Tunesien åbner første center for torturofre

Tunesien har vist politisk vilje til at bekæmpe tortur med åbningen af landets første rehabiliteringscenter for torturofre. DIGNITY sponsorerer centret og støtter udviklingen af centrets tilbud til torturofre.

Der var stort fremmøde af regeringsfolk, læger og torturoverlevere d. 5. december, da rehabiliteringscentret Nebras i Tunis åbnede dørene op for første gang. Centret er det første officielle tilbud til ofre for tortur, og både Tunesiens sundhedsminister og socialminister var til stede og udtrykte stor begejstring. 

Rehabilitering er ikke kun for politiske fanger. Det er et tilbud til alle, der har været udsat for psykisk eller fysisk tortur. Målet er at hjælpe dem med at vende tilbage til et normalt liv Mohamed Salah Ben Ammar, Tunesiens sundhedsminister

Landets mediefolk var også mødt talstærkt op for at dække begivenheden.

Et vigtigt skifte
Åbningen af centeret markerer et vigtigt politisk skifte i Tunesien. Under Ben Alis mangeårige regime var brugen af tortur meget udbredt, men samtidig slet ikke anerkendt som en overtrædelse af menneskerettighederne. Nu er der en klar politisk vilje til at italesætte og bekæmpe tortur, og opbakningen til Nebras fra de øverste politiske lag er et eksempel herpå.

Opbakningen kommer blandt andet fra den tunesiske sundhedsminister Mohamed Salah Ben Ammar: “Rehabilitering er ikke kun for politiske fanger. Det er et tilbud til alle, der har været udsat for psykisk eller fysisk tortur. Målet er at hjælpe dem med at vende tilbage til et normalt liv.”

DIGNITY og Nebras vil gerne støtte den tunesiske regering i arbejdet for at bekæmpe tortur i landet.

“Den internationale torturkonvention lægger en forpligtelse på statsparterne til at retsforfølge dem, der har begået og medvirket til tortur samt at sørge for oprejsning til ofrene. Med åbningen af Nebras, kan vi nu hjælpe regeringen med at leve op til den forpligtigelse ved at tage os af rehabiliteringsdelen. Men de andre dele; økonomisk kompensation, erstatning samt garanti for ikke-gentagelse påhviler fortsat den tunesiske stat, og centret ser frem til at samarbejde om disse aspekter,” udtalte DIGNITYs landekoordinator i Tunesien, Lamia-Louise Chehabi, i sin åbningstale.

Bæredygtighed sikret
Åbningen af Nebras som et selvstændigt rehabiliteringscenter har været nogle år undervejs. Holdet bag Nebras har det sidste års tid haft klinik på DIGNITYs kontor i Tunesien, hvor de har modtaget klienter samt udviklet planerne for Nebras.

Nebras er lokalt forankret og uafhængigt af DIGNITY, hvilket garanterer centrets bæredygtighed i mange år fremover. Selv hvis DIGNITY skulle trække sig ud af Tunesien på et tidspunkt, så vil centret køre videre på egen hånd Lamia-Louise Chehabi,DIGNITYs landekoordinator i Tunesien

Det hele startede, da DIGNITY påbegyndte sit arbejde i Tunesien i 2011 efter Ben Alis fald, og den første opgave var at finde lokale samarbejdspartnere til arbejdet med rehabilitering og forebyggelse af tortur. En arbejdsgruppe bestående af psykologer og psykiatere blev sammensat for at finde den bedste model for rehabiliteringsarbejdet i Tunesien, og DIGNITY assisterede med kapacitetsopbygning af gruppen samt erfaringsudveksling.

Og nu er centret så blevet en realitet.

“Nebras er lokalt forankret og uafhængigt af DIGNITY, hvilket garanterer centrets bæredygtighed i mange år fremover. Selv hvis DIGNITY skulle trække sig ud af Tunesien på et tidspunkt, så vil centret køre videre på egen hånd,” siger Lamia-Louise Chehabi tilfreds.