben til det syriske styre.
Man kan sende et brev til præsident Putin fra hjemmesiden