Tunesiens fagbevægelse kandiderer til Nobels fredspris

De fire største universiteter i Tunesien har indstillet UGTT til fredsprisen for den ledende rolle, fagbevægelsen har spillet i overgangen fra diktatur til demokrati.

I Tunesien var der i år ekstra god grund til at fejre arbejdernes internationale kampdag 1. maj. For blot få dage forinden meddelte den norske Nobelkomite, at man har accepteret Ulandssekretariatets samarbejdspartner UGTT – Union Générale Tunisienne du Travail – som kandidat til at modtage Nobels fredspris 2014.

Det er ledelserne på de fire største universiteter i Tunesien, der har nomineret den faglige organisation til verdens fornemmeste fredspris. Det skete umiddelbart efter vedtagelsen af den nye, demokratiske forfatning i januar. Universiteterne mener, at UGTT bør tildeles fredsprisen på grund af fagbevægelsens ledende rolle i i vedtagelsen af forfatningen og i Tunesiens overgang fra diktatur til demokrati.

Ulandssekretariatet samarbejder i Tunesien med UGTT. Samarbejdet skal styrke organisationen i dens arbejde for aktivt og konstruktivt at deltage social dialog og i reformer af arbejdsmarkedet. Samarbejdet har blandt andet resulteret i landets første sociale kontrakt, der sidste år blev indgået mellem UGTT, arbejdsgiverorganisationen UTICA og regeringen.

”UGTT har spillet en stor rolle i at organisere og fastholde folkets modstand mod diktaturet og fortsætter nu til dags med at spille en nøglerolle i den demokratiske overgangsproces, der begyndte i landet efter januar 2011”, hedder det blandt andet i indstillingen.

Den tunesiske fagbevægelse blev grundlagt i 1946, og den spillede en afgørende rolle i kampen mod fransk kolonialisme og for den nationale selvstændighed, der kom i 1956. Og derefter fortsatte UGTT som en nøglespiller i processen frem til at ”forme den første regering og udarbejde et økonomisk og socialt program”, som professorerne skriver til Nobelkomiteen.Men det er ikke mindst den ledende og fredsskabende rolle, UGTT har haft i det, der betegnes som 14. januar-revolutionen i 2011 mod det daværende Ben Ali regime. Fagbevægelsen mobiliserede til demonstrationer og stod bag de afgørende strejker, der endte med at tvinge diktatoren på flugt, og som blev begyndelsen til den række af revolutioner i regionen, der går under fællesbetegnelsen ’Det Arabiske Forår’.

”Fagforeningen spillede efter revolutionen i januar 2011 en central rolle i at forene de forskellige politiske spillere og skabe konsensus for en fredelig, demokratisk overgang”, hedder det i indstillingen. Det understreges, at UGTT har været spydspids for at formulere mål og visioner for Tunesiens fremtid. Og det er den faglige organisation, der er garanten for at sikre en fredelig overgang til demokrati samt social og økonomisk stabilitet.

National dialog førte til køreplan

Gennem en proces med national dialog sammen med blandt andre

  Kandidaturet til Nobels fredspris blev fejret ved en reception 30. april i UGTT's hovedkvarter. Foto: UGTT
Kandidaturet til Nobels fredspris blev fejret ved en reception 30. april i UGTT’s hovedkvarter. Foto: UGTT

arbejdsgiverorganisationen UTICA lykkedes det i 2013 UGTT at dæmme op for såvel en eskalerende vold, der var tæt på at udvikle sig til borgerkrig, som en udemokratisk, islamistisk forfatning. Det lykkedes UGTT at sætte sig i spidsen for en proces med national dialog med alle partier. En proces, der er endt med en køreplan for demokratisk overgang og en ny forfatning, der betegnes som den mest demokratiske i regionen.

Nobels fredspris bliver uddelt i Oslo hvert år i december. Nobelkomiteen har i år modtaget og anerkendt 278 nomineringer til prisen. Det er det største antal nogensinde. Blandt de nominerede er 47 organisationer, resten er enkeltpersoner. Nobelkomiteen offentliggør aldrig navnene på de nominerede, men i international presse er nævnt kandidater som Pave Frans, den pakistanske skolepige Malala og den såkaldte whistleblower Edward Snowden.

Proceduren er, at der blandt de 278 nominerede vælges en liste på op til 30 navne, som gennemgås, inden man når frem til den endelige vinder. Årets modtager bliver offentliggjort 10. oktober.

RELATERET

Unge faglige aktive fra UGTT var denne uge på besøg hos Ulandssekretariatet og tilbragte 1. maj i Fælledparken. Se billederne fra dagen.